Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Dryck & Mat
Världens mat

Dryck till fransk mat

Dryck till fransk mat

Kunskap & Inspiration

  • Världens mat
  • Kombinera dryck och mat
  • Smakskolan
  • Dryckesprovningar
  • Systembolaget Instagram live
  • Dryck i mat
  • Tilltugg och dryck
  • Vad passar till?
  • Dryckesplaneraren
  • Min smakprofil

Dryck till fransk mat

Det franska köket betyder mycket för den västerländska matkulturen. Tillagning och ingredienser varierar stort mellan olika regioner: från lätta och eleganta fiskrätter i Loire till mustiga köttgrytor i Rhône och Bourgogne.

Vad dricker jag till boeuf bourguignon?

När det handlar om en klassisk köttgryta som boeuf bourguignon så kan du ha samma vin i grytan som i glaset för bästa kombination. Men det är absolut inte nödvändigt om du kanske vill ha ett lite finare vin till gästerna. Viktigt är att vinet i grytan har kryddig karaktär och inte alltför mycket fatlagring. Här får du tips på vilket vin som passar i boeuf bourguignon och ett enkelt recept på köpet.

Vin till boeuf bourguignon

Ett fruktigt öl, gärna en mörk ale med måttlig beska, i belgisk mörk stil eller amber ale, passar också.

Öl till boeuf bourguignon

Vad passar till fransk löksoppa?

Löken gör att soppan har en sötma som du behöver ta hänsyn till när du väljer dryck. Ett friskt och fruktigt vitt vin, gärna med lite sötma, matchar bra och bryter fint mot den fylliga, söta och salta soppan.

Vitt vin till löksoppan

Väljer du hellre öl behöver den vara medelbesk och ha frisk kolsyra för att lätta upp – en ljus lager i modern stil eller en smakrik mellanmörk lager i california common-stil matchar.

Vin till fransk fisksoppa – tänk lokalt

Den traditionella franska fisksoppan bouillabaisse innehåller tomat, potatis och vitlök och kryddas med fänkål och timjan. Matcha soppans kryddighet och syra med ett friskt, bärigt sydfranskt rosévin i örtig stil.  Ett annat passande alternativ är ett vitt vin med hög syra ur kategorin Friskt & Fruktigt, gärna en sauvignon blanc.

Har du saffran i soppan? Saffran och fatkaraktär passar bra tillsammans – välj ett fatat vitt vin ur smakkategorin Fylligt & Smakrikt.

Rosévin till fisksoppan
Vitt vin till fisksoppan

Sött vin möter salt ost

Franska ostar som brie, gruyère och roquefort har länge varit poppis i Sverige. En del av ostarna är riktigt salta, och därför behövs ett vin med sötma för att få bra balans. Andra ostar kan dock matchas med torra vita viner gärna med fatkaraktär, eller med ett mousserande vin.

Här kan du läsa mer om hur du kombinerar dryck till ost

 

Bubblor hackar fett!

Drycker med bubblor lättar upp krämiga och feta maträtter.

 

Lär dig mer om dryck och mat

Dryck till italiensk mat

canneloni macaroni...

Dryck till italiensk mat