Prova vitt vin av fyra olika druvor
Här är ett förslag på en provning med vita viner på fyra vanliga druvsorter. Lägg provningen på den nivå som känns bra. Kolla gärna in vårt druvlexikon om du vill veta mer.
Förslag på druvsorter
Gå in på vårt sök och klicka i druva. Välj ett passande vin.
Du kan välja vilka druvor du vill men dessa fyra tillhör de vanligaste druvsorterna och odlas över stora delar av världen.
Försök att hitta flaskor som har hundra procent av samma druva – då är det lättare att känna just den druvans karaktär.
Det kan vara bra att först prova viner på chardonnay utan ekfatslagring, eftersom det är en tydlig stil med ren chardonnaysmak. För att få bort chardonnay med fat kan du gå in på smakklockor och välja nej på fat längst ner.
- Glas 1: Vin av riesling, exempelvis från Frankrike, Tyskland eller Österrike.
- Glas 2: Vin av chardonnay, gärna utan ekfat och exempelvis från Bourgogne i Frankrike.
- Glas 3: Vin av sauvignon blanc, exempelvis från Loire i Frankrike.
- Glas 4: Vin av gewürztraminer, exempelvis från Tyskland, Italien eller Österrike.
Ha gärna varje vins produktsida till hands så kan du se Systembolagets förslag på färg, doft och smakbeskrivningar samt smakklockor för de viner som du har valt.
Prova i tre steg – utseende, doft och smak
Ställ glasen i en böj eller på rad och prova från vänster till höger.
Utseende
Titta på vinerna och notera om färgen är tät eller mer transparent, det vill säga genomskinlig. Det visar bland annat på druvans egenskaper och vinmakningen.
Håll gärna glaset framför ett vitt papper eller en vit duk så är det lättare att se. Studera även vilken nyans vinet har – från ljust gul, blek (ung) till mer gul eller gyllengul (mogen). Nyanserna kan även visa druvans typiska egenskaper.
Doft
Börja dofta på vinerna. Diskutera doften med dina vinprovarvänner.
Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften.
Känner du färsk frukt/färska bär (ungt) eller petroleum, nötter, honung (mognadstoner)? Har vinet fruktaromer som citrus och blommor (riesling), citrus och gröna äpplen (chardonnay), krusbär och svartvinbärsblad (sauvignon blanc) eller rosor och honung (gewürztraminer)?
Smak
Nu kan du smaka på vinerna. Är de lätta (som vatten) eller fylliga (som outspädd saft, utan sötma eller söta, har de hög fruktsyra ("sura" eller mycket citron)? Går dofterna igen i smaken eller dyker andra aromer upp?
Vilka slutsatser går det att dra?
Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Är vinerna typiska för respektive druva? Vilka likheter eller skillnader har vinerna sinsemellan? Vilka maträtter kan de passa till?
Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym och se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Studera vårt druvlexikon för att se druvornas egenskaper.