Kundservice
Hur kan vi hjälpa dig?
Alkohol och hälsa
Varför är det ägg och mjölk i vissa viner?
Mjölkprotein (kasein) används ibland när vin ska klarnas. Inget eller ytterst lite av klarningsmedlet finns kvar i det färdiga vinet, men från och med 2013 är det obligatoriskt att märka produkter som har klarnats med något allergent ämne. Läs gärna mer hos Livsmedelsverket.
Äggvita har länge använts för att klarna röda viner och förekommer även idag. På samma sätt som mjölkproteinet så blir ytterst små mängder kvar i vinet efteråt. Är du extremt allergisk mot mjölkprotein bör du undvika viner klarnade med kasein, även om halterna i de tester som vårt laboratorium genomfört visat sig vara mycket låga.
För en laktosintolerant ska det vara okej att dricka viner klarnade med kasein. Mjölksocker har nämligen en helt annan molekylär sammansättning än mjölkprotein.
Fick du svar på din fråga?
Vi vill ge dig bästa tänkbara service överallt. Därför är vi nyfikna på om du fick svar på din fråga.
Kontakta oss
Hallå där!
Har du frågor om mat och dryck?
I vår chatt möter du medarbetare från hela landet med gedigen mat- och dryckeskompetens motsvarande en sommelier.
Chatta med ossRing
Vardagar mellan kl. 09:30–17:00. Viss väntetid kan förekomma.
Mejla
Du kan även skicka mejl till oss, vi svarar oftast inom 48 timmar.