
Kunskap & Inspiration
Val av sprit vid flamberat kött
Vilken spritsort ger bäst smak vid flambering? Beroende på vad för kött du tänker servera kan du välja olika spritsorter. Vi tipsar om vad du ska tänka på när du väljer sprit för flambering av kött.
För viltkött kan du använda en gin som ger en enbärssmak. Till nötkött, som oxfilé, kan du använda en smakrik cognac. Kalvkött och fläskkött flamberas bra i calvados.
Vill du göra en kryddig rub på en entrecote kan en rökig whisky vara ett bra val vid flambering. Klassiska recept vid flambering kan vara flamberad oxfilé och flamberad pepparstek.
Recept på flamberad oxfilé med pepparsås
Fyra portioner - cirka 800 gram oxfilé
- Salta och peppra köttet. Stek oxfilén i en varm panna med smör.
- Stek köttet på varje sida tills det får en fin färg. Öka värmen och häll på fyra centiliter cognac.
- Var försiktig och ha minst en person närvarande som kan hjälpa dig ha koll på lågorna.
- Lägg köttet på en tallrik vid sidan av.
Pepparsås
- Hacka en schalottenlök. Krossa en matsked hel grönpeppar och en halv matsked hel vitpeppar.
- Fräs ihop löken och pepparn i samma panna du använde för köttet.
- När löken är mjuk, ha i en matsked dijonsenap och fräs ihop en stund.
- Häll på en matsked kalvfond, tre deciliter grädde och en tesked farinsocker och koka ihop tills det börjar tjockna.
- Lägg köttet i pannan och servera.
Dela via