Kunskap & Inspiration
- Om rött vin
- Om vitt vin
- Om rosévin
- Om mousserande vin
- Om starkvin
- Druvans värld
- Vinprovning
- Vinprovning på Systembolaget
- Hemma
- Prova olika smaktyper av vin
- Prova rött vin av fyra olika druvor
- Prova syrah, shiraz och cabernet sauvignon
- Prova vitt vin av fyra olika druvor
- Prova riesling och chardonnay
- Prova olika mousserande vin
- Prova vitt vin till mat hemma
- Prova mat till rött vin
- Prova mat till mousserande vin
- Prova mat till rosévin
- Vinprovningsprotokoll
- Hur mycket vin går det åt?
- Hur länge håller öppnat vin?
- Dekantera & lufta vin
- Defekt vin
- Temperatur på vin
- Årgång & lagring
- Vad innehåller vin?
- Eko, bio, vegan och natur
- Vintermer
- Världens vinländer
- Liknande vin
Pinot noir
Blå druva.
Odlas i: Frankrike, USA, Chile, Östeuropa, Tyskland, Nya Zeeland, Australien och Sydafrika.
Kända distrikt: Bourgogne i Frankrike, Oregon och Sonoma i USA samt Central Otago i Nya Zeeland.
Smak: Lättare kryddiga viner med inslag av jordgubbar, hallon, lingon, gräs, kryddor, örter, sandelträ och choklad.
Passar till: Mjukare viner passar till lättare kötträtter eller stekt fisk. Lite fylligare viner passar till anka, och vissa viner med ålder passar till vilt och andra kraftiga kötträtter.
Smaktyp: Du hittar framförallt vinerna under smaktyperna Kryddigt & Mustigt och Mjukt & Bärigt.
Jordgubbar och tryffel
Pinot noir är en känslig och svårodlad druva. Smakerna på vinerna skiljer sig åt en del beroende på odlingsland. Ofta hittar man dofter som jordgubbar och hallon tillsammans med ett kryddigt inslag, till exempel muskot. Med mognad kommer även toner av tryffel och multna löv fram.
Europa – från friskt till kryddigt
Bourgogne i nordöstra Frankrike är druvsortens högborg i Europa. Här spänner vinerna från lätta, friska och bäriga med aromer som röda vinbär och färska örter, till medelfylliga, komplexa och kryddiga viner med toner av mörka körsbär, fat och exotiska kryddor.
De främsta pinot noir-vinerna kommer från Côte d'Or i de centrala delarna av Bourgogne där klimat, väder och jordmån är idealiska. De bästa vinerna kommer från enskilda vingårdar i kommuner som Gevrey-Chambertin, Morey St-Denis och Vosne-Romanée. En bättre röd bourgogne mår bra av att lagras i flaska. Med mognaden vinner vinet både smakrikedom och komplexitet.
I Côte de Beaune, där pinot noir konkurrerar med chardonnay, är några av de viktigaste kommunerna Aloxe-Corton, Pommard och Volnay.
Pinot noir odlas även på andra svala platser i Europa som Tyskland där den går under namnet spätburgunder, Österrike där den kallas blauer burgunder och norra Italien där den fått namnet pinot nero.
USA – mörkt och fruktigt
I nordvästra USA som i Kalifornien och Oregon finns fina förutsättningar för pinot noir. Här får vinerna många gånger mer generös frukt än i Frankrike, lite högre alkoholhalt och man låter gärna vinerna lagras på rostade ekfat. Amerikansk pinot noir drar ofta mer mot mörk frukt som plommon och mörka körsbär och den kryddiga tonen påminner ibland om kryddnejlika och cola.
Nya Zeeland, Australien och Chile
Pinot noir trivs bra även på Nya Zeeland. Här produceras rena, druvtypiska viner med en kryddighet som drar mot pomerans eller ingefära.
I södra Australien, framförallt i distriktet Victoria och på ön Tasmanien, har man också med stor framgång producerat pinot noir. Australien är dessutom ett av de länder som varit snabba på att ställa om sin produktion för att tillgodose en växande efterfrågan av denna druvsort.
Även vinmakare i Chile har varit tidiga med att haka på pinot noir-trenden och de chilenska vinerna är ofta generöst fruktiga med en tydlig ton av mogna jordgubbar.