Dryck till fågel
Fågelkött är i regel ljust med mild smak och matchar bäst med lättare dryck. Undantagen är viltfågel, som oftast har mörkare kött och mer smak, och struts som påminner om nötkött.
Vin till kyckling
Kyckling äts över hela världen och tillagas på många olika sätt, vilket givetvis påverkar dryckesvalet.
Till kycklinggryta i mild och gräddig stil passar ett lättare rött vin bra, gärna från Mjukt & Bärigt eller Kryddigt & Mustigt. Vita viner som passar hittar du i Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt. Även rosévin går bra till lätta kycklingrätter som ceasarsallad.
Grillad kyckling har mer smak och då kan rött vin ur kategorin Fruktigt & Smakrikt vara på sin plats. Ett vitt vin ur kategorin Fylligt & Smakrikt är ett annat passande val.
Rött vin till kyckling
Vitt vin till kyckling
Rosévin till kyckling
Öl till kyckling
Till kycklinggrytan passar en ljus lager med måttlig beska. Är grytan kryddstark så behöver beskan vara ännu lägre, då den förstärks av heta, starka kryddor. Mer om dryck till kyckling på den här sidan.
Till grillad kyckling passar mörkare ale i belgisk eller brittisk-amerikansk stil bra, liksom mellanmörk till mörk lager. Till beer can chicken används ljus lager till mellanmörk lager i mild stil och bör följas av samma sorts öl i glaset.
Öl till kycklinggryta
Öl till grillad kyckling
Öl till beer can chicken
Cider till kyckling och fasan
Cidersås till fasan eller kyckling blir också en bra kombination där ciderns syra balanserar smör och fond i såsen.
Cider till kyckling eller fasan
Vin till gås och kalkon
Kalkonkött är mört och ganska kraftigt. Med alla smakrika tillbehör klarar kalkonen ett kraftigt rödvin ur kategorierna Kryddigt & Mustigt eller Fruktigt & Smakrikt.
Gåskött är fetare och serveras ofta med en gräddig sås. De medelfylliga och friska rödvinerna i smaktypen Kryddigt & Mustigt passar perfekt till allt det feta. Druvan pinot noir brukar vara en lämplig kandidat.
Föredrar du vitt vin till gås eller kalkon föreslår vi ett fatlagrat från smaktypen Fylligt & Smakrikt.
Rött vin till kalkon
Rött vin till gås
Vitt vin till gås och kalkon
Öl till gås och kalkon
En ljus lager med måttlig beska, gärna i pilsnerstil, är ett bra alternativ till gås med gräddsås. Mellanmörk lager i märzen/wienerstil går också fint till, liksom ljus ale i belgisk stil. Till den smakrika kalkonen passar en smakrikt ale, exempel en IPA, APA eller session IPA.
Dags för gåsamiddag eller thanksgiving? Här hittar du fler dryckestips.
Vin till ankbröst och confiterade anklår
Anka har ganska fett kött och kraftig smak. Ett rött vin från smaktypen Kryddigt & Mustigt är en utmärkt kombo, gärna en pinot noir. Även ett moget vin med avrundad strävhet av druvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och syrah går bra.
Vill du ha vitt vin på matbordet? Då är det i smaktypen Fylligt & Smakrikt du ska leta, gärna fatlagrat av chardonnay eller chenin blanc. Även viner av druvorna viognier, rousanne och marsanne fungerar bra till anka. Dessa aromatiska viner hittar du vanligtvis i smaktypen Druvigt & Blommigt.
Rött vin till anka
Vitt vin till anka
Öl till anka
Eftersom anka har smakrikt kött bör även ölen vara smakrik. Exempel på detta är IPA, amerikansk pale ale, session IPA, bitter, pale ale, mellanmörk till mörk lager och mörk ale i belgisk stil.
Ljus lager till anka
Mörkare lager till anka
Ale till anka
Vin till struts
Det kraftiga strutsköttet påminner om oxfilé och tillagas och serveras på liknande sätt. Det betyder att fylliga och sträva rödviner, gärna från kategorin Stramt & Nyanserat, får strutsen att lyfta. Fylligt & Smakrikt vitt vin passar också bra, liksom mörk lager eller ale i belgisk stil.
Rött vin till struts
Vitt vin till struts
Öl till struts
Alkoholfritt till fågel
Till lätta fågelrätter brukar alla typer av alkoholfria viner passa bra, främst tack vare att det lätta köttet inte kräver så mycket strävhet. Även på ölsidan finns det mycket att välja på - allt från alkoholfri lager till ale och veteöl.