Dryck till italiensk mat
Pizza, pasta och risotto. Den italienska mat- och vinkulturen har vuxit fram hand i hand och gjort de flesta rätter väldigt vinvänliga. Buon appetito!
Den italienska matkulturen har en lång, rik historia – och med det också stor bredd. Generaliserat har köket två olika stilar: den norditalienska med feta mejeriprodukter som smör och grädde och den syditalienska baserad på grönsaker, skaldjur och olivolja.
Vin till pizza – pålägget visar vägen
Det är nog ingen nyhet: pizza är en otroligt viktig del av den italienska matkulturen. Vetedegen som den är baserad på är neutral i smaken, och det är istället pålägget som får påverka vilken dryck du väljer.
Till skaldjurspizzan kan ett vitt vin inom kategorin Friskt & Fruktigt i friskare stil passa bra. Till matiga pizzor med kött som skinka eller salami passar lättare röda viner från smaktyperna Kryddigt & Mustigt eller Mjukt & Bärigt bra.
Vitt vin till pizza
Rött vin till pizza
Öl till pizza – möt sältan
Ett ljust öl, som en ljus lager i internationell stil eller dortmunder helles passar bra till de flesta pizzor. Till en pizza med salt skinka och korvar kan även en pale ale, amber ale, amerikansk pale ale eller IPA med lite sötma matcha fint.
Lageröl till pizza
Ale till pizza
Vin till pasta – låt såsen bestämma
Pasta är stärkelserik, och det ger många rätter fyllighet. Helt utan tillbehör är den ganska neutral i smaken, och därför styrs dryckesvalet mer av den sås och de tillbehör som serveras till:
Feta norditalienska pastarätter med gräddiga såser smaksatta med nötter eller ost matchas med fördel av mjukare röda viner från smaktypen Kryddigt & Mustigt eller vita från Fylligt & Smakrikt.
Syditalienska pastarätter med tomat som bas matchas med friska vita viner från typen Friskt & Fruktigt eller rosévin från smaktypen Fruktigt & Smakrikt.
Vitt vin till pasta
Rött vin till pasta
Rosévin till pasta
Öl till pasta – från lager till APA
En ljus lager i pilsnerstil passar de flesta pastarätter genom sin brödighet och lagom beska. Till skaldjurspasta kan du välja en lager i internationell stil eller en veteöl som hefenweissen eller witbier. Till mustiga pastarätter med korv eller lamm kan en ale i stil med bitter, APA eller amber ale passar bra.
Ljus lager till pasta
Veteöl till skaldjurspasta
Öl till pasta med kött
Vin till risotto
En klassisk italiensk risotto är till grunden ganska fet och smaksatt med vitt vin och parmesan. Lök och buljong ger sälta och sötma. Allt detta i kombination gör att ett fylligt och smakrikt vitt vin med fatkaraktär passar bra till.
Serverar du risotton som tillbehör exempelvis till lammkotlett passar ett rött vin till. Se till att det har både hög fruktsyra och strävhet. Intrycket av det feta i risotton minskar och syran gör att rätten känns lite lättare.
Vitt vin till risotto
Rött vin till risotto
Öl till risotto
En ljus lager i internationell stil eller en dortmunder/helles går bra till krämig risotto, och en fruktigare ale som APA funkar också fint. Svamprisotto matchar du med mellanmörk öl som california common eller bitter.
Lageröl till risotto
Ale till risotto
Vad dricker jag till italiensk buffé?
Till en italiensk buffé kan du gärna välja ett lätt till medelfylligt rött vin ur smaktyperna Kryddigt & Mustigt eller Fruktigt & Smakrikt. Maten är inte påtagligt tung och ett fylligare vin skulle riskera att ta över för mycket. Ett vitt vin från smaktypen Friskt & Fruktigt passar också utmärkt till.
Rött vin till italiensk buffé
Vitt vin till italiensk buffé
Rosévin till italiensk buffé
Alkoholfritt alternativ
Vill du dricka öl till maten men utan alkohol? En ljus eller mellanmörk lager passar bra.