Dryck till vietnamesisk mat
Det vietnamesiska köket är smakrikt, har många gemensamma nämnare med det thailändska men är mindre starkt. Ofta matchar ett lageröl i internationell stil bra till maten för att möta alla kryddor.
Bara för att den vietnamesiska maten är mindre stark betyder det inte att kryddorna har backat undan: här trängs citrongräs, ingefära, thaibasilika och koriander om smakutrymmet. På plats finns också syra från lime, en viss sötma och inte minst tydlig umami från fisksåsen nuoc mam.
Öl till vietnamesisk mat
Till de många kryddiga inslagen i maten passar lageröl i internationell stil eller veteöl bra.
Ljus lager i internationell stil till vietnamesisk mat
Veteöl till vietnamesisk mat
Vin till vietnamesisk mat
Föredrar du vin till måltiden? Välj ett vitt med viss sötma från smaktypen Druvigt & Blommigt eller Friskt & Fruktigt.
Vitt vin till vietnamesisk mat
Vad passar till Bahn Mi och Pho?
Den vietnamesiska baguetten Bahn Mi och nudelsoppan Pho har blivit alltmer poppis på menyn i Sverige. Precis som till många andra vietnamesiska rätter passar en ljus lager med måttlig beska till som törstsläckare, eller ett vitt vin med aningens sötma.
Vad dricker jag till vietnamesisk glasnudelsallad?
I en vietnamesisk sallad med glasnudlar hittar du alla grundsmaker, och här kan både veteölet hefeweizen eller ett ljust lageröl med låg beska passar bra. Ett öl med hög beska skulle förstärka hettan från kryddorna för mycket.
Salladens salta nötter, lime och koriander gör att ett aromatiskt vitt vin med en viss sötma också går bra till.
Hefeweizen till vietnamesisk glasnudelsallad
Vitt vin till vietnamesisk glasnudelsallad
Alkoholfri öl med måttlig beska
En bra törstsläckare till maten är alkoholfri öl med måttlig beska: den möter kryddorna bra.