Systembolaget

Logga in

Varukorg

Startsida
Sortiment
Vin
Mousserande vin
Rosé
VinMousserande vinRosé

Freixenet Elyssia

Pinot Noir

SpanienCava

Flaska

·

750 ml

·

12,5 % vol.

Produktnummer: Nr 20084

158:67 kr/l

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av jordgubbar, kex, hallon, nougat, blodgrapefrukt och persika. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.
38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.
7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.
E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Sockerhalt

0,9 g/100ml

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka5 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Ingredienser

druvor, socker, Antioxidationsmedel: SVAVELDIOXID. Surhetsreglerande medel: innehåller tartaric acid och/eller lactic acid.

Näringsvärde per 100 ml

  • Energi314 kJ/76 kcal
  • Fett< 0.5 g
  • Varav mättat fett< 0.1 g
  • Kolhydrat1.4 g
  • Varav sockerarter0.9 g
  • Protein< 0.5 g
  • Salt< 0.01 g

Ingredienser

druvor, socker, Antioxidationsmedel: SVAVELDIOXID. Surhetsreglerande medel: innehåller tartaric acid och/eller lactic acid.

Näringsvärde per 100 ml

  • Energi314 kJ/76 kcal
  • Fett< 0.5 g
  • Varav mättat fett< 0.1 g
  • Kolhydrat1.4 g
  • Varav sockerarter0.9 g
  • Protein< 0.5 g
  • Salt< 0.01 g

Färg

Rosa färg.

Doft

Fruktig doft med inslag av jordgubbar, kex, fransk nougat, blodgrapefrukt och röda vinbär.

Smak

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av jordgubbar, kex, hallon, nougat, blodgrapefrukt och persika.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka5 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Färg

Rosa färg.

Doft

Fruktig doft med inslag av jordgubbar, kex, fransk nougat, blodgrapefrukt och röda vinbär.

Smak

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av jordgubbar, kex, hallon, nougat, blodgrapefrukt och persika.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka5 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.

Grönsaker

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.

Grönsaker

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Innehåller 6,2 standardglas

Flaska · 750 ml · 12,5 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Innehåller 6,2 standardglas

Flaska · 750 ml · 12,5 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Mer om förpackningar

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Råvaror

Pinot noir.

Ursprung

Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava men merparten kommer från Katalonien.

Producent

Commercial Groupo Freixenet

Om producenten

Freixenet grundades i början av 1900-talet och dess bodega ligger strax utanför Barcelona i Katalonien. Familjeföretaget är idag en av världens största producenter av mousserande vin.

Lagring

Enligt lag ska en cava legat minst nio månader på sin jästfällning innan degorgering. Denna cava har lagrats i ett år på sin jästfällning.

Tillverkning

Cava tillverkas alltid enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.

Skörd

Druvorna skördades i slutet av augusti.

Råvaror

Pinot noir.

Ursprung

Cava är en benämning på spanskt mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden. Det finns ett flertal vinområden i Spanien som får göra mousserande vin under namnet cava men merparten kommer från Katalonien.

Producent

Commercial Groupo Freixenet

Om producenten

Freixenet grundades i början av 1900-talet och dess bodega ligger strax utanför Barcelona i Katalonien. Familjeföretaget är idag en av världens största producenter av mousserande vin.

Sortiment

Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad. 

Leverantör

Henkell Freixenet Nordic AB

Förslutning

Champagnekork-natur

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

1/6 - 2024

Sortiment

Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad. 

Leverantör

Henkell Freixenet Nordic AB

Förslutning

Champagnekork-natur

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Kunskap & inspiration

Ung tjej ger fingret till sina föräldrar vid middagsbordet.

IBLAND ÄR ETT NEJ DET FINASTE DU KAN GE

4 smarta sätt att säga nej

Bild på dukat bord och glas

Hur mycket går det åt?

Räkna med Dryckesplaneraren