Systembolaget

Logga in

Varukorg

Startsida
Sortiment
Vin
Mousserande vin
Rosé
VinMousserande vinRosé

Raventós i Blanc

De Nit, 2022

SpanienKatalonienConca del Ríu Anoia

Flaska

·

750 ml

·

12 % vol.

Produktnummer: Nr 90298

265:33 kr/l

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, nougat, mogna jordgubbar, kex, mineral och blodapelsin. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.
38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.
3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.
7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka6 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Innehåller: Sulfiter

Innehåller: Sulfiter

Färg

Ljus, orangerosa färg.

Doft

Nyanserad, fruktig doft med inslag av persika, nougat, jordgubbar, kex, mineral och blodgrapefrukt.

Smak

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, nougat, mogna jordgubbar, kex, mineral och blodapelsin.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka6 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Färg

Ljus, orangerosa färg.

Doft

Nyanserad, fruktig doft med inslag av persika, nougat, jordgubbar, kex, mineral och blodgrapefrukt.

Smak

Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, nougat, mogna jordgubbar, kex, mineral och blodapelsin.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka6 av 12

Fruktsyra

Smakklocka10 av 12

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.

Grönsaker

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

7754E257-7B4F-4D2E-B8C3-67ADD9FCF4A5Created with sketchtool.

Grönsaker

Innehåller 5,9 standardglas

Flaska · 750 ml · 12 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Innehåller 5,9 standardglas

Flaska · 750 ml · 12 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Mer om förpackningar

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Råvaror

Xarel-lo, macabeu, perellada och monastrell.

Ursprung

Druvorna till vinet kommer från producentens vingårdar Barbera, Plana, Viader och Serral som ligger i Sant Sadurni d’Anoia ett par mil utanför Barcelona i Katalonien.

Producent

Raventós i Blanc

Om producenten

Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497, idag drivs verksamheten av den 21:a generationen vinmakare Pepe Raventós. Vingården De lL Finca ligger fem mil väster om Barcelona. Manuel Raventós Domenèch började år 1888 producera det mousserande vin som idag kallas Cava, och var en av de första att framställa mousserande vin av de inhemska druvsorterna xarel-lo, parellada och macabeu. Firman har verkat för tydligare ursprungsbeteckning med byar och vingårdar och år 2012 slutade Raventós I Blancs skriva ut Cava som ursprung.

Tillverkning

Traditionell metod, vilket bland annat innebär att efter jäsning på ståltankar eller ekfat, tappas det stilla vinet på butelj. För att vinet ska bli mousserande, tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de Tirage. Buteljerna lagras därefter i svala källare. Efter avslutad lagring placeras buteljerna i lutade läge med flaskhalsen nedåt i ställningar. Lutningen ökas successivt till 90 grader. Därefter fryses jästfällningen som har samlats i flaskhalsen ner, och jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Det vin som gått förlorat i processen, ersätts med nytt vin, samt en liten mängd socker, så kallad dosage, innan vinet korkas igen.

Visste du att...

Xarel-lo, macabeu och parellada är de tre klassiska druvsorterna i mousserande viner från Spanien.

Råvaror

Xarel-lo, macabeu, perellada och monastrell.

Ursprung

Druvorna till vinet kommer från producentens vingårdar Barbera, Plana, Viader och Serral som ligger i Sant Sadurni d’Anoia ett par mil utanför Barcelona i Katalonien.

Producent

Raventós i Blanc

Om producenten

Företaget Raventós i Blanc grundades redan 1497, idag drivs verksamheten av den 21:a generationen vinmakare Pepe Raventós. Vingården De lL Finca ligger fem mil väster om Barcelona. Manuel Raventós Domenèch började år 1888 producera det mousserande vin som idag kallas Cava, och var en av de första att framställa mousserande vin av de inhemska druvsorterna xarel-lo, parellada och macabeu. Firman har verkat för tydligare ursprungsbeteckning med byar och vingårdar och år 2012 slutade Raventós I Blancs skriva ut Cava som ursprung.

Sortiment

Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.

Leverantör

Lively Wines Sweden AB

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

19/7 - 2024

Sortiment

Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.

Leverantör

Lively Wines Sweden AB

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

19/7 - 2024

Kunskap & inspiration

Ung tjej ger fingret till sina föräldrar vid middagsbordet.

Säg nej till att köpa ut

Fyra sätt att säga nej till att köpa ut

Bild på dukat bord och glas

Hur mycket går det åt?

Räkna med Dryckesplaneraren