Ölprovning hemma
Varför smakar öl så olika och vilken sort passar till vilken mat? Vill du bygga på kunskaperna är det lätt och roligt att ordna en provning hemma. Här berättar vi hur du gör och ger förslag på olika teman.
Inför din provning
Det här behöver du:
- 4–6 olika öl (en 33 cl burk eller flaska räcker till fyra personer)
- 1 glas/öl
- Papper och penna
- Ladda ner ett Provningsprotokoll (pdf), eller köp ett fint tryckt protokoll i din butik: du lär dig mycket på att skriva ner dina intryck.
- Vår ordlista kan hjälpa dig att hitta passande beskrivningar.
Det kan vara lagom att prova fyra till sex olika öl. Om ni vill jämföra fler, dela upp dem i två olika omgångar med 3–4 öl i varje för att få bättre överblick.
Sortera ölen i ökande intensitet, börja från vänster och gå steg för steg åt höger. Starta med den öl som är minst smakrik och avsluta med den som har mest smak, fyllighet, beska eller sötma.
Prova i tre steg: titta, dofta, smaka
1. Titta på alla öl, var och en för sig
Prova att luta glaset från dig mot ett vitt papper för att få en bra bild av nyansen.
- Fundera på färgen: Är den ljus eller mörk? Hur beter sig skummet?
- Diskutera färgen med varandra – vad kan den betyda?
2. Dofta på alla öl, var och en för sig
Genom att snurra på glaset syresätter du ölet och dofterna blir tydligare. Även här kan du luta det för att dofta ur olika vinklar. Lukta hellre i små sniffar än en lång för att inte trötta ut näsan.
- Fundera på doften: Är den liten eller stor? Fruktig, maltig eller kryddig?
- Diskutera doften med varandra – kan den säga något om vilken malt och humle som har använts? Modern, aromatisk humle eller klassiskt örtig?
3. Smaka på alla öl, var och en för sig
Skölj runt ölen så att den kommer i kontakt med hela munnen. Tänk på att beskan lättast känns längst bak på tungroten.
- Hur är smaken? Lätt eller fyllig? Torr eller söt? Skulle du säga att ölet smakar friskt, syrligt, strävt eller mjukt? En ljus lager är mindre fyllig än till exempel en porter.
- Känner du igen smaken från dofterna eller hittar du andra aromer? Ofta är intrycken från doft och smak likadana.
- Hur beskriver du beskan, från liten till påtaglig?
- Diskutera smaken med varandra: Vad kan den betyda?
Som avslutning kan ni gå igenom alla öl tillsammans och jämföra era beskrivningar av doft och smak. Har ni en gemensam favorit? Ni kan också titta på hur Systembolaget beskriver de olika ölen.
Tre tips för en lyckad provning
- Bestäm dig för ett tema och hitta rätt nivå. Vill du och vännerna undersöka olika ölstilar, gå in i detalj på beska eller lära känna ale bättre?
- Skippa parfym och rakvatten. Det är ölets doft ni ska känna!
- Det finns inget rätt eller fel när det handlar om doft och smak – alla har sin upplevelse och sitt eget sätt att beskriva dem.