Sprit i sås och som smaksättare
Sillinläggning och gravad lax hör det svenska smörgåsbordet till. Men du vill ju att maten ska smaka så gott som möjligt. Vi ger dig tips om vilken dryck som passar bäst till din inläggning, marinering, sås eller soppa.
Sillinläggning med vodka eller akvavit
Syrliga sillinläggningar, exempelvis baserade på citron, lime eller lingon kan spetsas med okryddat brännvin eller vodka. Används i stället dill, kummin, fänkål eller anis i inläggningen kan smakerna förstärkas med klassisk akvavit.
Hummersoppa
Cognac eller brandy passar bra i hummersoppa. Välj dryck utifrån aromerna i dryckernas smakbeskrivning. Överlag passar en druvigare, ungdomligare sort bättre än en långlagrad – för mycket fat kan ge bittra toner.
Cognacsås
Smakrik sås som brukar serveras till smakrika kötträtter som pepparstek och vilt. Precis som vid flambering behöver man inte använda den mest exklusiva och långlagrade varianten.
Här är en lista på cognac eller brandy – undvik fat även här och välj i stället en druvig, ungdomlig VS eller en enklare brandy.
Whiskygravad lax
Välj en whisky i inte alltför rökig stil. Se våra förslag på whisky som passar till whiskygravad lax.
Gingravad lax
Några stänk gin på laxen ger en mjäll konsistens och spännande aromer. Vilken typ av gin som ska användas beror på övriga ingredienser men citrusdominerade sorter brukar vara säkrast. Här är en lista med ginsorter.
Används rosépeppar på laxen kommer däremot några droppar roségin passa bättre.
Whiskyglaze
En söt och stark glaze som penslas på när grillningen är klar ger både smak och saftighet till revbensspjäll, kyckling och nötkött. Den personliga smaken styr val av whiskysort och grad av rökighet.
Engelsk fruktkaka
I engelska fruktkakor passar en mörk rom i fruktig stil bra. Romvalet för gärna ha aromer av torkad frukt och tydlig fatkaraktär.
Välj något av våra förslag på mörk rom som passar.
Glass och parfait
Glass och parfait kan med fördel smaksättas med punsch, fruktlikörer, ung calvados eller mörk rom. Välj gärna samma dryck till desserten. Undvik calvados som har lagrats länge eftersom den kommer att ge alltför bittra fattoner.