Dryckesprovningar på Systembolaget
Vi erbjuder dryckesprovningar i vissa av våra butiker. Här kan du läsa om hur en dryckesprovning går till, vilka villkor som gäller och hur du går tillväga för att boka eller avboka.
Vår kunniga personal håller dryckesprovningarna efter att butikerna har stängt. Kolla i listan nedan vilka butiker som har dryckesprovningar på din ort.
Provningarna sker på vardagar efter stängningsdags. En provning tar en och en halv till två timmar och vi har olika typer av teman – allt från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar. Du måste ha fyllt 20 år för att gå på provning hos oss.
Innehåll på sidan
Butiker med provningar
Hur du bokar provning
Hur du bokar grupprovning
Hur du avbokar
Att tänka på när du kommer på provning hos oss
Typer av provningar
Dryck & mat
Lär dig mer om vin-, öl- eller spritprovning på Systembolaget
Alla våra butiker med dryckesprovningar
- Falun
- Göteborg, Gårda
- Halmstad
- Helsingborg
- Jönköping
- Kristianstad
- Lund
- Malmö, Hansa
- Norrköping
- Sickla
- Skellefteå
- Stockholm, PK-huset
- Umeå, Rådhusesplanaden
- Uppsala, Dragarbrunn
- Växjö, Norremark
Boka plats
Du bokar plats genom att kontakta butiken som håller i provningen. Klicka på någon av butikerna i listan ovan för att få mer information och kontaktuppgifter, eller besök gärna någon av provningsbutikerna direkt. Meddela gärna eventuella allergier vid bokningstillfället.
Provning för grupper
Vi ordnar privata provningar i våra dryckesprovningsbutiker om ni är minst 14 och max 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Hör av dig till en av de butiker nedan och berätta om era idéer så anpassar vi upplägget efter ert intresse och vad som går att lösa praktiskt.
Avbokning
Ibland får man förhinder. Inget konstigt med det men du behöver förstås höra av dig till den berörda provningsbutiken, se telefonnr under respektive stad. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter provningen. Du behöver avboka senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar.
Att tänka på när du kommer på provning hos oss
Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år samt inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som tex parfym.
Typer av provningar
Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör varje provning unik.
Basprovningar:
Har du aldrig varit på en dryckesprovning eller vill lära dig grunderna i hur en dryckesprovning går till, då har vi 6 basprovningar ni kan välja på;
Röda viner - en introduktion
Vita viner - en introduktion
Våra ölstilar - en introduktion
Mousserande viner - en introduktion
Whisky - en introduktion
Rosévin
Temaprovningar:
Provingarna är uppbyggda efter ett specifikt tema men fortfarande på en nivå från novis till er som redan varit på en del provningar tidigare. Ex. på tema kan vara; land, region, druva eller stil.
Temaprovningar - fördjupning:
Provningarna är uppbyggda efter ett specifikt tema och på en djupare nivå där både provningen och produkterna ofta håller en högre prisbild. Ett tema kan vara; land, region, druva eller stil.
Premiumprovningar:
Provningarna är uppbyggda efter teman och stilar som anses ha högt anseende och därav också hög prisbild. För varje premiumprovning görs ett noga urval för att kunna visa på en pedagogisk tråd mellan några av de bästa produkterna som vi kan få tag på i Sverige under en viss tid. Det är upp till varje handledare att själv bestämma vad som fungerar bäst pedagogiskt för varje provning.
Dryck och mat
Vanligaste frågan hos oss på Systembolaget handlar om att matcha dryck till en viss maträtt. Syftet med våra dryck till mat-provningar är därför att kunna visa på byggstenarna som skapar sambandet när en dryck kombineras med en viss maträtt. Vi har inget kök och därför inget serveringstillstånd att servera varm, tillagad mat men med utvalda komponenter kan vi skapa olika teman där vi visar på vad som händer med grundsmak, konsistens och arom i kombinationen dryck och mat.
Våra vanligaste teman är dryck till ost eller chark där vi provar olika stilar av ost eller chark till olika drycker, alltså inte bara vin utan flera olika drycker. Dryck till tapas är ett annat populärt tema ofta med en lokal anknytning till den specifika butiken. En annan provning kan heta just kombinera dryck och grundsmakerna för att prova och prata om sambandet drycken och maten. Andra teman kan vara dessert och chokladprovningar.
Vissa provningar heter tex ”dryck till höstens grytor” eller ”dryck till sommarens grillat” men specifikt uttrycker att det inte förekommer någon mat. Här handlar det om att genom dryckesprovning inspirera och samtala kring hur ni kan tänka när ni matchar dryck och mat. Då står det tydligt i provningens namn att det inte förekommer någon mat.
Provningarna är 1,5 till 2 timmar långa ofta sittande ute i butiken efter stängning. Fokus ska vara på den sensoriska upplevelsen av dryckerna och tilltugget.
Antalet glas varierar från 4-8 st beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning. På en dryck till mat-provning är det vanligaste 4-5 glas. Är ni 14 personer eller fler kan ni boka en privat provning hos oss där ni själva eller med hjälp av oss bestämmer tema, prata med den aktuella butiken.