Kunskap & Inspiration
Vinprovning, ölprovning & champagneprovning i Falun
På vår butik i Falun håller vår kunniga personal dryckesprovning efter att butiken har stängt. Vi erbjuder vinprovningar, ölprovningar, champagneprovningar, roséprovningar, romprovningar och provningar där vi kombinerar mat och dryck i Falun.
Innehåll på sidan
Våra provningar & bokning
Om våra provningar
Hur du bokar grupprovning
Hur du avbokar
Att tänka på när du kommer på provning hos oss
Typer av provningar
Lär dig mer om vin-, öl- eller spritprovning på Systembolaget
Boka vin-, öl-, rom-, champagne- eller roséprovning i Falun
Du bokar genom att kontakta butiken direkt:
Vi finns på Falugatan 2, du kan boka genom att besöka butiken eller ringa oss på telefon 023-123 00. Provningarna startar kl 19.00.
Vinprovningar i Falun
- 29 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 19 feb: Italienska viner och italienska ostar, 550 kr
Vin och ost är en klassisk kombination. Vi ska prata dofter, smaker och aromer och hur de gifter sig med varandra. Dessutom blir det några smakprover såklart. Välkommen! - 5 mar: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 12 mar: Pinot noir från världens olika hörn, 600 kr
Druvornas prinsessa: känslig och delikat! Att odla Pinot noir är en stor utmaning och många vinproducenter tar sig an denna. Vi ska prata om odlingen av druvorna och framställningen av vinerna och prova några exemplar från olika delen av världen. Välkommen! - 21 maj: Orangea viner – nyfödda ur en lång tradition, 600 kr
De som framstår som en nyhet på våra hyllor kommer från en urgammal tradition. Vi ska prata om tillverkning, hur man kan kombinera vinerna med mat och naturligtvis provar några exemplar. Välkommen!
Mousserande- & champagneprovningar i Falun
- 12 feb: Champagne och dess kusiner, 600 kr
- 9 apr: Prosecco, Cava och Crémant, 500 kr
Dryck & mat-provning i Falun
- 19 mar: Dalarnas tilltugg till medelhavets vin, 600 kr
Roséprovningar i Falun
- 14 maj: Rosa bubblor ”la vie en rose”, 500 k
- 28 maj: Sommarens roséviner, 500 kr
Ölprovning i Falun
- 23 apr: Öl och ost, 550 kr
Romprovning i Falun
- 13 nov: Rom och choklad, 600 kr
Om våra provningar
Vill du veta hur en provning går till, läsa om olika typer av provningar, villkor för våra provningar, eller om hur du får ut det mesta av din provning kan du läsa mer här: dryckesprovningar på Systembolaget.
Provningarna sker på vardagar kl 19.00. En provning tar en och en halv till två timmar och vi har olika typer av teman – allt från att lära sig grunderna till mer exklusiva provningar.
Antalet glas varierar från 4-8 st beroende på tema. Desto fler glas desto mindre dryck i glasen då vi bara får servera en viss mängd vid varje provning.
Provning för grupper i Falun
(kan tas bort om butiken inte erbjuder det)
Vi ordnar privata provningar i våra dryckesprovningsbutiker om ni är minst 14 och max 24 personer. Antingen väljer ni ett tema från vårt provningsschema eller så föreslår ni ett eget. Hör av dig direkt till butiken och berätta om era idéer så anpassar vi upplägget efter ert intresse och vad som går att lösa praktiskt.
Avbokning
Ibland får man förhinder. Inget konstigt med det men du behöver förstås höra av dig oss. Visa upp kvitto eller gåvokort så återbetalar vi dig senast två veckor efter provningen. Du behöver avboka senast tre arbetsdagar innan provningen för att du ska kunna få tillbaka dina pengar.
Att tänka på när du kommer på provning hos oss
Våra försäljningsregler gäller även vid provning. Du måste vara 20 år samt inte vara märkbart påverkad. För bästa sensoriska upplevelse undvik starka dofter, som tex parfym. Meddela oss gärna eventuella allergier vid bokningen.
Inför provningarna gör varje handledare ett noga urval för att pedagogiskt skapa roliga och lärorika provningar. Det gör varje provning unik. Du kan läsa mer om de olika typerna av provningar och villkoren för våra provningar här.
Alingsås, Kungsgatan 34 C
Telefon 0322-101 61
Provningarna startar kl 19.30.
- 10 sep: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 2 okt: Norra Italiens röda viner, 500 kr
- 30 okt: Etna, Vesuvius, Anderna – Röda viner med höjd, 500 kr
- 13 nov: Röda viner med mognad – vad händer med lagring? 500 kr
De flesta viner som säljs dricks ganska unga. Har du funderat på att börja lagra vin? Vad händer med vinerna när de får ligga några år? Vi provar viner med mer ålder och jämför med liknande yngre viner och diskuterar vad vi upplever. Välkomna! - 19 nov: Röda viner till höstens smaker, 500 kr (OBS ingen mat)
- 3 dec: Långtbortifrån – Nya Zeelands viner, 500 kr
- 10 dec: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
Falun, Falugatan 2
Telefon 023-123 00
Provningarna startar kl 19.00.
- 29 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 12 feb: Champagne och dess kusiner, 600 kr
- 19 feb: Italienska viner och italienska ostar, 550 kr
Vin och ost är en klassisk kombination. Vi ska prata dofter, smaker och aromer och hur de gifter sig med varandra. Dessutom blir det några smakprover såklart. Välkommen! - 5 mar: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 12 mar: Pinot noir från världens olika hörn, 600 kr
Druvornas prinsessa: känslig och delikat! Att odla Pinot noir är en stor utmaning och många vinproducenter tar sig an denna. Vi ska prata om odlingen av druvorna och framställningen av vinerna och prova några exemplar från olika delen av världen. Välkommen! - 19 mar: Dalarnas tilltugg till medelhavets vin, 600 kr
- 2 apr: Italiens gömda pärlor, 500 kr
- 9 apr: Prosecco, Cava och Crémant, 500 kr
- 14 maj: Rosa bubblor ”la vie en rose”, 500 kr
- 21 maj: Orangea viner – nyfödda ur en lång tradition, 600 kr
De som framstår som en nyhet på våra hyllor kommer från en urgammal tradition. Vi ska prata om tillverkning, hur man kan kombinera vinerna med mat och naturligtvis provar några exemplar. Välkommen! - 28 maj: Sommarens roséviner, 500 kr
Göteborg, Åvägen 42
Telefon 031-40 53 32
Provningarna startar kl 19.30
- 13 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 15 jan: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 20 jan: Klassisk Champagne – en fördjupning, 700 kr
- 27 jan: Barolo & Barbaresco – en fördjupning, 800 kr
Hur skiljer sig nebbiolo från dessa två klassiska distrikt och vad är det som gjort druvan till en maktfaktor de senaste åren? Välkommen! - 29 jan: Portugal runt, 600 kr
- 4 feb: Röda viner från Bordeaux, 650 kr
- 10 feb: Orangevin – gammalt arv eller nytt påhitt? 600 kr
- 11 feb: Tysk riesling, 600 kr
- 12 feb: Syrah vs shiraz – druvan med två namn, 650 kr
- 17 feb: Röda viner från vita vindistrikt, 600 kr
- 25 feb: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 26 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
Hur får ett rött vin sin karaktär, och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi går igenom provningsteknik och hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen! - 4 mar: Röda viner från Provence, 600 kr
- 5 mar: Kvinnliga vinmakare, 600 kr
- 10 mar: Vita vindistrikt – Alsace, Bourgogne & Loire, 650 kr
- 12 mar: Franska ostar till franskt vin, 600 kr
- 18 mar: Klassisk Champagne – en fördjupning, 700 kr
- 26 mar: Cava & corpinnat – spanskt bubbel på frammarsch, 600 kr
- 31 mar: Nordvästra Spanien – trendspaning, 600 kr
I skuggan av Rioja, Ribera del Duero och Priorat finns det lite gömda skatter i Spanien. Vi ska prata Bierzo, Mencia och om Albariño verkligen är samma druva som Alvarinho. Välkommen! - 7 apr: Champagne & utmanarna – en fördjupning, 700 kr
- 8 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 14 apr: Pinot noir från Bourgogne & Oregon – en fördjupning, 800 kr
- 16 apr: Vita viner från Bourgogne & Jura – en fördjupning, 700 kr
- 23 apr: Chile – vinlandet som har allt, 600 kr
- 28 apr: Röda viner från Priorat, 650 kr
- 29 apr: Super Tuscans – en fördjupning, 900 kr
- 5 maj: Svenska viner på druvor och andra frukter, 650 kr
- 6 maj: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 7 maj: Valpolicella – amarone, ripasso & superiore, 650 kr
- 12 maj: Viner från vulkaniska öar, 600 kr
- 13 maj: Balkan – viner från 42 breddgraden, 600 kr
Under denna provning far vi ner till balkanhalvön och deras viner och kultur. Lokala druvor, vintradition och en historia som både är djup och brokig. Vinländer som förtjänar ett bredare rykte. Välkommen! - 14 maj: La vie en rose – roséchampagne fördjupning, 700 kr
- 21 maj: Pinot noir med släkt & vänner, 600 kr
- 26 maj: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 2 jun: Sommarens roséviner, 550 kr
- 3 jun: Champagne – premium, 1100 kr
Halmstad, Köpmansgatan 5
Telefon 035-12 16 91
Provningarna startar kl 19.30.
- 23 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 27 feb: Grekisk afton – blandade drycker och småplock, 550 kr (olika drycker förekommer)
Vi provar olika grekiska drycker och har lite typiskt grekiskt småplock till. Välkommen! - 3 apr: Vinlandet Sverige, 550 kr
Sverige växer och växer som vinland. Vi pratar druvor, vart man odlar, förutsättningar och utmaningar samt historia. Välkommen! - 24 apr: Upptäck Östeuropa – viner, 550 kr
Vi tar oss bland annat till Ukraina, som lyckas hålla igång vinproduktionen trots kriget. Vi kikar också på grannlandet Moldavien som har tagit stora kliv i vinvärlden sedan självständigheten. Välkommen! - 8 maj: Lambrusco, 500 kr
- 22 maj: Rosévin, 500 kr
- 5 jun: Mousserande viner – Europa runt, 500 kr
Helsingborg, Drottninggatan 18
Telefon 042-21 36 97
Provningarna startar kl 19.30.
- 3 feb: Prosecco, cava och crémant, 450 kr
- 10 feb: Piemonte och dessa viner, 500 kr
Välkomna till en afton då vi testar olika viner från vindistriktet Piemonte i nordvästra Italien. Tillsammans lär vi oss mer om distriktets olika viner, vinframställning, historia, druvsorter samt jordmån. Observera att vi testar både röda och vita viner. - 12 feb: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 17 feb: Deckare och dryck, 450 kr (Olika drycker förekommer)
- 24 feb: Tapas och spanska viner, 550 kr
- 26 feb: Vin – gamla och nya världen, 450 kr
- 10 mar: Viner från södra Italien, 450 kr
- 12 mar: Vad dricker man till sötsaker? 550 kr (Olika drycker förekommer)
- 17 mar: Churchill och hans drycker, 500 kr (Olika drycker förekommer)
- 24 mar: Hemingway och hans drycker, 500 kr (Olika drycker förekommer)
- 26 mar: Provning i prosa, 550 kr
En lite udda provning, av lite mer udda drycker. En provning där jag skriver fem dikter som samspelar med fem olika spännande drycker, knappast de du själv brukar köpa till helgen. Kan du gissa vad som finns i glaset? Välkommen! - 31 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 7 apr: Titanic och dess drycker, 500 kr (Olika drycker förekommer)
- 9 apr: Dryckeskemi, 500 kr (Olika drycker förekommer)
En grundkurs i smakens kemi; varför smakar det här ölet skumbanan? Varför är denna chardonnay smörig? Hur kan vi använda oss av denna kunskap? En provning med olika dryck, med olika egenskaper! Välkommen! - 23 apr: Vad är bäst till snacks? 450 kr (Olika drycker förekommer)
- 28 apr: Viner från Provence, 450 kr
- 5 maj: Champagne vs England, 650 kr
- 7 maj: Viner från USA, 500 kr
Jönköping, Fiskargränd 5
Telefon 036‐71 11 95
Provningarna startar kl 19.15
- 20 jan: Bubbel efter nyår – Champagnes utmanare, 550 kr
Fler och fler mousserande viner dyker upp från skiftande länder. Om vi går en liten tid tillbaka så hade Champagne i princip inga konkurrenter. Mycket har hänt på kort tid och det produceras nu i princip kvalitetsbubbel överallt. I kväll utmanas Champagne av resten av världen. Går det att urskilja Champagne? Vilket är godast? Välkommen! - 4 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 17 feb: Sweet dreams – de lite sötare vita vinerna, 500 kr
- 4 mar: Vulkanviner, 600 kr
- 18 mar: Vinduellen – Martin mot Andreas, 550 kr
- 31 mar: Pizza och pastaviner – rött vin från Italien, 450 kr
- 7 apr: Kvinnliga vinmakare, 500 kr
Hur många kvinnliga vinmakare känner du till? Som mycket annat domineras branschen av män men det finns många framgångsrika kvinnliga vinmakare. Tillsammans provar vi röda och vita viner från olika delar av världen med den gemensamma faktorn att det är kvinnor som tillverkat dem. Välkommen! - 28 apr: Hippt från Loiredalen, 550 kr
- 19 maj: Vin med udda ursprung, 450 kr
Kalmar, Norra långgatan 23–25
Telefon 0480-101 44
Provningarna startar kl 19.00.
- 25 sep: Cava vs Prosecco, 450 kr
Bubblor är förknippat med fest och flärd för många, men vad är det egentligen som skiljer dessa två olika typer åt? Vi pratar skillnader, likheter och tillverkningsmetoder – kanske lyckas vi också bjuda på en och annan överraskning i smak? Välkomna! - 2 okt: Vägen till Amarone, 450 kr
- 9 okt: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 16 okt: Flaskjäst vin – Traditionell metod världen runt, 500 kr
- 23 okt: Kombinera rött vin med mat, 550 kr (smakportion)
- 13 nov: Klassiska distrikt – Bordeaux, Rioja, Toscana, 600 kr
- 20 nov: Champagne, 600 kr
Karlstad, Järnvägsgatan 2
Telefon 054-15 56 00
Provningarna startar kl 19.30.
- 2 sep: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 16 sep: Röda viner – en introduktion, 450 kr
Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkomna! - 14 okt: Amarone och liknande viner, 550 kr
Amarone har på senare år blivit ett av våra mest populära viner i premiumvinklassen. Vi ska här prova varför. Det finns också andra viner med liknande tillverkning och stil. Vi pratar om var och hur man tillverkar Amarone och var man odlar och tillverkar liknande viner. Vi provar olika viner, diskuterar hur de doftar och smakar och varför och vad de kan användas till. Välkomna! - 4 nov: Klassiska röda viner runt Medelhavet, 550 kr
- 11 nov: Dryck till ost, 600 kr (olika drycker förekommer)
- 2 dec: Vin och pralin, 500 kr
- 9 dec: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
Kristianstad, Östra Boulevarden 3
Telefon 044-21 08 17
Provningarna startar kl 19.00.
- 8 jan: Spanska drycker och tapas, 550 kr (olika drycker förekommer)
Kvällens provning tar oss till Spanien och dess fantastiska smakpalett, både vad gäller drycker och tilltugg. Vi kommer att prova ett antal drycker av olika karaktär, och kanske upptäcker vi en extra god doldis. Det kommer att serveras en liten tallrik med olika tilltugg, både salta och söta. Välkommen! - 27 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 10 feb: Giro d´Italia, 600 kr
- 12 mar: Champagne från mindre producenter, 600 kr
- 26 mar: Deckarnas dryck, 600 kr (olika drycker förekommer)
Vad dricker våra mest kända deckare som vi hittar både i böcker och på TV? En mer kåserande kväll om deckarna och deras äventyr, vi far genom hela Europa och provar deras favoritdricka, och dessutom några små tilltugg på vägen för att få den rätta känslan för att lösa mysteriet. Välkommen! - 9 apr: Franska drycker och ostar, 600 kr (olika drycker förekommer)
- 28 apr: Skånsk tapas, 600 kr (olika drycker förekommer)
- 12 maj: Cava, prosecco och crémant, 500 kr
Linköping, Repslagaregatan 25–27
Telefon 013-12 25 81
Provningarna startar kl 19.30.
För närvarande erbjuder vi inte provningar i Linköping
Lund, Mårtenstorget 1
Telefon 046-211 00 78
Provningarna startar kl 19.00.
- 15 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen! - 28 jan: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 26 feb: Matcha alkoholfritt till mat, 350 kr
Hur kan man matcha alkoholfria drycker till mat? Vi smakar på olika tilltugg till de alkoholfria dryckerna (vin, bubbel, öl och cider) och ger även tips på hur man kan blanda spännande alkoholfria drinkar. Välkommen! - 22 apr: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 27 maj: Rosé – med och utan bubblor, 500 kr
Malmö, Malmborgsgatan 6
Telefon 040-12 08 64
Provningarna startar kl 19.00.
- 14 jan: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
Mousserande viner tillverkas överallt i världen där vin odlas och framställs. Hur kommer bubblorna in i vinet? Vilka är de vanligaste sensoriska egenskaperna i ett mousserande vin? På denna provning förklarar vi olika sätt för att få till bubblor i vinet. Genom att prova ett urval av drycker lär vi oss urskilja olika typer av mousserande viner från olika områden och länder. Välkommen! - 16 jan: Dryck till ost & charkbrickan, 600 kr (olika drycker förekommer)
- 21 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 22 jan: Klassiska distrikt: Bordeaux, Rioja, Toscana, 650 kr
- 6 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 12 feb: Pinot noir – världen runt, 650 kr
- 17 feb: Sydafrika – en fördjupning, 900 kr
- 18 feb: Italien runt, 650 kr
- 24 feb: Josig eller stram? – orangevin, 650 kr
- 4 mar: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 6 mar: Fössta tossdan i mass, 550 kr (olika dryck förekommer)
Vi firar denna viktiga högtidsdag med att äta prinsessbakelse och ta reda på vilken dryck som passar bäst till. Vi kommer prova allt från klassiska dessertviner till lite mer oväntade drycker och hoppas det ska finnas något för alla smaker. Välkomna att fira denna dagen med oss! - 17 mar: Chile & Argentina, 650 kr
- 19 mar: Piemonte & Etna, 650 kr
- 20 mar: Spanien – premium, 1500 kr
Nu är det dags för Spanien att visa sitt bästa. Utifrån en noggrann selektering av vårt sortiment och vad vi kan få tag på ska vi prova några av de bästa vinerna från Spanien. Fokus ligger på röda viner men det kan förekomma något vitt. Välkomna! - 25 mar: Röda viner från Rhône – Côtes till Chateauneuf, 600 kr
- 27 mar: Spännande drycker och goa snacks – unna daj! 550 kr (olika drycker förekommer)
Ibland behöver vi inte knevla till det med avancerad mat och långa menyer! Det finns otroliga snacks som tillsammans med rätt dryck skapar glittriga kombinationer. Snacksen kommer avgöra vad som passar bra till så ikväll provas allt från öl och cider till vin i olika färger och med olika grader av sötma! Detta är provningen för er som vill ha en avslappnad kväll där fokus ligger på att hitta förtjusande kombinationer, snacka och lyssna på lite svängiga bitar i bakgrunden. Välkommen! - 1 apr: Priorat och Ribera del Duero, 650 kr
- 2 apr: Prosecco och Italiens mousserande viner, 500 kr
- 14 apr: Vad dricker vi till sillen? 600 kr (olika drycker förekommer)
- 15 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 22 apr: Engelskt bubbel – en fördjupning, 800 kr
- 23 apr: Riesling runt jorden, 600 kr
- 29 apr: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 6 maj: Vita viner till vårens primörer, 550 kr
- 7 maj: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 8 maj: Ur askan in i glaset – vulkanvin, 600 kr
- 19 maj: Naturvin – brett är hett, 700 kr
- 20 maj: Rosévin, 500 kr
- 21 maj: Champagne mot världen, 700 kr
- 26 maj: Svenska viner utmanar Europa! 700 kr
De svenska vinerna kammar hem prestigefulla priser och i år hölls det en provning i Ängelholm inspirerad av the Judgment of Paris. Syftet var att i en blindprovning ställa svenska viner mot viner i liknande stilar från kända distrikt i Europa. På plats fanns både internationella och svenska sommelier för att rösta fram vinnarna! Nu bjuder vi in er för att göra en liknande provning här hos oss och såklart också prata om resultatet och Sverige som vinland. Välkommen! - 27 maj: Toscana – en fördjupning, 900 kr
- 28 maj: Årgångschampagne – premium, 1100 kr
- 9 jun: Säsongens nya roséviner, 500 kr
Norrköping, Hantverkaregatan 26
Telefon 011-12 00 53
Provningarna startar kl 19.30
- 14 nov: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 21 nov: Beaujolais – från nouveau till cru, 600 kr
- 5 dec: Champagne och dess utmanare, 650 kr
- 15 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
Hur får ett rött vin sin karaktär och hur kan vi identifiera olika stilar? Under denna provning får du lära dig mer om strävhet, syra och fyllighet. Vi lär oss om provningsteknik och om hur man kan tänka när man matchar rött vin med mat. Välkommen! - 12 feb: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 5 mar: Piemonte, 650 kr
Upptäck vinregionen Piemonte i nordvästra Italien. Här ges möjligheten att lära sig skillnaden om vinerna som regionen erbjuder och möjligheten att hitta sina favoriter. Välkommen! - 19 mar: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 2 apr: Upptäck Valpolicella, 650 kr
- 23 apr: Svenska viner, 750 kr
Sverige gör vin! Vilka druvor används och vilka metoder? Vilka kvantiteter görs och vilka olika prisnivåer? Vad har vi för förutsättningar i Sverige att odla druvor? Vi pratar utmaningar, hantverk och historia. Ännu finns förutfattade meningar om vinlandet Sverige. Har konsumenten hängt med i utvecklingen? Välkommen! - 7 maj: Champagne och dess utmanare, 650 kr
- 4 jun: Rosé, 500 kr
Nyköping, Västra Storgatan 13
Telefon 0155-21 00 13
Provningarna startar kl 19.30.
För tillfället har vi inga provningar i Nyköping
Sickla, Siroccogatan 7
Telefon 08-642 73 91
Provningarna startar kl 19.30.
- 28 jan: Rioja mot Ribera del Duero – en fördjupning, 700 kr
- 29 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 4 feb: Barbera & Dolcetto – är också Piemonte, 650 kr
Piemonte är inte bara Barolo/nebbiolo, vi har massor av andra roliga druvor/stilar att vraka och välja mellan, låt oss smaka på två av områdets druvor som får stå lite i skymundan av Barolo/nebbiolo. Välkommen! - 5 feb: Bordeaux, Bourgogne, Rhône: franska röda klassiker, 650 kr
- 11 feb: Riesling: Tyskland vs Österrike – premium, 700 kr
- 12 feb: Nebbiolo: inte bara Barolo – en fördjupning, 700 kr
- 18 feb: Nya Zeeland runt, 650 kr
- 19 feb: Alpviner: bästa svängen Hökarängen del 2, 650 kr
Vi reser till Alpernas högre höjder och inlandsklimat och provar viner från olika kategorier. Från Jura och Savoie i väster till Trentino Alto-Adige i öster. Vilka druvor trivs i detta klimat? Vad kännetecknar vinerna som odlas i dessa klimat? Vi kommer att prova både röda och vita viner. Välkommen! - 5 mar: Piemonte mot Toscana – premium, 1700 kr
- 12 mar: USA: west coast wine – en fördjupning, 700 kr
- 18 mar: Champagne, crémant, cava: olika men lika – en fördjupning, 700 kr
- 25 mar: Priorat: ett vindistrikt med skön attityd – en fördjupning, 700 kr
- 26 mar: Södra Italien, 650 kr
- 1 apr: Barolo vs Barbaresco – en fördjupning, 700 kr
- 2 apr: Öar i Europa: Atlanten mot Medelhavet – en fördjupning, 700 kr
Öar kopplas kanske främst ihop med sol och semester men många har en rik och gammal vinhistoria samtidigt som de har blivit aktuella igen. Under kvällens gång går vi igenom druvor, klimat och jordmån och hur dessa speglar sig i vinernas uttryck. Välkommen in på en solig provning! - 8 apr: Vad är orangevin egentligen? 650 kr
- 9 apr: Pinot noir around the world – premium, 1100 kr
- 23 apr: Australien och Sydafrikas nya vindar – en fördjupning, 700 kr
- 6 maj: Chardonnay all around the world – en fördjupning, 700 kr
- 7 maj: Bordeaux mot världen – judgement of Sickla, 900 kr
- 13 maj: Svenska viner – på stadig frammarsch, 650 kr
Sverige gör absolut viner. Vilka druvor används och med vilka metoder? Vad har vi för svårigheter just i Sverige med att odla druvor? Vi pratar utmaningar, vinster, historia och hur man provar vin. Välkommen! - 14 maj: Alsace, Bourgogne, Loire: franska vite klassiker, 650 kr
- 20 maj: Rosévin – och alla dess nyanser, 550 kr
- 21 maj: Årgångschampagne, 800 kr
- 26 maj: Österrike-Ungern: en ny storhetstid - en fördjupning, 700 kr
- 27 maj: Riesling & albariño, 650 kr
Det var en gång när dessa två druvor ansågs som sötaste kusiner, vi tar det därifrån och tittar på likheter och olikheter. Kan albarino matcha riesling? Välkommen!
PK-huset, Norrlandsgatan 3
Telefon 08-796 98 10
Provningarna startar kl 19.00.
- 14 jan: Klassisk Champagne, 900 kr
- 16 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 20 jan: Bourgogne/Barbaresco/Etna – en fördjupning, 800 kr
- 21 jan: Naturviner: gammalt arv eller nytt påhitt? 700 kr
- 22 jan: Frankrike runt: tour de France, 800 kr
- 23 jan: Piemonte: nebbiolo och dess följeslagare, 800 kr
- 27 jan: Franska drycker till franska ostar, 700 kr
- 28 jan: Drycker läng Europas atlantkust, 750 kr
Från Kanarieöarna i söder, upp längs Portugisiska kusten, vidare till Baskien, Bordeaux och avslut i England. Den Europeiska atlantkusten erbjuder ett maritimt klimat och tack vare golfströmmens påverkan så hittar vi ett varierat utbud av vinstilar och andra drycker. På denna provning kan vi komma att prova olika drycker från olika kategorier. Välkommen! - 29 jan: Australien & Nya Zeeland, 750 kr
- 30 jan: Pinot noir jorden runt – en fördjupning, 1000 kr
- 3 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 5 feb: Bourgogne – the ultimate expression – en fördjupning, 1100 kr
- 6 feb: Klassisk Champagne, 900 kr
- 10 feb: Kombinera dryck & grundsmakerna, 600 kr
- 11 feb: Det mindre kända Europa, 700 kr
- 12 feb: Spanien vs Portugal, 700 kr
- 13 feb: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 17 feb: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 18 feb: Nya världen – premium, 1700 kr
Europa står för många av de klassiska vinstilarna och den kvalité som vi är välbekanta med. Men även utanför Europa skapas det viner av högsta klass, från Australiensisk shiraz till Napa Valley cabernet sauvignon. Tillsammans utforskar vi några av de absolut bästa vinerna från "Nya Världen". Till prestigeprovningar görs ett omsorgsfullt urval av viner som är intressanta ur ett smak- och marknadsmässigt perspektiv samt följer en "röd tråd". - 20 feb: Spanien runt: vuelta a España, 800 kr
- 24 feb: Chardonnay – world tour – en fördjupning, 700 kr
- 26 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 27 feb: Medelhavet runt, 750 kr
- 3 mar: Klassisk Champagne, 900 kr
- 4 mar: Spanien – premium, 1700 kr
- 5 mar: Bourgogne blanc 1er cru – en fördjupning, 1100 kr
På denna provning kommer vi utforska lägen i Bourgogne. Unika lägen för vitt vin som inte nått högsta utan näst högsta klassificering - premier cru! Välkomna! - 6 mar: Barolo vs Brunello – premium, 2000 kr
- 10 mar: Tyskland – en fördjupning, 900 kr
- 13 mar: Klassiska röda distrikt: Bourgogne, Piemonte, Rhône, 750 kr
- 17 mar: Etna och en rundtur på Sicilien, 700 kr
- 18 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 19 mar: Bordeaux mot världen – superpremium, 2500 kr
- 20 mar: A Californian wine route – en fördjupning, 800 kr
Kalifornien står för ca 90% av USA:s vinodlingsareal och vi kan därför garantera en bredd av stilar och kvalitetsnivåer under denna provning. Cabernet Sauvignon från Napa Valley, Pinot Noir från Sonoma Coast och en och annan Chardonnay från Santa Barbara. Welcome to the Gold Coast! Välkommen! - 24 mar: Champagne – premium, 2000 kr
- 25 mar: Italien runt, 800 kr
- 27 mar: Klassisk Champagne, 900 kr
- 31 mar: Bourgogne på bredden, 800 kr
- 3 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 7 apr: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 8 apr: Klassiska röda distrikt: Bordeaux, Rioja, Toscana, 750 kr
- 9 apr: Världens vita giganter – superpremium, 2500 kr
- 10 apr: Röda viner - en fördjupning, 700 kr
- 14 apr: Champagne och dess utmanare – en fördjupning, 900 kr
- 15 apr: Svenska viner, 700 kr
Sverige gör vin! Vilka druvor används och vilka metoder? Vilka kvantiteter görs och vilka olika prisnivåer? Vad har vi för förutsättningar i Sverige att odla druvor? Vi pratar utmaningar, hantverk och historia. Ännu finns förutfattade meningar om vinlandet Sverige. Har konsumenten hängt med i utvecklingen? Välkommen! - 22 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 23 apr: Klassisk Champagne, 900 kr
- 24 apr: Rhônedalen: nord vs syd, 750 kr
- 28 apr: Toscana: sangiovese och dess följeslagare, 800 kr
- 5 maj: Riesling vs chenin blanc – från bubbligt till sött, 750 kr
- 6 maj: Frankrike vs USA – en fördjupning, 800 kr
- 7 maj: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 8 maj: Châteauneuf-du-Pape och dess utmanare – premium, 1000 kr
- 12 maj: Loiredalens viner, 700 kr
- 13 maj: Vinets historia: vägen genom Europa, 700 kr
- 14 maj: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 15 maj: Världens röda giganter – superpremium, 3000 kr
- 19 maj: Sake – en introduktion, 700 kr
Det har väckts nytt intresse för denna tusenåriga japanska risbryggd som idag görs i många olika stilar, från torrt till sött och lagrad. Vi kommer prova olika stilar av sake och prata om allt från bryggprocessen till hur man kan kombinera sake med mat. Välkomna! - 20 maj: Det mindre kända Spanien, 700 kr
- 21 maj: Klassisk Champagne, 900 kr
- 22 maj: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 26 maj: Sydafrika deluxe – en fördjupning, 900 kr
- 27 maj: Champagne småodlare – en fördjupning, 1100 kr
- 2 jun: Sommarens roséviner, 550 kr
- 3 jun: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 4 jun: Klassiska vita distrikt: Bourgogne, Alsace, Loire, 750 kr
Skellefteå, Varugatan 22
Telefon 0910-72 61 65
Provningarna startar kl 19.30.
- 23 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 6 feb: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 6 mar: Châteauneuf-du-Pape och dess grannbyar, 650 kr
- 20 mar: Ö – viner – Santorini, Korsika, Tasmanien
Tre öar tillhörandes tre större vinproducerande länder ,Grekland, Frankrike och Australien, Välkommen! vad händer där? Hur skiljer sig klimatet på en ö jämfört med fastland, vilka druvor odlas och hur påverkas dem av väder och vind? Vi kommer under kvällen att prova både rött och vitt vin tillsammans och diskutera kring dessa. Välkommen! - 3 apr: Sydafrika – hav, sol och berg, 600 kr
- 24 apr: Klassisk Champagne, 700 kr
- 8 maj: Nya Zeeland – två öar ett vinland, 600 kr
- 22 maj: Chablis – från petit till grand cru, 650 kr
Chablis är en favorit hos våra kunder. Men vad skiljer mellan en Chablis och en Chablis Grand Cru? Detta och mycket annat kommer vi att gå igenom under denna kväll! Välkommen! - 12 jun: Sommarens rosé, 500 kr
Umeå, Rådhusesplanaden 6 E
Telefon 090-77 00 16
Provningarna startar kl 19.30.
- 28 jan: Champagne, 650 kr
- 4 feb: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 11 feb: Vin från norra Italien, 600 kr
- 19 feb: Naturvin, 550 kr
Naturviner är bland det hetaste på krogarna runt om i världen just nu. En efterfrågan på vin som inte behandlats eller manipulerats likt de mer "industriella" vinerna har kommit med den länge kända Eko-trenden. Vi går igenom vad som menas med naturvin, vad skiljer sig dom åt mot vanligt vin och sedan testar vi både vitt och rött vin som på ett rättvist sätt representerar hur ett typiskt naturvin kan te sig. - 25 feb: Mousserande viner – en introduktion, 550 kr
- 11 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 12 mar: Vinlandet: Portugal, 500 kr
- 25 mar: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 2 apr: Druvskola: chardonnay, 500 kr
I vår druvskola får ni lära er mer om er favoritdruvsort och prova olika stilar från olika delar av världen. Vi går igenom lite historia och hur ursprung samt tillverkningsmetod kan påverka druvans karaktär. Välkommen! - 8 apr: Cava och andra spanska bubblor, 550 kr
- 29 apr: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 13 maj: Vad dricker jag till osten? 550 kr (olika drycker förekommer)
- 21 maj: Rosévin, 500 kr
Vad händer i rosévärlden? Vi kikar på stilar och trender. Tillsammans upptäcker vi hur ett rosévin blir till och varför det smakar som det gör. Vi provar olika slags roséviner och lär oss om provningsteknik samt vad man kan tänka på om man vill kombinera rosévin med mat. Välkommen! - 3 jun: Mousserande från världens alla hörn, 600 kr
- 10 jun: Rosévin, 500 kr
- 11 jun: Champagne, 650 kr
Uppsala, Dragarbrunnsgatan 48 A
Telefon 018-71 18 02
Provningarna startar kl 19.30.
- 15 jan: Nebbiolo från olika adress, 600 kr
- 22 jan: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 19 feb: Upptäck Portugal, 550 kr
Portugisiska viner har ryktats vara det nya heta under flera år i vinkretsar. Denna provning lär vi oss om landets breda vin-repertoar och provar både vitt och rött. Välkommen! - 5 mar: Norra Rhône – en fördjupning, 700 kr
- 12 mar: Champagne, 650 kr
- 19 mar: Klassiska distrikt: Bordeaux, Rioja och Toscana, 650 kr
- 26 mar: Drycker till charkbrickan: med tilltugg, 600 kr (olika drycker förekommer)
- 2 apr: Sauvignon blanc världen runt, 500 kr
- 9 apr: Medelhavets mindre kända viner, 550 kr
En provning där vi lär oss om viner från några mindre omtalade vinområden kring medelhavet. Vi talar om områdenas historia och moderna utveckling. En kväll där vi provar både rött och vitt vin. Välkommen! - 7 maj: Vita viner – en introduktion, 450 kr
- 14 maj: Ost och vin i kombination, 650 kr
Växjö, Deltavägen 4
Telefon 0470-53 88 90
Provningarna startar kl 19.30.
- 28 jan: Champagne årgång 2012, 900 kr
Kvällens provning fokuserar på årgång 2012. Varför väljer man att göra en champagne från ett visst år? Är vissa år bättre än andra? Efter en trevlig kväll hoppas vi ni fått inspiration att fortsätta utforska bubblornas värld. Välkommen! - 25 feb: Loiredalens viner, 550 kr
- 11 mar: Röda viner – en introduktion, 450 kr
- 25 mar: Tapas och spanska viner, 600 kr
- 15 apr: Cava, prosecco och crémant, 450 kr
Kärt barn har många namn: Mousserande viner i olika delar av Europa har olika beteckningar. Vad skiljer de åt? Vi ska prata historia och tillverkning och naturligtvis smaka några exempel. Välkommen! - 20 maj: Sommarens rosé – olika stilar, 450 kr