Att hälla upp öl
Det finns flera sätt att hälla upp en öl. Systembolagets Åsa Flodin visar tre sätt som ger olika mycket skum, kolsyra, smak och doft.
1. Luta glaset
Luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum. Smak och doft frigörs inte så mycket då kolsyran binder aromerna.
2. Ställ glaset plant
Ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5–10 centimeters höjd. Du får mycket skum, men maximerar smak och doft. Mer kolsyra försvinner, vilket gör att den uppfattas lite mjukare.
3. Luta först, håll sedan plant
En kombination av 1 och 2. Du börjar med att luta glaset och häller försiktigt utmed kanten. Därefter håller du ölet plant/rakt och häller i mitten av glaset. Du får skum och kolsyra kvar i ölet, samtidigt som smak och doft frigörs.