Systembolaget

Logga in

Varukorg

Startsida
Sortiment
Vin
Mousserande vin
Torrt vitt
Produktbild för Pol Roger
VinMousserande vinTorrt vitt

Pol Roger

Blanc de Blancs, 2016

FrankrikeChampagne

Flaska

·

750 ml

·

12,5 % vol.

Produktnummer: Nr 94039

1 265:33 kr/l

Säljstart 31/1 2025 kl 10:00

Komplex. utvecklad, påtagligt frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, gula plommon, kryddor och pomerans. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.
38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.
3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.
E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka7 av 12

Fruktsyra

Smakklocka11 av 12

Innehåller: Sulfiter

Innehåller: Sulfiter

Färg

Ljusgul färg.

Doft

Komplex. utvecklad doft med inslag av röda äpplen, rostat bröd, hasselnötter, gula plommon, kryddor och pomerans.

Smak

Komplex. utvecklad, påtagligt frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, gula plommon, kryddor och pomerans.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka7 av 12

Fruktsyra

Smakklocka11 av 12

Lagringspotential

Kan lagras.

Färg

Ljusgul färg.

Doft

Komplex. utvecklad doft med inslag av röda äpplen, rostat bröd, hasselnötter, gula plommon, kryddor och pomerans.

Smak

Komplex. utvecklad, påtagligt frisk smak med inslag av röda äpplen, rostat bröd, fransk nougat, gula plommon, kryddor och pomerans.

Sötma

Smakklocka1 av 12

Fyllighet

Smakklocka7 av 12

Fruktsyra

Smakklocka11 av 12

Lagringspotential

Kan lagras.

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Serveringstips

Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk, skaldjur eller kyckling.

BFB1C07A-D68B-4EC7-A01A-5DF7BF9679B3Created with sketchtool.

Aperitif

38E7B686-2CE8-424E-A153-23A6F4063811Created with sketchtool.

Fisk

3120E3EE-6596-4D55-8780-2CBBF5B7267DCreated with sketchtool.

Fågel

E199BB22-05FB-4934-AF6F-FD8FEC41AC79Created with sketchtool.

Skaldjur

Innehåller 6,2 standardglas

Flaska · 750 ml · 12,5 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Innehåller 6,2 standardglas

Flaska · 750 ml · 12,5 % vol.

Vad är ett standardglas

Ett standardglas innehåller 12 gram ren alkohol. Hur många cl ett standardglas är beror på hur hög alkoholhalt drycken har.

Måttfullt drickande

Ju mindre du dricker desto bättre. Socialstyrelsens gränsvärden* är 10 standardglas per vecka och 4 standardglas per tillfälle max en gång i månaden. Ta hand om dig och varva gärna med alkoholfritt.

*Riktat till hälso- och sjukvården när de bör erbjuda stöd till personer med riskbruk av alkohol.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Mer om förpackningar

Leverantör

Ward Wines AB

Deltar i Dryckesbranschens klimatinitiativ. Bakom initiativet står Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Systembolaget. Visionen är en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Förpackningens klimatavtryck

Flaska

750 ml

894 g CO2e/l

Klimatavtryck

Högre

CO2e/l = Koldioxidekvivalenter per liter. Vi utgår från beräknade genomsnittsvärden (pdf). Datan är omvandlad till utsläpp per liter dryck för att bli jämförbar. Enskilda förpackningar kan ha både lägre och högre klimatpåverkan än genomsnittet för en förpackningstyp.

Glas ger högst klimatavtryck då det går åt mycket energi i tillverkningen även om glaset är återvunnet. Ju tyngre flaska desto större klimatavtryck. Enskilda glasflaskor kan ha både lägre och högre klimatavtryck än genomsnittet.

Leverantör

Ward Wines AB

Deltar i Dryckesbranschens klimatinitiativ. Bakom initiativet står Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Systembolaget. Visionen är en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Råvaror

Chardonnay.

Ursprung

Champagne är beläget i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Distriktet delas in i områdena Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar. Druvorna till detta vin kommer från sex Grand Cru lägen i Côte Blancs: Oiry, Chouilly, Cramant, Avize, Oger et Le Mesnil-sur-Oger.

Producent

Pol Roger

Om producenten

Champagnehuset Pol Roger grundades 1849 och har sitt säte på Avenue de Champagne i Epernay. Firman drivs idag av 5:e och 6:e generationen av familjen. Produktionen är årligen 2 miljoner flaskor som enligt traditionen vänds för hand i den 10 km långa vinkällaren som konstant håller 9 grader. Pol roger äger 92 hektar vingårdar runt Épernay, vilket täcker hälften av behovet, resterande druvor kommer från långtidskontrakterade odlare. Företaget arbetar långsiktigt med att effektivisera produktionen för att minska miljöpåverkan och har installerat solpaneler, minskat sin vattenförbrukning och minskat vikten på glasflaskorna.

Lagring

En årgångschampagne ska ha lagrats minst tre år med sin jästfällning innan degorgering. Denna champagne har lagrats minst sex år på sin jästfällning innan degorgering. Lagringen skedde i producentens källare, cirka 33 meter under jord.

Tillverkning

Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liqueur de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90 grader och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Dosagen i denna champagne är 7 gram per liter. Basvinet har jäst vid 18 grader och har genomgått full malolaktisk omvandling.

Visste du att...

Processen i den traditionella metoden när flaskorna långsamt lutas kallas remuage. Idag sker detta ofta maskinellt i stora stålkorgar, så kallade gyropalettes. Ursprungligen skedde det för hand av en person med titeln remueur. Då ställs flaskorna i en så kallad pupitre - en A-formad ställning med hål för flaskorna. Flaskorna vrids med- eller motsols cirka 25 gånger under en period av fyra till fem veckor. En skicklig remueur kan hantera cirka 40 000 flaskor per dag. I denna champagne har denna process skett för hand.

Råvaror

Chardonnay.

Ursprung

Champagne är beläget i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris. Distriktet delas in i områdena Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar. Druvorna till detta vin kommer från sex Grand Cru lägen i Côte Blancs: Oiry, Chouilly, Cramant, Avize, Oger et Le Mesnil-sur-Oger.

Producent

Pol Roger

Om producenten

Champagnehuset Pol Roger grundades 1849 och har sitt säte på Avenue de Champagne i Epernay. Firman drivs idag av 5:e och 6:e generationen av familjen. Produktionen är årligen 2 miljoner flaskor som enligt traditionen vänds för hand i den 10 km långa vinkällaren som konstant håller 9 grader. Pol roger äger 92 hektar vingårdar runt Épernay, vilket täcker hälften av behovet, resterande druvor kommer från långtidskontrakterade odlare. Företaget arbetar långsiktigt med att effektivisera produktionen för att minska miljöpåverkan och har installerat solpaneler, minskat sin vattenförbrukning och minskat vikten på glasflaskorna.

Sortiment

Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.

Leverantör

Ward Wines AB

Deltar i Dryckesbranschens klimatinitiativ. Bakom initiativet står Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Systembolaget. Visionen är en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Förslutning

Champagnekork-natur

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Säljstart

31/1 - 2025

Sortiment

Drycken ingår i Tillfälligt sortiment. Sortimentet består av noga utvalda drycker som endast finns i begränsade volymer under en kort tid. Vi fyller på med nyheter flera gånger i månaden. Utbudet i butik kan variera men du hittar hela sortimentet online.

Leverantör

Ward Wines AB

Deltar i Dryckesbranschens klimatinitiativ. Bakom initiativet står Sveriges Bryggerier, Sprit & Vinleverantörsföreningen och Systembolaget. Visionen är en dryckesbransch utan klimatpåverkan, där varje droppe räknas.

Förslutning

Champagnekork-natur

Kolliinformation

Leverantören uppger att denna vara förpackas i hela kollin om 6 st.

Kunskap & inspiration

Ung tjej ger fingret till sina föräldrar vid middagsbordet.

IBLAND ÄR ETT NEJ DET FINASTE DU KAN GE

4 smarta sätt att säga nej

Bild på dukat bord och glas

Hur mycket går det åt?

Räkna med Dryckesplaneraren