Dryck till skaldjur
Vitt vin, mousserande och ljusare öl går oftast bra till skaldjur. Gärna med aningen sötma då det tar hand om umamismaken. Rött vin blir lätt surt och strävt i kombination med skaldjur.
Ostron, blåmusslor och pilgrimsmusslor räknas egentligen inte till skaldjur, utan är mollusker. Men eftersom smaken påminner om skaldjur samsas de med räkor, hummer, krabba och kräftor.
Vitt vin till skaldjur
Här kan du tryggt välja ett vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt utan att köra i diket. Med eller utan sötma är en smaksak. Till halstrade eller gratinerade skaldjur fungerar även ett vitt vin med lite fatkaraktär. Välj då ur smaktypen Fylligt & Smakrikt.
Rosévin till skaldjur
Friskt & Bärigt rosévin passar bra till lätta räkor och havskräftor. Serveras de dessutom med aioli lättar vinets fruktsyra upp det feta.
Mousserande vin till skaldjur
Ett torrt till halvtorrt mousserande vin går också bra till räkor och andra skaldjur. Återigen är det fruktsyran som gör kombinationen med sältan lyckad – och bubblorna fräschar upp munkänskan.
Vitt vin till färska skaldjur
Rosévin till färska skaldjur
Mousserande vin till färska skaldjur
Vin till gratinerande eller halstrade skaldjur
Genom tillagningen får rätten mer smak och då passar ett vitt fatlagrat vin bra till, som matchar aromerna från tillagningen.
Öl till skaldjur
En ljus lager, till exempel dortmunder/helles, veteöl (hefeweizen), eller syrlig gueuze passar till skaldjuren, som är milda i smaken. Halstrade eller gratinerade skaldjur går även att kombinera med en ale med måttlig beska.
Öl till färska skaldjur
Öl till gratinerade skaldjur
Öl till musslor
Att koka musslor i öl är ett gott alternativ till vin. I Belgien är gueuze en klassisk kombination. Veteöl eller ljust lageröl med låg beska är också bra val.
Cider till skaldjur och musslor
Musslor kokta i torr cider är en klassiker, där äpplena bidrar med sina aromer, sin fräschör och syra. Ha gärna samma sorts cider i glaset som i maten.
Cider som passar till skaldjur
Alkoholfritt öl och vin till skaldjur
En mild veteöl eller en ljus lager går alltid bra till eleganta skaldjur. Även alkoholfria vita viner, liksom mousserande, passar till de flesta rätter.
Alkoholfri lager till skaldjur
Alkoholfri veteöl till skaldjur
Alkoholfritt vitt till skaldjur
Vitt vin till ostron
Med sin tydliga ton av hav och sälta passar ett ofatat Friskt & Fruktigt vitt vin med hög fruktsyra bäst till ostron. Arommässigt brukar en liten mineralitet i vinet tillföra en extra dimension i kombinationen, något som kan hittas i vin från till exempel Chablis, Sancerre och Pouilly-Fumé.
Ett torrt och friskt mousserande vin som champagne eller cava är ett annat tryggt val.
Vitt vin till ostron
Torrt mousserande vin till ostron
Öl till ostron
Ostron är salta och har mycket av grundsmaken umami. Det gör att en mindre besk öl som hefewiezen eller lager i modern- pilsner eller internationell stil passar bra. Ett annat spår är geueze eller annan syrlig öl som möter ostronens friska smak och eventuell vinäger och citron. Stout kan också vara ett alternativ där den rostade smaken matchar ostronets salta karaktär.
Vin till kräftor
Sälta och syrlighet i kräftorna tillsammans med umami gör att ett friskt vin med sötma men utan fatkaraktär funkar bäst. Välj gärna från smaktypen Friskt & Fruktigt eller Druvigt & Blommigt och leta efter en sötmaklocka med värde två.
Vitt vin till kräftor i sortimenet
Mousserande vin till kräftor
Öl till kräftor
En ljus lager, till exempel pilsner i tysk eller tjeckisk stil, eller mellanmörk lager passar bra till de salta kräftorna i sitt sötsyrliga spad. Ölets beska kommer att minska i kombination med sältan, så sikta gärna på klockvärde fem till åtta.
Ljust lageröl till kräftor
Mellanmörk lager till kräftor
Veteöl till kräftor