Vin och recept till risotto
I de allra flesta recept ingår det vitt vin i risotto, men det går att laga utan vin. Du kan ha vitt vin eller rött vin i glaset beroende på tycke och smak, men också vad du smaksätter risotton med, exempelvis svamp, skaldjur eller sparris.
Recept på risotto
Grundreceptet brukar bestå av:
- Risottoris (arborios och carnaroli).
- Buljong, lök och vitt vin eller rött vin, olivolja samt riven parmesanost.
- För att få risotton krämig är tipset att tillsätta buljongen löpande under kokningen och röra om.
Fräs ris och lök i oljan. Tillsätt buljongen löpande under kokningen och rör om. Tillsätt parmesanosten i slutet, salta och peppar efter smak.
Vilket vin till risotto?
För själva matlagningen passar ett vitt torrt vin bra till. Det gör att maten får friskhet. Det bör inte vara för mycket fatlagrat då det kan bli bitter smak. Det finns också recept på rödvinsrisotto, det vill säga man använder rött vin utan fatlagring och låter vinet koka in i riset.
Här kan du läsa mer om vitt vin i mat och här kan du läsa om rött vin i mat.
Vitt vin till risotto
Däremot passar ett fatlagrat vitt bra till själva maträtten. Fatsmaken gifter sig väl med smaken av parmesan eller till exempelvis svamprisotto, skaldjursrisotto eller om den serveras till kyckling. Välj vin gör du i smaktypen Fylligt & Smakrikt. Till skaldjur kan också vin från Friskt & Fruktigt passa.
Rött vin till risotto
Ett rött vin går bra till om du serverar till smakrikt kött, eller till svamprisotto inklusive smaksatt med tryffel. Det röda vinet kan vara från smaktypen Kryddigt & Mustigt men även Stramt & Nyanserat fungerar bra. Strävheten rundas av genom krämigheten i risotto.
Risotto utan vin
Vill du inte använda vitt eller rött vin så går det att smaksätta buljongen med citronsaft. Ett annat alternativ är att droppa lite vittvinsvinäger i buljongen.
Vin och risotto – att tänka på
Det behöver inte vara samma vin i matlagningen som du serverar i glaset. Däremot bör vinet inte vara fatlagrat då det ger smak till risotton. Det vita vinet får gärna vara friskt då det lättar upp krämigheten, ett rött behöver också vara friskt, och det gör inget om det finns strävhet i. Risotton gör att vinet inte upplevs så strävt.
Dela via