Dryck till amerikansk mat
Från hamburgare till ribs, från gumbo till jambalaya: det amerikanska köket smakar mycket och bjuder på influenser från hela världen.
Vin till hamburgare
Överlag passar robusta, fruktiga och smakrika röda viner eller generösa vita från smaktypen Fylligt & Smakrikt bäst för att möta all smakrikedom.
Öl är ett annat bra val. En amerikansk ale eller lager med måttlig till tydlig beska möter brända och feta smaker i till exempel revbensspjäll. Vill du ha heta ingredienser i din marinad? Tänk på att beskan i ölet förstärker upplevelsen av hetta.
Öl till hamburgare
Den amerikanska klassikern hamburgare har salta smaker. Upplevelsen av sälta matchar du bäst genom ett öl med tydlig beska, till exempel en ale i brittisk-amerikansk stil.
Ale till amerikansk mat
Mer om öllandet USA
Rött vin till hamburgare
Ett rött vin från typen fruktigt & smakrikt passar till grillsmaken och söt dressing eller barbequesås. Vitt vin behöver vara smakrikt och fylligt, gärna med fatkaraktär.
Rött vin till amerikansk mat
Vitt vin till amerikansk mat
Cajun/kreolsk mat
Cajunköket i amerikanska södern är både hett och kryddigt. Kött- eller skaldjursgrytan gumbo är ett berömt exempel, precis som den heta risrätten jambalaya. Till kreolsk mat passar ofta öl med låg beska bäst eftersom den dämpar upplevelsen av hetta. Dricker du hellre vin? Välj ett vitt inom kategorin Druvigt & Blommigt med viss sötma.
Passande öl till kreolsk mat
Passande vitt vin till kreolsk mat
Cider till amerikansk mat
Ett annat passande dryckesalternativ många maträtter är cider. Prova en fransk eller brittisk cider, särskilt i de kreolska rätterna: både sötman och syran möter skaldjuren bra. Använder du Systembolagets smakklockor när du letar dryck till mat? Leta efter en cider med klocka 1–3 i sötma.
Cider till amerikansk mat
Alkoholfri cider till amerikansk mat
Glaze och rub
Att grilla kött eller tillaga det med barbecue är vanligt över hela landet. Köttet marineras ofta eller får smak av en glaze eller rub som kan ha småsöta, heta eller salta smaker. När köttet sedan grillas ger marinaden en smakrik bränd yta, och det är ofta de smakerna som styr dryckesvalet.