Systembolaget

Hej, får vi be om legitimation?

I mångas ögon är vi väldigt åldersfixerade. Och vi kan bara hålla med. Att be om legg är en del i vårt arbete med att skydda unga från alkohol.

Den här webbplatsen innehåller information om alkohol. För att besöka den eller handla måste du ha fyllt 20 år.

Casa de Sarmento

Branco Bruto, 2021

Flaska

·

750 ml

·

13 % vol.

Produktnummer: Nr 20128

198:67 kr/l

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vit persika, honung, kex, örter, macadamianötter och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.
38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.
E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Sockerhalt

<0,3 g/100ml

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka4 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Handla online

Beställ till en av våra butiker, ombud eller med hemleverans.

Hitta varan i butik

Se om varan finns inne för tillfället och var du hittar den bland hyllorna.

Innehåller: Sulfiter

Innehåller: Sulfiter

Färg

Ljusgul färg.

Doft

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, vit persika, honung, kex, örter och citrus.

Smak

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vit persika, honung, kex, örter, macadamianötter och citron.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka4 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Färg

Ljusgul färg.

Doft

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, vit persika, honung, kex, örter och citrus.

Smak

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vit persika, honung, kex, örter, macadamianötter och citron.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka4 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Innehåller 6,4 standardglas

Flaska · 750 ml · 13 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Innehåller 6,4 standardglas

Flaska · 750 ml · 13 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt. Läs mer om hur du kan dricka mer ansvarsfullt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Högre = förpackningar med avtryck i intervallet 651–1475 g CO2e/l.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Högre = förpackningar med avtryck i intervallet 651–1475 g CO2e/l.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Råvaror

50% chardonnay, 30% arinto och 20% baga.

Ursprung

Bairrada ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Här har Atlanten en stor påverkan på vingårdarna och gör vintrarna milda samt ger svala vindar om sommaren.

Producent

Casa de Sarmento

Om producenten

Casa de Sarmento grundades av kocken Gonçalo Sarmentos som driver restaurangen Meta dos Leitões i Mealhada, Bairrada. Här ligger fokus på ugnsrostad spädgris och redan tidigt ville man vara självförsörjande och odlar därför grönsaker samt föder upp grisar av rasen porco preto. Sista steget i självförsörjningen var att även producera eget vin. Idag har man cirka 74 hektar vinodlingar där man huvudsakligen odlar chardonnay, arinto, baga och maria gomes. Vinmakare är Maria Ferreira. Sarmentos, som snart är 80 år gammal, jobbar fortfarande som kock på sin restaurang.

Lagring

Detta vin har lagrats två år på sin jästfällning innan degorgering.

Tillverkning

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Jordmån

Kalkstenslera

Skörd

Druvorna skördades i augusti 2021. Avkastningen var 60-70 hektoliter per hektar.

Visste du att...

Mousserande vin tillverkas i regel på tre olika sätt: genom att jäsa vinet en andra gång på trycktank, tillsätta kolsyra eller genom den traditionella metoden som innebär att vinet jäst en andra gång på flaska.

Råvaror

50% chardonnay, 30% arinto och 20% baga.

Ursprung

Bairrada ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Här har Atlanten en stor påverkan på vingårdarna och gör vintrarna milda samt ger svala vindar om sommaren.

Producent

Casa de Sarmento

Om producenten

Casa de Sarmento grundades av kocken Gonçalo Sarmentos som driver restaurangen Meta dos Leitões i Mealhada, Bairrada. Här ligger fokus på ugnsrostad spädgris och redan tidigt ville man vara självförsörjande och odlar därför grönsaker samt föder upp grisar av rasen porco preto. Sista steget i självförsörjningen var att även producera eget vin. Idag har man cirka 74 hektar vinodlingar där man huvudsakligen odlar chardonnay, arinto, baga och maria gomes. Vinmakare är Maria Ferreira. Sarmentos, som snart är 80 år gammal, jobbar fortfarande som kock på sin restaurang.

Sortiment

Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad. 

Leverantör

Boa Pressao AB

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

1/3 - 2025

Sortiment

Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad. 

Leverantör

Boa Pressao AB

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

1/3 - 2025

Kunskap & inspiration

Visste du att?

Drycker som tar hänsyn till miljö, klimat och social hållbarhet utgör våra mest hållbara drycker.

Systembolaget
Produktbild för Casa de Sarmento

Nyhet

Vin

Mousserande vin

Torrt vitt

Casa de Sarmento

Branco Bruto, 2021

Portugal, Bairrada

Flaska

·

750 ml

·

13 % vol.

Produktnummer: Nr 20128

198:67 kr/l

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vit persika, honung, kex, örter, macadamianötter och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.
38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.
E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Sockerhalt

<0,3 g/100ml

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka4 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Produktinformation

Råvaror

50% chardonnay, 30% arinto och 20% baga.

Ursprung

Bairrada ligger vid kusten söder om Douro-dalen i Portugal. Här har Atlanten en stor påverkan på vingårdarna och gör vintrarna milda samt ger svala vindar om sommaren.

Producent

Casa de Sarmento

Om producenten

Casa de Sarmento grundades av kocken Gonçalo Sarmentos som driver restaurangen Meta dos Leitões i Mealhada, Bairrada. Här ligger fokus på ugnsrostad spädgris och redan tidigt ville man vara självförsörjande och odlar därför grönsaker samt föder upp grisar av rasen porco preto. Sista steget i självförsörjningen var att även producera eget vin. Idag har man cirka 74 hektar vinodlingar där man huvudsakligen odlar chardonnay, arinto, baga och maria gomes. Vinmakare är Maria Ferreira. Sarmentos, som snart är 80 år gammal, jobbar fortfarande som kock på sin restaurang.

Lagring

Detta vin har lagrats två år på sin jästfällning innan degorgering.

Tillverkning

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Jordmån

Kalkstenslera

Årgång

2021

Skörd

Druvorna skördades i augusti 2021. Avkastningen var 60-70 hektoliter per hektar.

Visste du att...

Mousserande vin tillverkas i regel på tre olika sätt: genom att jäsa vinet en andra gång på trycktank, tillsätta kolsyra eller genom den traditionella metoden som innebär att vinet jäst en andra gång på flaska.

Allergener

Innehåller: Sulfiter

Smakbeskrivning

Färg

Ljusgul färg.

Doft

Fruktig doft med inslag av gula äpplen, vit persika, honung, kex, örter och citrus.

Smak

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, vit persika, honung, kex, örter, macadamianötter och citron.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka4 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Passar till

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Hållbarhet

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Högre = förpackningar med avtryck i intervallet 651–1475 g CO2e/l.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Övrigt

Sortiment

Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad. 

Leverantör

Boa Pressao AB

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

1/3 - 2025