Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Cider & Blanddryck

Vad är iscider?

Vad är iscider?

Kunskap & Inspiration

  • Vad är cider?
  • Ciderdrinkar
  • Socker i cider och blanddryck
  • Cidertillverkning
  • Blanddryck
  • Liten ordlista
  • Svensk cider
  • Engelsk cider
  • Fransk cider
  • Spansk cider
  • Vad är iscider?

Vad är iscider?

Idén att göra iscider föddes i Kanada och inspirationen kom från vinvärlden och hur man tillverkade eiswein av frysta druvor. Med hjälp av kyla avlägsnas vattnet och resterande must jäses till en söt, fyllig dryck.

Produktionen av iscider, startade i Quebec, Kanada under 1990-talet. Inspirationen kom från vinvärlden och tillverkningen av eiswein, som tillverkas på liknande sätt – att med hjälp av nedfrysning separera vatten från musten för att göra den mer koncentrerad.

Iscider på Systembolaget

Iscider saknar kolsyra, är fylligt och har högre alkoholhalt än vanlig cider. Smakmässigt påminner drycken ett sött fruktvin och har samma användningsområden. Därför klassas de på Systembolaget som sött fruktvin.

Det går åt nästan fem gånger så många äpplen för att tillverka iscider jämfört med vanlig cider.

Hur tillverkas iscider?

Det går åt nästan fem gånger så många äpplen för att tillverka iscider jämfört med vanlig cider. Produktionen sker på två sätt.

Kryokoncentration – musten fryses

Den absolut vanligaste metoden. Mogna äpplen skördas på hösten och pressas på vintern. Musten placeras sedan i behållare utomhus. När vattnet i musten fryser separeras isen och den koncentrerade, mycket söta musten, får jäsa i cirka sex månader.

Kryoextraktion – hela äpplet fryses

Med denna metod lämnas äpplena på grenarna till mitten av vintern, för att torkas ut av kyla, sol och vind. I Kanada plockas äpplena vanligtvis när temperaturen varit minus15 till minus 8 grader under tre nätter i rad.

På detta sätt separeras vattnet och musten naturligt inne i själva frukten. Äpplena pressas sedan, musten fryses en gång till och resterande vätska jäser vid låg temperatur.

Denna metod ökar produktionskostnaderna kraftigt och det går åt mycket frukt – ungefär 50–100 äpplen för att göra en enda flaska. Kryoextraktion är också beroende av att vädergudarna samarbetar och ger låga utomhustemperaturer under lång tid.

Vad passar till iscider?

Smakrika hård- och grönmögelostar är ett bra tips till iscider, liksom söta desserter baserade på äpple. Iscider passar även bra till ank- och gåslever.

Mer om iscider

  • Iscider heter ice cider på engelska eller cidre du glace på franska.
  • Vissa producenter fatlagrar sin iscider innan buteljering, för att på så sätt göra den smakrikare.
  • Sedan 2014 har kanadensiska delstaten Quebec en skyddad IGP-appellation för cidre de glace som fastställer regler och krav på produktion.
  • Ölstilen isbock tillverkas på samma sätt som iscider – genom att frysa vörten.
En trälåda fylld med röda äpplen

En unik stil

Svensk cider