Smakklockor rött vin
Går det att se hur ett rött vin smakar? Ja, faktiskt! Smakklockor och smaktyper är verktyg för att avgöra om ett rött vin kommer att kännas lättdrucket eller strävt, om det går att lagra och om aromerna drar åt färska bär, frukter eller kryddor.
Smakklockor rött vin
Smakklockorna visar hur vinets strävhet, fyllighet och fruktsyra uppfattas. Beroende på druvsort, tillverkningssätt, lagring och var druvorna vuxit får vinet olika mycket av varje egenskap.
Strävhet – tanninerna
Strävhet är den egenskap i rött vin som sticker ut mest. Strävheten kommer från tanniner, främst från druvskalen, och har en uttorkande effekt som ger känslan av att överläppen fastnar på tänderna. Vissa druvsorter som cabernet sauvignon, syrah och malbec har tjockt skal och ger också mycket tanniner till vinet.
Strävheten ger struktur till rött vin och är också en av de egenskaper som gör att vissa röda viner utvecklas positivt av lagring.
Ju högre klockvärde desto strävare vin, men det upplevs mindre strävt om fylligheten ligger på samma nivå.
När det gäller strävhet använder vi hela varvet på klockan, från 1–12.
Här under följer några riktvärden för strävheten i Systembolagets olika smaktyper på röda viner. Observera att kategorierna överlappar varandra.
- Mjukt & Bärigt: 3–6
- Kryddigt & Mustigt: 5–10
- Fruktigt & Smakrikt: 5–10
- Stramt & Nyanserat: 9–12
Fyllighet – tyngd och viskositet
Fyllighet är en konsistens och en munkänsla – det vill säga hur mycket vinet väger i munnen. Vinet kan upplevas fylligt som koncentrerad saft eller lätt som utspädd saft.
Om ett rött vin har minst 9 på fyllighetsklockan anser vi det som fylligt. Exempel på fylliga rödviner är Amarone och de flesta cabernetviner från Nya världen.
Vad gäller fylligheten för röda viner är det så fiffigt att den nästan alltid går hand i hand med strävheten. Det kan vara ett enstaka klockvärde upp eller ner, men oftast inte mer.
Fruktsyra – vinets ryggrad
Fruktsyra känner du ofta på sidan av tungan och bak mot sidorna av gommen. Ju högre fruktsyra, desto mer "drar" det bak på sidorna i munnen under öronen. Jämför med känslan när du biter i en citronskiva.
De flesta röda viner har minst klockan 9 i fruktsyra och det gör att vinet känns friskt. Vita viner upplevs däremot i regel ännu friskare.
Smaktyper rött vin
Vi har som sagt delat in smaktyperna i fem kategorier. Begreppen beskriver vinernas dominerande egenskaper:
- Mjukt & Bärigt
- Stramt & Nyanserat
- Kryddigt & Mustigt
- Fruktigt & Smakrikt
- Sött
Mjukt & Bärigt
Lätta, röda viner som ofta är friska och mjuka i smaken. Vinerna är i regel inte fatlagrade.
Typiska aromord: hallon, smultron, jordgubbar, röda vinbär, tranbär och lingon – men även örter.
Typiska regioner: Bourgogne och Beaujolais (Frankrike), Bardolino och Valpolicella (Nordöstra Italien).
Vinerna serveras vid 14–16 °C.
Fyllighet: minst 3, max 6
Strävhet: minst 3, max 6
Fruktsyra: minst 9
Fruktigt & Smakrikt
Här hittar du tydligt fruktdrivna viner, ofta med ungdomliga aromer, men kan också ha mognad. Smakrikt visar ofta på tydlig frukt, fruktsyra och fyllighet. Vinerna kan vara mjuka eller sträva, lätta eller fylliga.
Typiska aromord: svarta vinbär, blåbär, mogna körsbär, björnbär, plommon och mynta, samt choklad, vanilj och kaffe från fatlagringen.
Typiska regioner: viner gjorda på druvsorter som cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec och zinfandel från Nya världen (Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA).
Serveras vid 16–18 °C.
Fyllighet: minst 5, max 12
Strävhet: minst 5, max 10
Fruktsyra: generellt 9
Kryddigt & Mustigt
Här finns kryddiga viner som är både lätta och fylliga samt mjuka och sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner. Kryddig är en egenskap som kommer med vinets utveckling eller finns i druvans karaktär.
Typiska aromord: hallon, lavendel, viol, svartpeppar, lagerblad, muskot eller kanel. Finns även torkad frukt, läder, choklad och vanilj.
Typiska regioner: traditionell Rioja (Spanien), Rhônedalen och Bourgogne (Frankrike), Valpolicella och södra Italien.
Druvor med kryddiga aromer: tempranillo, pinot noir, syrah, grenache och sangiovese.
Vinerna serveras vid 16–18 °C.
Fyllighet: minst 5, max 12
Strävhet: minst 5, max 10
Fruktsyra: generellt 9
Stramt & Nyanserat
Ordet stramt betyder att vinet både kan upplevas strävt, alltså torrt på tandköttet, och friskt. Nyanserat visar att vinet är mångfacetterat, det vill säga har många olika aromer.
Typiska aromord: svarta vinbär, korinter, körsbär, plommon, nypon, viol, fat, ceder, kaffe och mörk choklad.
Typiska regioner: Bordeaux, norra Rhône och Madiran (Frankrike), Barolo, Barbaresco, Chianti Classico (Italien), Ribera del Duero och Priorat (Spanien).
Alla tre klockorna för Stramt & Nyanserat har höga värden. Vinerna har lagringspotential och vinner på att luftas och serveras helst vid 18 °C.
Fyllighet: minst 8, max 12
Strävhet: minst 8, max 12
Fruktsyra: minst 9, max 11
Rött sött
De söta, röda vinerna har smakklockorna sötma, fyllighet och fruktsyra – samma som vitt vin. Sockerhalten varierar men kan mycket generellt sägas pendla mellan 50–150 g restsocker per liter.
Information om hur mycket restsocker det röda vinet har finns på hyllkantsetiketten och här på sajtens produktsida för respektive vara.
Typiska aromord: torkad frukt, svarta vinbär, björnbär, plommon, körsbär och choklad.
Typiska regioner: Lambrusco och Recioto della Valpolicella i Italien.
Serveras vid 16–18 °C.
Sötma: minst 7 och uppåt
Fyllighet: minst 5 och uppåt
Fruktsyra: minst 8 och uppåt