Dryck till koreansk mat
Koreansk mat har ofta både hetta och hög syra. Det gör att en ljusare öl med låg beska är ett bra matchande val. Även vitt vin med sötma funkar.
Öl till koreansk mat
Ingredienser som röd chilipeppar, soja och vinäger ger heta och syrliga smaker som är svåra att kombinera med vin. Därför är en ljus lager i internationell stil eller en veteöl som hefeweizen eller witbier den bästa matchningen.
Ljus lager till koreansk mat
Veteöl till koreansk mat
Vin till koreansk mat
När det är het mat på tallriken funkar ett vitt vin med sötma bäst eftersom sötman lindrar det heta i maten. Bra smaktyper att leta i är Friskt & Fruktigt och Druvigt & blommigt. Föredrar du rött vin kan du välja ett från smaktypen Mjukt & Bärigt.
Vill du hellre prova rosévin till maten? Prova ett med lite sötma inom smaktypen Fruktigt & Smakrikt.
Vitt vin till koreansk mat
Rött vin till koreansk mat
Rosévin till koreansk mat
Te till koreansk mat
Det är ovanligt att koreanerna själva dricker något speciellt till måltiderna förutom vatten eller te. Vanligast är boricha, ett te gjort på rostat korn, eller oksusu cha, gjort på majs.
Det fermenterade teet kombucha är också poppis att dricka till måltider. Det är såväl friskt som sött och rikt på umami och möter därför maten bra.
Kort om koreanska köket
Det koreanska köket är kryddstarkt och domineras av heta och syrliga smaker. Ris, nudlar, tofu, grönsaker och olika typer av kött är basvaror. Traditionella koreanska måltider har oftast många olika sidorätter, och syrade marinerade grönsaker serveras till de flesta måltider. Vanligast är kimchi, en syrad och starkt kryddad kålsallad som smaksätts med chili, ingefära och vitlök.
Välbekanta maträtter är bland andra Bulgogi, en kötträtt kryddad med bland annat sesamolja och Bibimbap, en risrätt med sauterade och kryddade grönsaker, gochujang, skivat kött och ett stekt ägg.