Dryck till japansk mat
Japansk mat är ofta lika vackert som gott – eleganta, rena smaker kombineras så att huvudråvaran får strålkastarljuset.
Japansk mat och öl
Många japanska rätter har ofta tydlig sälta och umamiton från japansk soja och ibland lite pepparotshetta från wasabi.
Ett öl får gärna ha låg till måttlig beska för att gå bra ihop med både sälta och hetta från maten. Sältan sänker upplevelsen av beskan i ölet, medan hetta förstärker beskan.
Ljus lager i internationell stil eller en veteöl i stilarna hefeweizen, kristallweizen eller witbier går bra till och tar inte överhanden.
Ljus lager till japansk mat
Veteöl till japansk mat
Vin till japansk mat – undvik strävhet
Vill du hellre välja vin kan ett mousserande vin eller ett vitt vin med viss sötma inom smaktypen Friskt & Fruktigt funka fint ihop med till exempel sushi eller sashimi. Till rätterna av biff, som biff teriyaki, kan ett mjukt, lättare rött vin gå bra.
Vitt vin till japansk mat
Rött vin till japansk mat
Mousserande vin till japansk mat
Sake till japansk mat
Många japanska rätter, till exempel sushi och sashimi, har tydliga inslag av umami då de innehåller soja och alger. I maten kan också finnas lite sötma från risvinäger och hetta från wasabi och chili. Allt detta gör att risdrycken sake med sin ganska milda smak, ofta kännbara sötma och låga syra går bra ihop med det japanska köket.
Sake till japansk mat
Läs mer om sake
Otippad matchning: halvtorr sherry
Vill du gå utanför det traditionella? Prova en halvtorr sherry till California rolls. Med sin lätthet, elegans och sötma smakspeglar den sesamfrönas nötighet.
Alkoholfri öl till japansk mat
Precis som med annan öl ska du ha koll på beskan när du botaniserar i det alkoholfria sortimentet. Välj en ljus lager eller veteöl med låg beska för att matcha bäst med maten.
Alkoholfri öl till japansk mat
Vilken dryck passar till sushi?
Sushi är elegant mat med många grundsmaker: umami, salt, sött och syra. Vi har samlat alla tips om vad som passar att dricka till på en egen sida.