Vilken öltemperatur vill du ha?
Hur kall ska en öl vara för att smaka som bäst? Det beror på vad du själv gillar samt vilken typ av öl det handlar om. En generell minnesregel är ju mörkare öl, desto högre öltemperatur.
Någon grad extra i glaset gör att aromerna kommer till sin rätt – speciellt vid mörka ölstilar som är smakrika. Men allt handlar om tycke och smak så den bästa regeln är att utgå från dig själv.
Ljus lager
Serveras gärna vid 8–10 grader.
Alla våra ölstilar inom ljus lager
Ju lättare och friskare en ljus lager är desto bättre är det att servera den sval så att friskheten framhävs.
Mellanmörk och mörk lager
Serveras gärna vid 10–12 grader.
Alla våra ölstilar inom mellanmörk lager
Alla våra ölstilar inom mörk lager
Vad gäller mellanmörk och mörk lager är det möjligt att gå upp några grader för att aromerna i de mörkare ölstilarna ska framträda mer.
Porter och stout (även imperial)
Torr serveras gärna vid 10–12 grader.
Söt serveras gärna vid 14–16 grader.
Alla våra ölstilar inom porter och stout
Dessa stilar har toner av tydlig rostning, beska, choklad, kaffe och tobak. Vill du öka dessa aromer är det en fördel att servera ölen något varmare.
Ale i belgisk stil
Ljus serveras gärna vid 8–10 grader.
Mörk serveras gärna vid 10–12 grader, ibland högre om ölet har sötma.
Alla våra ölstilar inom ale i belgisk stil
I Belgien finns det lika många ölstilar som ölmärken sägs det. Men även här gäller högre temperatur vid mörkare öl. De stilar som har mer kryddiga och örtiga toner framträder mer vid varmare temperatur.
Ale i brittisk-amerikansk stil
Ljus och mellanmörk samt ale med tydlig beska serveras gärna vid 8–10 grader.
Mörk ale serveras gärna vid 10–12 grader, eller vid 12–14 grader om ölet har kännbar sötma.
Alla våra ölstilar inom ale i brittisk-amerikansk stil
Många av dessa ölstilar har mycket aromer och då kan det vara bra att välja den högre temperaturen för att framhäva smakerna.
Ale i tysk stil
Serveras gärna vid 8–10 grader.
Alla våra ölstilar inom ale i tysk stil
Kölsch och altbier är rätt olika varandra men generellt passar en lägre temperatur till lite lättare ale-stilar.
Veteöl
Lätta sorter serveras gärna vid 6–8 grader, smakrikare varianter "mit hefe" tjänar på att serveras vid 8–10 grader.
Alla våra ölstilar inom veteöl
De flesta veteöl är milda och friska och passar därför att serveras väl kylda så att friskheten kommer till sin rätt.
Syrlig öl
Serveras gärna vid 6–8 grader.
Alla våra ölstilar inom syrlig öl
Syrlig öl har hög syra och är ofta frisk, vilket gör att den passar bäst kall. Många stilar har även tydliga fruktaromer som upplevs bäst vid lägre temperatur.
Annan öl
Ljus öl serveras gärna vid 8–10 grader.
Mörk öl serveras gärna vid 10–12 grader.
Annan öl är ett rätt brett område – ibland med ovanliga ingredienser – så vi har valt att föreslå generella temperaturer.
Temperaturförslag på flasketiketten
På flasketiketterna står det ibland rekommenderad temperatur som kan skilja sig mot Systembolagets rekommendationer.