Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Vad passar till?
Klassiker från 70-, 80- och 90-talet: Vad passar till?

Kunskap & Inspiration

Klassiker från 70-, 80- och 90-talet: Vad passar till?

Kommer du ihåg vilka maträtter som var inne för 50 år sen? Eller undrar du vad dina föräldrar åt på 70-talet? Häng med på vår nostalgitripp med populära rätter från förr! Klicka på maträtterna och få tips på passande drycker.

Tidsresa på sidan

Ta mig till 70-talet
Ta mig till 80-talet
Ta mig till 90-talet

Exotiskt och enkelt på 70-talet

Ett kännetecken för 70-talet var att exotisk frukt kom in i maten, men även att det skulle vara enkelt att laga – lergrytan och smörgåsgrillen blev poppis – och kanske minns du varma mackor framför teveserien Familjen Macahan?

Flygande Jakob

En 70-talsklassiker med kyckling, bacon och banan samt grädde och chilisås – allt gratineras i ugnen. Servera med ris, och jordnötter, givetvis!

Vad passar till flygande jakob
Salt och rökighet från bacon och jordnötter kombinerat med sötma och hetta från banan samt chilisås. Rökig smak gör dryck mer besk och strävt. Sötma däremot passar bra som brygga. Här passar fruktig ale med viss sötma, eller ett vitt vin med sötma bra till. Alkoholfri öl, vitt alkoholfritt vin eller äppelmust funkar också fint.

Chili con carne

En maträtt som i dag ofta serveras med tortillachips, guacamole, picklad rödlök, lime och koriander samt olika starka såser. På 1970-talet var tillbehöret ris och kryddningen mer sparsam samt burkmajs så klart.

Vad passar till chili con carne
Stark mat skär sig ofta med vin, ett rött vin upplevs som strävare och ett vitt vin mindre friskt och sött. Men kör du 70-talsvarianten kan ett vitt vin med sötma gå bra till, eller ett fruktigt rött vin. Väljer du det starka spåret så är ett mindre beskt öl ett bättre val, då hetta förstärker beskan. Alkohol förstärker hetta i mat så alkoholfritt rött, vitt, öl och äppelmust matchar därför väl till chili con carne.

Chili con carne var exmpel på den exotiska mattrenden på 1970-talet, om än inte lika kryddstark och avancerad med olika tillbehör och såser som i dag.

Hawaii-kassler med ananas

Här kommer en favorit som slog igenom på 1970-talet, men kanske blev ännu mer folklig årtiondet efter. I alla fall: kassler, ananas på burk, grädde och gratängost – och skjuts in i ugnen!

Vad passar till Hawaii-kassler
Salt, syra och sötma möts här. Dryck som passar bra till kan vara en modern variant av IPA eller hazy IPA, där sältan i maten drar ner beskan i ölet. Samtidigt som ananasen matchar ölens humletoner, som kan påminna om ananas. Alkoholfri öl passar, men även en alkoholfri cider eller äppelmust. 

Glace au four

Glass i ugnen, funkar det? Absolut! Och det gjordes mängder på 1970-talet. Trixet är att marängtäcket skyddar och gräddas i hög värme på kort tid. Gör som mamma och pappa – kombinera glassen med persikohalvor – på burk, givetvis.

Vad passar till glace au four
Rätten är söt, varm och kall på samma gång. Här passar en söt dryck helst med kolsyra som tar hand om den kalla glassen på ett bra sätt. Mousserande och cider passar, både med och utan alkohol till denna 70-talsklassiker.

Populärt med lyx på 1980-talet

Årtiondet brukar kallas för ”det glada 80-talet”. Det var högkonjunktur och det påverkade också maten vi åt. Det blev lite lyxigare med exempelvis filé mignon black & white – för de som hade pengar var det oxfilé som gällde – för oss andra fläskfilé.

Vi blickade också mot Asien och det kinesiska köket, som biff med bambuskott, eller fläskfilé med curry, ananas och banan. Sushin kom i slutet av 80-talet och alla som var med då hade lite svårt att hålla pinnarna rätt ... Samtidigt var halvfabrikat poppis – vem älskade inte burkpäron med smält After Eight? Och att bjuda på köpt paté med cornichons och cumberlandsås när det skulle vara lite festligt.

Räkor i glas på fot ansågs lyxigt på åttiotalet.

Räckcocktail

En lyxig förrätt på 80-talet med Rhode Islanddressing, eller den mer enkla varianten med bara ketchup och majonnäs. Skalade räkor, med kokt ägg, isbergssallad, tomat, gurka och avokado. Toppad med citron och dill. Servera i glas med fot för extra flärd.

Vad passar till räkcocktail
Ett vitt vin med sötma matchar smakerna i räkcocktailen som drar åt umami, salt och lite sötma. Ett ljust öl med kolsyra matchar bra, även mousserande vitt, gärna med bubblor som lättar upp fet avokado och dressing. För dig som vill ha alkoholfritt är det samma spår som gäller – öl, vitt eller mousserande.

Rostbiff med potatissallad/potatisgratäng

Lätt rätt att fixa till när det är kallskuret, bara strö syltlök och/eller rostad lök på. Som bjudmat när det var ”främmat”, så tillagades rostbiffen i ugn med en gräddig potatisgratäng till.

Vad passar till rostbiff med potatissallad
Vid kallskuret passar ett öl bäst till, både arommässigt och för att drycken har kolsyra samt beska, som upplevs lägre tillsammans med fetsyrlig potatissallad och salt kött. Gör du maten i ugn med gratäng passar även ett fruktigt rött vin till då fruktsyran tar hand om gräddig gratäng och kryddigt kött. Alkoholfritt rött, öl och must är bra alternativ.

Quiche lorraine eller ost- och skinkpaj
Pajen tillagades oftast med vanlig hushållsost och smörgåsskinka, men för att få till en riktig goding var det fransk vällagrad ost och rökt fläsk som gällde.

Vad passar till Quiche Lorraine
Rökigheten från fläsket och äggstanningen gör att öl smakar mer beskt och att rött vin blir strävare och vitt upplevs mer syrligt. Det gör att ett öl med mindre beska är bra val och det vita vinet gärna ha lite sötma, som lindrar rökigheten. Vitt, äppelmust eller ett öl är bra alkoholfria alternativ.

Skink- och ostpaj eller Quiche Lorraine är aldrig fel om du vill ha åttiotals-feeling.

Banana split

En dessert som heter duga, och som många barn gärna ville ha på restaurang. Dela en banan på längden, fyll den med choklad-, vanilj- och jordgubbsglass toppa med chokladsås, ananaskross och jordgubbssylt. Gå på med vispgrädde och strössla krossade nötter över. Sist med absolut inte minst, lägg på ett inlagt körsbär – what’s not to like liksom – förutom körsbäret då kanske…

Vad passar till banana split
Här passar alkoholfritt, som söt cider, must eller sött mousserande vin. Då maten är söt och kall är dryck med kolsyra att föredra. Bubblorna väcker smaklökarna till liv igen efter den kalla glassen och lättar upp grädden.

Woka in 90-talet

Årets julklapp 1990 var wokpannan – ”alla” skulle testa att woka kyckling med mer eller mindre stark smak. Lime, sambal oelek, chili sweet & sour, seasamolja och färsk koriander var nya smaker att lära känna. Samtidigt växte fenomenet TV-kock fram – engelsmannen Keith Floyd åkte jorden runt och lagade mat på lättsamt sätt. Lightprodukterna gjorde också sitt intåg – fet mat var inte trendigt.

Kycklingwok med grönsaker

Thaimaten kom in på våra matbord under 90-talet och vi skulle lära oss woka på våra elspisar… Det var lite småsvårt att hitta olika grönsaker i vanliga butiken – tills man hittade färdiga wokgrönsaker i frysdisken och på burk. Tack!

Vad passar till wokad kyckling
Här finns het kryddning, men även sötsur sås och umami från fisksåsen. Ljust öl med låg beska är ett bra val, lager i internationell stil eller ett veteöl om du har färsk koriander som krydda till rätten. Rött vin kan bli strävt och surt och vitt vin behöver sötma för att matcha någorlunda. Äpplemust eller alkoholfri cider är bra alternativ.

Tacos och tacopaj

Fredagsmyset slog igenom med tacos och alla tillbehör och färdiggjord kryddmix – glöm inte gräddfilen! Vi svenskar hittade på en egen variant – tacopajen. Helgen är räddad.

Vad passar till tacopaj
Här spelar det roll vilken styrka på kryddningen du väljer och hur het tacosåsen är. Är smaken mild fungerar ett vitt vin till med viss sötma, men även ett fruktigt rött är okej. Öl passar minst lika bra eller nästan bättre än vin till rätten eftersom kolsyran i ölet lättar upp det feta i maten. Välj ett öl med relativt låg beska eftersom het mat förstärker beskan i drycken.

Pasta i olika former blev vanligare på 1990-talet. Och vi gjorde pastasallad som aldrig förr.

Pastasallad

Pastan som bas blev alltmer poppis och sorterna blev fler och fler i butikshyllorna – än bara snabbmakaroner och spagetti. På 90-talet gjorde vi pastasallad, givetvis med isbergssallad, tomat, skinka, ost och kanske en senapsdressing, eller crème fraiche, självklart light, blandat med chilisås.

Vad passar till pastasallad med skinka
Pastasallad har ofta mild smak och då passar vitt vin eller rosé bra till men även ett lättare rött. Med syrlig och småstark dressing till, så kan ett öl vara ett bättre val. Samma typ av dryck gäller när du väljer alkoholfritt.

Cheesecake

Bredbar färskost blev allt vanligare och digestivekexet fick ett nytt användningsområde! Det smaksattes på många olika sätt, men det var inte ovanligt med passionsfrukt, kiwi eller hallon.

Vad passar till cheesecake
Cheesecaken är syrlig och inte allt för söt rätt. Men här behövs frisk syra och måttlig sötma i drycken för att få en lyckad kombination. Ett vitt vin eller mousserande med sötma passar fint liksom cider med liknande smak som cheesecaken – finns även som alkoholfritt.

Tjänsten Vad passar till

Vi har över 700 maträtter i Vad passar till och du får tips på drycker som passar, även alkoholfria. Du kan också söka på maträtter i vår sökfunktion och hitta maträtter där.