Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Öl
Ölprovning
Att hälla upp öl

Kunskap & Inspiration

Att hälla upp öl

Det finns flera sätt att hälla upp en öl. Systembolagets Åsa Flodin visar tre sätt som ger olika mycket skum, kolsyra, smak och doft.

1. Luta glaset

Luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum. Smak och doft frigörs inte så mycket då kolsyran binder aromerna.

2. Ställ glaset plant

Ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5–10 centimeters höjd. Du får mycket skum, men maximerar smak och doft. Mer kolsyra försvinner, vilket gör att den uppfattas lite mjukare.

3. Luta först, håll sedan plant

En kombination av 1 och 2. Du börjar med att luta glaset och häller försiktigt utmed kanten. Därefter håller du ölet plant/rakt och häller i mitten av glaset. Du får skum och kolsyra kvar i ölet, samtidigt som smak och doft frigörs.

Illustration på en temperaturmätare bredvid en flaska syrlig öl.

Tips

Hur kall ska ölen vara?