Vin i boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon är en klassisk köttgryta, med rötterna i franska Bourgogne. Men vilket vin ska man ha till boeuf bourguignon? Ett rött vin från smaktypen Kryddigt & Mustigt passar bäst till.
Boeuf bourguignon är en klassisk köttgryta, som ska koka länge för att smaken ska bli mustig och köttet mjukt . I Bourgogne används lokala viner till boeuf bourguignon, men det är inte nödvändigt, utan det viktiga är att vinet är kryddigt och inte har för mycket fatlagring.
Recept boeuf bourguignon
Grytan görs på högrev som får koka med rött vin, morötter, sidfläsk, lök, vitlök och morötter samt champinjoner, som kan ersättas med annan svamp från våra skogar.
Gör så här:
- Fräs i gryta skurna morötter, lök, vitlök och hälften av sidfläsket i smör, tillsätt tomatpuré.
- Stek det skurna köttet i smör i en panna för färg, tillsätt vatten och låt koka någon minut.
- Häll köttet i grytan, pudra över vetemjöl, häll i vin, köttfond, soja, timjan och lagerblad. Låt koka minst ett par timmar, tills köttet är mjukt.
- Stek lök, champinjoner och resten av sidfläsket och toppa i grytan vid servering.
För mer detaljer om mått kolla gärna på olika receptsajter.
Mer om rött vin i mat
Rött vin som smaksättare är vanligt i matlagning, allt från marinader till såser. Här kan du läsa mer och få tips hur du smaksätter med rött vin.
Att tänka på
Det behöver inte vara samma vin i grytan boeuf bourguignon som du serverar i glaset. Viktigast är dock att det har liknande smak, eller smaktyp. Vi rekommenderar ett vin från typen Kryddigt & Mustigt, som matchar maträttens aromer och kryddning.