Hur ska man skåla?
Hur ska man skåla?
Bröllopsdags. Kläderna inhandlade och snart är det dags för kärleksfest. Men hur gör man en regelrätt skål? Etikettdoktorn Mats Danielsson ger svar – och reder ut fler skålfrågor.
Nu lär väl ingen få skäll för hur man skålar, men ibland kan det kännas skönt att veta hur ”det görs på Nobelfesten”.
Mats Danielsson berättar att bordsherren säger något i stil med att ”får man skåla?”, håller upp glaset i vänster hand och tittar den han skålar med i ögonen. Bordsdamen gör likadant, men med höger hand. De tar en liten klunk innan de återigen ser varandra i ögonen, ställer ned glasen och samtalet fortsätter.
Det finns fler saker som kan vara bra att ha koll på vad gäller skålandet. Mats Danielsson tipsar:
- När gäster har fått dryck så är det obligatoriskt med en välkomstskål.
- Vid ett mindre sällskap är det snyggt att skåla med alla gäster. Det visar att du uppskattar att de har kommit och ett sätt att visa att du ser dem.
- Det är önskvärt att skåla med värdfolket.
- Bordsherren ska enligt etikettreglerna först skåla med sin bordsdam (som sitter till höger), sedan med damen på vänster sida.
- Skåla gärna över bordet och med de som sitter närmast.
- Alla deltar i gruppskålar, även om man är uppe i ett härligt samtal.
Det var den korta skål-skolan. Men som sagt, hur fel kan en skål bli egentligen?
Visste du att?...
I Sverige anses det helt okej att klinga glasen mot varandra vid nyår eller vid födelsedagar. I övrigt kan det bli för stökigt vid ett matbord med gäster – men det beror förstås på sällskapet.