Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Eko, bio, vegan och natur

Vad är naturvin?

Vad är naturvin?

Kunskap & Inspiration

Vad är naturvin?

Naturvin är ett begrepp som ibland används för att beskriva ett vin. Men det saknas övergripande certifiering, som avgör vad ett naturvin är. Ekologisk odling, handskörd och minimal påverkan i vineriet är centrala inslag, liksom vildjäst och försiktig användning av sulfiter.

Vad är naturvin?

Bra fråga! Det finns ingen övergripande certifiering eller organisation som avgör vad ett naturvin är. Formellt får alla producenter kalla sitt vin för naturvin om de vill. I Frankrike togs på våren 2020 dock ett litet steg mot certifiering då Vin Mèthode Nature instiftades.

Målet är att druvan och växtplatsen ska komma till uttryck i vinet. Jordens liv ska bevaras i möjligaste mån genom att använda så lite växtgifter och kemikalier som möjligt i vingården. Generellt strävas det efter att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt.

Målet är att druvan och växtplatsen verkligen ska kännas.

På sätt och vis definierar sig många naturvinsproducenter lika mycket genom vad de är emot som vad de själva står för. De ger inte mycket för den "överekade", alkoholstinna vinstilen med yppig frukt som var populär runt det senaste sekelskiftet. Istället förespråkas småskalig produktion, minimal mänsklig hantering samt försiktig fatanvändning.

Fri tolkning av naturvin som begrepp

Då en enhetlig definition saknas har fältet har lämnats fritt för tolkning av vad naturvin är. Naturvinerna hamnar i närheten av många biodynamiska producenter och småskaliga tillverkare som också strävar efter att arbeta med så lite påverkan som möjligt.

Vin Méthode Nature

Vin Méthode Nature är en fransk märkning som är framarbetad av föreningen Syndicat de défense du vin naturel, som består av olika naturvinsproducenter. För att som vinproducent kunna använda logotypen ska vissa kriterier följas. Bland annat ska druvorna vara ekologiskt odlade och handplockade. Jäsningen ska ske med vildjäst och det är inte tillåtet att använda tekniker som exempelvis pastörisering eller avlägsnande av alkohol.

Det finns två versioner av Vin Méthode Nature-logotypen. En för vin utan tillsatta sulfiter, samt en för viner vars sulfitnivå garanteras att vara mindre än 30 mg/l.

Naturvinsrörelsen startade i Frankrike

Naturliga viner, eller Vin Nature, är ett ganska nytt fenomen i vinvärlden. Rörelsen startade i Beaujolais på 1960-talet av unga vinmakare som ville göra vin ”som smakade som förr”, utan tillsatt svaveldioxid. I början av 2010-talet började vinkonsumenterna på allvar få upp ögonen för begreppet och intresset ökade snabbt som en motreaktion på överextraherade viner. Ett ökat intresse för hållbarhet och vegetarisk kosthållning kan även ha bidragit.

Är andra viner manipulerade?

Ibland hör man att konventionellt framställda viner skulle vara manipulerade. På svenska indikerar ordet inslag av bedrägeri men på franska betyder det i sammanhanget ”hantering” eller ”påverkan”. Att filtrera, jäsa och lagra vin på ekfat kan förstås ses som påverkan, men är vanligt och fullt tillåtet. På ett hälsomässigt plan finns det heller inga bevis för att naturviner skulle vara mindre skadliga eller ge mindre huvudvärk dagen efter.

Minimera vinmakandet

Naturvinsproducenterna vill minimera användningen av tillsatser och andra tillverkningsmetoder som påverkar slutprodukten. Många låter därför bli att filtrera eller tillsätta must eller socker i vinet. Ekchips eller ekstavar för att tillföra smak är heller inte att tänka på.

I vingården är de flesta producenter överens om följande:

  • Druvorna ska vara ekologiskt, eller helst biodynamiskt odlade.
  • Skörden ska vara manuell med begränsat uttag.
  • Bara vildjäst från druvornas skal får användas.

I själva vineriet gäller detta:

  • Inga tillsatser av socker, (chaptalisering), vinsyra eller industriellt framtagen jäst.
  • Mikrooxidation, alltså syresättning för att mjuka upp vinet bör undvikas.
  • Vatten eller alkohol ska inte avlägsnas genom omvänd osmos för att öka på koncentrationen.
  • Att tillsätta svavel tycker de flesta producenter är okej, men helst så lite som möjligt och ofta bara vid buteljering.

Det här är man däremot inte överens om:

  • Somliga tar avstånd från temperaturkontrollerad jäsning, andra använder sig av det.
  • Vissa använder endast druvor som fottrampats av människor och ser all annan inblandning av teknik som förkastlig.
  • Kring klarning, filtrering, kylstabilisering eller mikrosyresättning råder också delade meningar. Vissa filtrerar vinet lätt, andra undviker filtrering totalt.
  • Oftast, men inte alltid, undviks ekfat till förmån för lagring i kärl av betong, terrakotta eller annat som inte tillför smak.

Är naturviner helt fria från sulfiter?

Nej, de flesta producenter anser att det är tillåtet att använda sig av sulfiter. Dels i form av den svaveldioxid som kommer naturligt via jäsningsprocessen, dels det som tillsätts för att göra vinet hållbart och inte oxidera. Men då är det minimal användning som gäller och bara vid buteljeringen för att göra vinet stabilt. De olika organisationerna har olika gränsvärden – för rött vin varierar halten mellan 30 och 80 milligram svaveldioxid per liter.

Det står producenten fritt att använda mindre och många vinmakare väljer att göra vin sans soufre, alltså att inte tillsätta svavel alls.

Mer om sulfit och andra tillsatser i vin 

Är orangevin samma sak som naturvin?

Vita viner som skalmacererat under lång tid och fått en mörkare färg kallas orange vin. I regel används lerbehållare för jäsning och lagring. Orange vin har stark koppling till naturvinsrörelsen då många tillverkar denna typ av vin, men är ingen synonym. Läs mer om orange vin här. 

Hur smakar naturvin?

Generellt är naturviner friska, bäriga, saknar fattoner och är ”vilda” i smaken. Ett ord som ofta förekommer i Systembolagets beskrivningar är karaktärsfull. Till utseendet kan naturviner vara grumliga med fällning i flaskan. Orsaken är att dessa viner endast genomgår lätt eller ingen filtrering.

Josigt och annorlunda – naturvin utmanar

Framför allt utmanar naturvinskolan den traditionella uppfattningen om hur vin från en viss region eller på en viss druva bör eller ska smaka. Uttrycket josigt används ibland för att beskriva naturviner. Man får vara beredd på att vinet smakar annorlunda eller rent av defekt.

Följande aromer kan förekomma i naturvin:

  • Brettanomyces, eller brett. Jästen bakom de karaktäristiska aromerna av ammoniak, källare, hästfilt, läder och stall i gueuze och lambic. Brett kan även förekomma i vingårdar och vinkällare. I för stor dos tar det över vinets hela karaktär men i små mängder bidrar det till komplexitet eller regional stil.
  • Oxidativ smak betyder att vinet exponerats mot syre, ibland under flera års lagring. Naturviner, speciellt vita som framställs med låga eller inga halter av sulfiter, exponeras mer för syre och blir därför mer oxidativa. Arommässigt kan man hitta färska nötter, röda äpplen och en mörkt gul färg. Oxidativ ska inte blandas ihop med oxiderat, som är en defekt.

  • Reduktiv karaktär betyder motsatsen, att vinet tillverkats med så lite syrekontakt som möjligt. Vinmakaren slipper då använda så mycket sulfiter. Kan ge ton av flinta och brända tändstickor.

  • Volativa syror består till största delen av ättiksyra, en biprodukt i must som jäser. När ättiksyra reagerar med vinets etanol bildas etylacetat, vars doft påminner om nagellack.

Naturvin till mat

Lätta och friska naturviner lämpar sig bra till vegetariskt och lättare rätter. Det moderna nordiska köket är ofta lite rustikt med skogiga toner och har visat sig passa bra till vin med inslag av brettanomyces. Oxidativa toner passar bra till paj och andra bakade maträtter, liksom till feta, vegetariska rätter. Vin med reduktiv karaktär kan vara spännande att kombinera till rätter med inslag av rått ägg och sparris. 

Hur märks naturviner ut?

Eftersom det inte finns någon oberoende tredjepartskontroll av naturviner är det upp till varje producent att använda beteckningen. På Systembolagets hyllkantsetiketter och på vår hemsida märks därför naturviner som även har en ekologisk eller biodynamisk certifiering med eko-budskapet. 

I och med att det just saknas övergripande certifiering så bedöms dessa viner, vad gäller tillsatser och annat, på samma sätt som ”konventionella viner”.

Hur hittar jag naturvin på Systembolaget?

Du hittar dryckerna genom att söka på "naturvin" i sökfältet för vårt sortiment. Då får du upp en träfflista med viner som producenten eller leverantören betecknar som naturvin. Du kan också filtrera på naturvin i sökfiltret.

Vårt sortiment inom naturvin

Kan man lagra naturviner?

Naturviner går både att spara och lagra men med låga sulfithalter blir lagringstiden kortare jämfört med konventionellt vin. Det gäller främst vita viner som inte innehåller tanniner.

Ekologiskt vin: Närbild av stort, grönt vinblad i motljus.

Odling utan kemikalier

Ekologiskt vin