Dryck till engelsk mat
Det engelska köket har vuxit fram parallellt med landets ölkultur. Klassisk pubmat passar därför alldeles utmärkt till en maltig bitter eller en ale med måttlig till tydlig beska.
Öl & pubmat går hand i hand
Fish & chips och shepherd’s pie: landets paradrätter på puben passar som hand i handske till de brittiska ölstilarna. Bitter, pale ale, porter & stout, IPA och brown ale – listan kan göras lång.
Beska generellt i öl gör att maten upplevs som både mindre salt och fet. Salt, fet mat gör i sin tur att ölen upplevs som mindre besk. En annan egenskap som gör öl till passande dryck är kolsyran: den skär effektivt genom fet mat och gör att tunga rätter känns lättare.
Passande ale till engelsk mat
Mer om öllandet Storbritannien
Vilket vin till engelsk mat?
För den som föredrar rött vin till en engelsk kötträtt går det bra att välja vin från smaktypen Kryddigt & Mustigt. Till fish & chips matchar ett vitt vin ur kategorin Friskt & Fruktigt.
Passande rött vin till engelsk mat
Passande vitt vin till engelsk mat
Alkoholfri ale
För den som gärna dricker öl men utan alkohol finns flera matchande alternativ. Till hamburgare och shepherd’s pie kan en ale passa bra. Står Fish & Chips på menyn, prova en ljus lager eller veteöl.
Alkoholfri öl till engelsk mat
Engelsk mat + cider = sant
Kanske inte så förvånande: engelsk cider passar bra till engelsk mat, och det går också bra att välja en fransk som har närbesläktade egenskaper. Välj en ur kategorin Torr och halvtorr.