Vin i vitvinssås
Till vitvinssås går det bra att använda friska vita viner utan sötma. Olika recept anger olika mängd, men räkna med 3 deciliter till fyra personer. Då det mesta av smaken kokar bort så behöver det inte vara det dyraste.
Recept på vitvinssås
Här kommer ett enkelt recept i grova drag med ingredienser som brukar behövas:
- Fräs finhackad schalottenlök i smör utan att löken tar färg.
- Tillsätt fiskbuljong, vitt vin och halvt lagerblad, låt reducera till hälften.
- Häll i 3 deciliter grädde och låt koka i 10 minuter och red därefter.
- Ta upp lagerbladet och mixa såsen, smaka av med salt och vitpeppar.
Vin i sås
Om du vill veta mer om olika typer av viner i sås, finns mer såskunskap här.
Att tänka på
Det vita vinet behöver vara torrt, det vill säga använd inte sött vitt vin, då såsen i så fall blir söt. Inte nödvändigt att köpa det dyraste vinet då mycket av smaken kokar bort.Vinet bör heller inte vara fatlagrat då detta kan sätta bitter smak på såsen.
Undvik helst vita viner av blommig karaktär, exempelvis gewürztraminer, torrentes och muscat.