Spansk cider – torrt från Asturien
Torr, grumlig och utan kolsyra. Den traditionella spanska cidern är syrlig, innehåller lite socker och serveras från hög höjd.
Från Asturien till världen
I dag kommer 80 procent av Spaniens ciderproduktion från Asturien i norr. Där kallas den för sidra och det var också därifrån cidern en gång i tiden spreds vidare till Frankrike och Storbritannien. Även i Baskien tillverkas cider, där benämns den som sagardoa.
Den asturiska ciderns olika stilar
Den asturiska cidern finns omnämnd redan före vår tideräkning men ingen vet exakt när produktionen uppstod. Däremot dök den första mousserande cidern upp på marknaden år 1857. Asturisk cider finns i tre olika stilar.
Sidra Natural Tradicional är en traditionell och hantverksmässig stil. Jäsningen sker ofta nästan helt torr utan tillsatt jäst eller socker. Vildjästen gör att cidern får en kraftig smak som ibland drar åt stall och halm. Den traditionella spanska cidern är ofiltrerad och blir därför grumlig med en alkoholhalt på 4–8 procent och låg sockerhalt.
Sidra Achampanao är torr med kolsyra och påminner om fransk cider. Den jäses en andra gång i flaskan eller på tank och får på så vis kolsyra och högre alkoholhalt än den traditionella spanska cidern. Sedimentet från jäsningen finns fortfarande kvar vilket gör drycken grumlig.
Sidra Natural penerada (d'Espresion Nueva) är en modern stil som påminner om vin i smak och arom. Här har sedimentet filtrerats bort och cidern har en klar färg.
Servering från hög höjd
Traditionsenlig servering av spansk cider görs genom att hälla cidern från en meter ner i glaset. Det syresätter drycken och hjälper till att mildra den höga syran. Den ska helst hällas upp och drickas lite i taget.
Modern spansk cider
Spansk traditionell cider i all ära men i dag finns också mer moderna ciderstilar i Spanien. Dessa tillverkas i större kvantitet, är ofta kolsyrade och söta i smaken.