Flaska
·
750 ml
·
12 % vol.
478:67 kr/l
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, aprikos, mineral och grapefrukt. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Innehåller: Sulfiter
Innehåller: Sulfiter
Färg
Ljusgul färg.
Doft
Nyanserad, fruktig doft med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, aprikos, mineral och apelsin.
Smak
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, aprikos, mineral och grapefrukt.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Färg
Ljusgul färg.
Doft
Nyanserad, fruktig doft med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, aprikos, mineral och apelsin.
Smak
Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nougat, rostat bröd, aprikos, mineral och grapefrukt.
Sötma
Fyllighet
Fruktsyra
Serveringstips
Serveras vid 8-10°C som aperitif, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Aperitif
Fisk
Grönsaker
Skaldjur
Serveringstips
Serveras vid 8-10°C som aperitif, till vegetariskt eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Aperitif
Fisk
Grönsaker
Skaldjur

Innehåller 5,9 standardglas
Flaska · 750 ml · 12 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Innehåller 5,9 standardglas
Flaska · 750 ml · 12 % vol.
Vad är ett standardglas
Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.
Måttfullt drickande
Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.
*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.
Förpackningens klimatavtryck

Flaska
750 ml
894 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Förpackningens klimatavtryck

Flaska
750 ml
894 g CO2e/l
Klimatavtryck
Högre
CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.
Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.
Ursprung
Druvorna till detta vin kommer från en mängd olika vinodlingar i Hampshire, i sydöstra England. Inom vingårdarna råder många så kallade mikroklimat vilket gör att man sprider riskerna för exempelvis frostskador.
Producent
Hattingley Valley
Om producenten
Hattingley Valley grundades år 2008 i Hampshire. Bakom vinhuset står familjen Robinson som då planterade om delar av sin mark med vinrankor. Första årgången man buteljerade var 2013. Druvorna köper man huvudsakligen in från flera olika långtidskontrakterade odlare i Hampshire. De egna vingårdarna heter Chalkey Hill och New Site och omfattar cirka nio hektar. Cirka hälften av odlingarna är planterade med chardonnay, följt av pinot meunier, pinot gris och pinot noir. Från andra vingårdar köper man in druvsorterna bacchus och pinot précoce, druvor som är framtagna för att klara ett kallare klimat. Vinmakare var från början Emma Rice som också hjälpte till att bygga själva vineriet och även satte fart på företaget. Därefter tog ägaren Simon Robinson över rollen som husets vinmakare efter attt ha avslutat en karriär som jurist. Sedan år 2022 är det Master if Wine Rob MacCulloch, som bland annat arbetat hos vinproducenter på många platser i världen, som är firmans vinmakare.
Lagring
Vinet har lagrats tre år på sin jästfällning innan degorgering. Detta vin är en så kallad Non Vintage, NV, vilket innebär att det ingår flera årgångar för att vinet ska smaka likadant från år till år. Just denna är huvudsakligen baserad på druvor skördade 2018, vilket var ett ovanligt varmt år vilket främjade druvorna i detta kalla klimat. 36 procent av vinet bestod av så kallade reserve-viner från andra årgångar.
Tillverkning
Druvorna pressades som hela klasar innan musten fick jäsa till ett torrt basvin, delar av vinet fick genomgå malolaktisk omvandling och 16 procent av vinet fick också vila på äldre bourgognefat. Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen.
Jordmån
Flinta och lerjord över krita.
Skörd
Druvorna skördades för hand från slutet av september till slutet av oktober.
Visste du att...
Vinproduktionen i England har tagit fart under de senaste decenniet. Genom att anpassa arbetet i vingårdarna samt anlägga odlingarna i gynnsamma mikroklimat kan man kringgå det annars svala klimatet. Jordmånen påminner på många platser mycket om den i Champagne, med stora inslag av krita. Så det är ingen slump att de druvor som odlas är desamma som i det franska distriktet - chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Mer information
Producenten uppger att detta är veganvänligt.
Ursprung
Druvorna till detta vin kommer från en mängd olika vinodlingar i Hampshire, i sydöstra England. Inom vingårdarna råder många så kallade mikroklimat vilket gör att man sprider riskerna för exempelvis frostskador.
Producent
Hattingley Valley
Om producenten
Hattingley Valley grundades år 2008 i Hampshire. Bakom vinhuset står familjen Robinson som då planterade om delar av sin mark med vinrankor. Första årgången man buteljerade var 2013. Druvorna köper man huvudsakligen in från flera olika långtidskontrakterade odlare i Hampshire. De egna vingårdarna heter Chalkey Hill och New Site och omfattar cirka nio hektar. Cirka hälften av odlingarna är planterade med chardonnay, följt av pinot meunier, pinot gris och pinot noir. Från andra vingårdar köper man in druvsorterna bacchus och pinot précoce, druvor som är framtagna för att klara ett kallare klimat. Vinmakare var från början Emma Rice som också hjälpte till att bygga själva vineriet och även satte fart på företaget. Därefter tog ägaren Simon Robinson över rollen som husets vinmakare efter attt ha avslutat en karriär som jurist. Sedan år 2022 är det Master if Wine Rob MacCulloch, som bland annat arbetat hos vinproducenter på många platser i världen, som är firmans vinmakare.
Lagring
Vinet har lagrats tre år på sin jästfällning innan degorgering. Detta vin är en så kallad Non Vintage, NV, vilket innebär att det ingår flera årgångar för att vinet ska smaka likadant från år till år. Just denna är huvudsakligen baserad på druvor skördade 2018, vilket var ett ovanligt varmt år vilket främjade druvorna i detta kalla klimat. 36 procent av vinet bestod av så kallade reserve-viner från andra årgångar.
Sortiment
Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad.
Leverantör
Fontana Food AB
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.
Säljstart
1/12 - 2023
Sortiment
Drycken ingår i vårt fasta sortiment. Sortimentet uppdateras fyra gånger om året och består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker. Hela det fasta sortimentet kan handlas online utan extra kostnad.
Leverantör
Fontana Food AB
Kolliinformation
Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.
Säljstart
1/12 - 2023
Kunskap & inspiration
Visste du att?
Drycker som tar hänsyn till miljö, klimat och social hållbarhet utgör våra mest hållbara drycker.