Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Årgång & lagring

Lagra vin

Lagra vin

Kunskap & Inspiration

Lagra vin

Vill du lagra viner? Det är inte alla viner som kan lagras. Det är även viktigt hur du förvarar vinet. Bäst är att lagra vin i en vinkällare eller i ett vinlagringsskåp – men även en mörk garderob kan fungera fint.

Hur vet man att ett vin kan lagras?

Många viner säljs drickfärdiga. Det innebär att vinproducenten redan har lagrat vinet så länge som behövs för att det ska smaka bra vid försäljning. Sparas ett sådant vin för länge kan det upplevas platt och förlora smak.

Däremot går det bra att förvara sina vinflaskor på en mörk och sval plats efter inköp utan att de försämras. De flesta viner klarar ett par år i en mörk garderob utan att ta skada.

Andra viner behöver tid på sig för att utveckla sina aromer och smaker. Det kan krävas 10–20 år i en sval källare för att de ska komma till sin rätt. Exakt när vinet upplevs som drickfärdigt är däremot en smaksak. En del vill gärna behålla en ungdomlig fräschör och uppskattar inte ett väldigt moget vin.

Är det farligt att dricka gammalt vin?

Nej det är inte farligt, men kan smaka oxiderat och övermoget. Smakar det inte gott så är det inte gott.

Viktiga egenskaper i ett vin som ska lagras

  • Mycket strävhet
  • Hög fruktsyra
  • Eventuellt att vinet har lagrats på fat
  • Hög sockerhalt för söta viner
  • Hög alkoholhalt spelar in, men inte avgörande

Sen är det förstås frågan om vilken druva det är – alla druvor är inte gjorda för lagring. Det spelar även roll vilken kvalitet som druvorna har, hur vinmakaren har behandlat druvmusten och hur lagringen före buteljering har gått till.

Håll koll på vilka smaktyper som kan lagras

Rött vin: Vad gäller Systembolagets smaktyper så har röda kvalitetsviner inom smaktypen Stramt & Nyanserat bra chanser att kunna lagras.

Vitt vin: Inom vita kvalitetsviner så har smaktypen Fylliga & Smakrika samt Friska & Fruktiga en fin potential för lagring.

Sött vin: Söta, vita viner med bra kvalitet kan lagras länge på grund av den höga sockerhalten som är ett fint konserveringsmedel.

Hur lagrar man vin bäst?

Den bästa platsen för att lagra ett vin är i en sval, mörk källare där luftfuktigheten är perfekt. Men det går bra på andra platser – bara vissa omständigheter uppfylls.

Vin som ska lagras trivs bäst av att ligga mörkt. Solljus förändrar nämligen färgen på vinet och ger det dessutom en tråkig smak. Det är därför de flesta viner tappas på flaskor av mörkt glas.

Buller och vibrationer stör vinet så att mognadsfällningarna aldrig får en chans att lägga sig till ro. Doft och smak påverkas inte men helhetsintrycket blir sämre av ett grumligt vin.

Vad är det för skillnad på vinlagringsskåp och vinkyl?

Allra bäst lämpar sig en vinkällare eller ett vinlagringsskåp för lagring av vin.

Vinlagringsskåpen är utformade speciellt för just vinlagring och håller en jämn temperatur och luftfuktighet – utan vibrationer och ljus.

En vinkyl passar bäst för viner som snart ska konsumeras och dess uppgift är bara att hålla rätt serveringstemperatur.

Det rekommenderas inte att lägga vinflaskor ovanpå eller i ett kylskåp eftersom det öppnas ofta och dessutom vibrerar. Välj i så fall hellre en mörk garderob för vin som ska sparas.

Vad är rätt temperatur för lagring av vin?

Den idealiska lagringstemperaturen ligger kring tolv grader – då utvecklas vinet i lagom takt. Även temperaturer mellan 8 och 15 grader är okej. Viktigast är att vinet inte utsätts för stora temperaturvariationer.

Lagra torrt eller fuktigt?

Fuktigheten är omtvistad. Det finns de som hävdar att korken torkar ut om luften är för torr. Andra anser att ett vin som ligger ner fuktar korken tillräckligt för att den inte ska gå sönder när man öppnar flaskan.

Luftfuktigheten i den optimala vinkällaren ligger på 70 procent.

Kan man lagra viner med skruvkapsyl?

Det finns olika åsikter huruvida viner med skruvkapsyl/skruvkork kan lagras eller inte – men det bästa är nog att testa själv.

Det är bra att vara beredd på att en skruvkapsyl kan utvecklas långsammare än i en korkad flaska. Det beror på att skruvkapsylen är så tät att det inte kommer in något syre under lagringen. Därmed påverkar inte luften vinet och det åldras inte så snabbt.

Skruvkapsylen har den fördelen att den inte får korkskador som kan skada vinet. Däremot kan vinet ha drabbats av reduktion, det vill säga en doft av svavel när man öppnar flaskan. Det går att vädra ut genom en dekantering av vinet och beror på bristen på syre under tillverkningsprocessen eller lagringen.

Vinflaskor med skruvkapsyl kan lagras liggande, men kan även stå upp vid långlagring eftersom de inte riskerar torka som korken kan göra.

Det kan finnas en annan fördel med att flaskor med skruvkapsyl kan lagras stående. Är vinet ofiltrerat och har fällning så är den i flaskans botten redan från början och det går att servera på en gång.

Tips om vilken temperatur ditt vin bör ha

Kundtjänst hjälper gärna till

Vill du få konkreta råd om olika viners hållbarhet och lagringspotential? Välkommen att kontakta vår kundtjänst via chatten eller genom att ringa 0771–83 83 00. Du kan även skicka ett mejl till kundtjanst@systembolaget.se.

Tips om samma märke

Vid lagring är ett bra tips att köpa flera viner av samma märke för att kunna följa utvecklingen än att köpa olika sorter från många producenter.

Viner i sortimentet som går att lagra 

Röda viner som går att lagra
Vita viner som går att lagra
Mousserande som går att lagra

Årgång 2023

Nytt i årgångstabellen

Årgång 2023