Viognier
Grön druva.
Odlas i: Frankrike, Italien, Grekland, USA, Sydamerika, Australien.
Kända distrikt: Rhône, Kalifornien, Languedoc-Roussillon.
Smak: Ger ofta fylliga, oljiga viner med inslag av persika, jasmin och tropisk frukt. Ofta låg fruktsyra.
Passar till: Smakrika rätter: limegravad stekt lax med klyftpotatis vänd i parmesan eller milt kryddad wokrätt med kycklingfilé.
Smaktyp: Oftast i smaktypen Druvigt & Blommigt.
Druvsorten är ursprunligen från norra Rhônedalen i Frankrike där den förde en borttynande tillvaro i vindistrikt som Condrieu och Côte-Rôtie. Nu odlas druvan världen över, bland annat i franska Languedoc-Roussillon, i Italien, Grekland, USA och Australien.
Päron och jasmin
Viognier ger oftast torra, vita viner. Vinerna är gula och har en aromatisk, blommig doft med toner av vit persika, jasmin, aprikos, ananas och mogna päron. Vinerna är ofta relativt fylliga med mild fruktsyra. Sällan fatlagrade, men det förekommer.
Viognier används också i druvblandningar för att ge neutralare viner mer smak. I Côte-Rôtie i Frankrike är det tillåtet att blanda i druvan i det röda syrah-vinet med upp till tjugo procent, det gör motsägelsefullt nog vinet djupare i färgen och ger en lätt violblommig arom.