Kunskap & Inspiration
Dryckesprovningar på Systembolaget
Våra kunniga medarbetare erbjuder dryckesprovningar i vissa av våra butiker. Här kan du läsa om hur en dryckesprovning går till, hur du bokar och vilka butiker som har provningar.
Butiker med dryckesprovningar
- Falun
- Göteborg, Gårda
- Halmstad
- Helsingborg
- Jönköping
- Kristianstad
- Lund
- Malmö, Hansa
- Norrköping
- Sickla
- Skellefteå
- Stockholm, PK-huset
- Umeå, Rådhusesplanaden
- Uppsala, Dragarbrunn
- Växjö, Norremark
Provningarna sker på vardagar efter stängningsdags. En provning tar en och en halv till två timmar och vi har olika typer av teman – från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar. Du måste ha fyllt 20 år för att gå på provning hos oss.
Mer innehåll på sidan
Hur du bokar provning
Hur du bokar grupprovning
Hur du avbokar
Att tänka på vid provning hos oss
Typer av provningar
Dryck & mat
Boka plats
Du bokar plats genom att kontakta butiken som håller i provningen. Du kan också boka direkt i butiken. Meddela gärna eventuella allergier vid bokningstillfället.
Provning för grupper
Vi ordnar privata provningar i våra dryckesprovningsbutiker om ni är minst 14 och max 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Kontakta akutell butik så hjälper de dig.
Avbokning
Ibland får man förhinder. Du behöver då höra av dig till den berörda provningsbutiken. Avbokningen måste ske senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter provningen.
Att tänka på vid provning hos oss
Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år samt inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som exempelvis parfym.
Typer av provningar
Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör varje provning unik.
Basprovningar
Har du aldrig varit på en dryckesprovning eller vill lära dig grunderna i hur en dryckesprovning går till, då kan våra basprovningar vara ett första steg:
- Röda viner – en introduktion
- Vita viner – en introduktion
- Våra ölstilar – en introduktion
- Mousserande viner – en introduktion
- Whisky – en introduktion
- Rosévin
Temaprovningar
Provningarna är uppbyggda efter ett specifikt tema men fortfarande på en nivå från novis till er som redan varit på en del provningar tidigare. Exempel på tema kan vara: land, region, druva eller stil.
Fördjupning
Provningarna är uppbyggda efter ett specifikt tema och på en djupare nivå där både provningen och produkterna ofta håller en högre prisbild. Tema kan vara: land, region, druva eller stil.
Premiumprovningar
Provningarna är uppbyggda efter teman och stilar som anses ha högt anseende och därav också hög prisbild. För varje premiumprovning görs ett noga urval för att kunna visa på en pedagogisk tråd mellan några av de bästa produkterna som vi kan få tag på i Sverige under en viss tid. Det är upp till varje handledare att själv bestämma vad som fungerar bäst pedagogiskt för varje provning.
Dryck och mat
Många kunder frågar oss hur man matchar dryck till en viss maträtt. Syftet med våra dryck till mat-provningar är att visa samspelet mellan dryck och mat utifrån grundsmakerna, konsistens och aromer. Butikerna har inga kök för matlagning och därför inget serveringstillstånd att servera varm, tillagad mat. Men med utvalda små tilltugg kan vi ändå göra samspelet tydligt och pedagogiskt.
Våra vanligaste teman är olika typer av drycker till ost eller chark. Dryck till tapas är ett annat populärt tema ofta med en lokal anknytning till den specifika butiken. Men också dessert och choklad, dryck till hösten grytor eller grillat.
En provning tar en och en halv till två timmar och oftast sittande ute i butiken efter stängning. Fokus ska vara på den sensoriska upplevelsen av dryckerna och tilltugget.
Antalet glas varierar från 4–8 st beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning. Vid en mat-provning är det vanligaste 4–5 glas. Är ni 14 personer eller fler kan ni boka en privat provning. Kontakta då den aktuella butiken.