Must – en frisk favorit av druvor, bär eller frukt
Muster är matvänliga alkoholfria drycker gjorda på frukt eller bär. Få som provar blir besvikna.
Säg ”must” och många tänker jul och påsk, medan andra ser framför sig äpplen och päron. När vi pratar must i den här texten är det som ett samlingsnamn för alkoholfria drycker gjorda på frukt, bär eller vindruvor som inte har jäst. De kan ha kolsyra, men har det oftast inte.
Must istället för vin?
Mörka bärmuster och ljusa äppelmuster är utmärkta alternativ till rött respektive vitt vin – och är trevlig dryck att överraska gästerna med. Mycket och tydlig smak av råvaran.
Mörka bärmuster till grytor
Mustiga maträtter som långkok och grytor, köttbitar med feta såser och lagrade hårdostar så passar bärmuster bra till. De har ofta hög syra, och vissa har även tanniner. Egenskaper som passar bra till smakrika rätter.
Vad passar de ljusa musterna till?
Dessa görs oftast på äpplen eller päron och har både syra och sötma, ibland lite uppiggande kolsyra. Matchar du med mat kan du översätta dem till vitt vin med viss sötma. Dryckerna går därmed bra till fiskrätter, kryddstarkt mat, skaldjur, soppor och vegetariskt samt rätter av fläsk och dessertostar.
Så tillverkas must
- Görs ofta på endast en eller två råvaror: blåbär, svarta vinbär, lingon, kråkbär, äpplen, päron, rabarber eller vindruvor.
- Frukten eller bären pressas.
- Vanligtvis tillsätts ingenting, varken vatten, smakämnen eller socker.
- Ibland filtreras och pastöriseras drycken innan buteljering, men lika ofta hälls den på flaska direkt efter pressning.