Amerikansk öl – inte bara IPA och ljus lager
Sedan 1970-talet har tusentals micro- och craftbryggerier växt fram i USA och ritat om ölkartan i hela världen. Hemligheten är nyfikenhet, tradition och en rejäl dos inhemsk humle.
Den amerikanska ölhistorien började på 1600-talet när invandrare från Storbritannien slog sig ned i det som skulle komma att bli östra USA. Från början bryggdes ale och porter. I mitten av 1800-talet introducerade invandrade tyskar lagerölet, som snabbt gjorde succé. Bryggericentrum flyttade från östkusten till Mellanvästern och stora bryggerier byggdes upp i Milwaukee och Wisconsin.
Amerikansk öl på 1900-talet
Förbudstiden 1920–1933 tvingade många bryggerier att lägga ner sin verksamhet. Några överlevde genom att tillverka bakjäst eller "near beer", alltså alkoholfri öl på max 0,5 procent. Efter andra världskriget utvecklades ölbranschen i USA på samma sätt som i andra länder: Bryggerierna blev färre och färre, men större och större, och många mindre varumärken försvann. Lagerölet, som dominerat sedan inbördeskriget, blev än lättare och ljusare.
USA som förebild för småskalig öl
Motreaktionen kom på 1970-talet när amerikanska ölentusiaster började tröttna på det likriktade utbudet. Gamla ölstilar återuppväcktes och nya mikrobryggerier startade. Sakta men säkert utmanades det lätta lagerölet av amerikansktillverkad ale, porter och andra stilar. Men de fick en prägel som i praktiken betyder: Mer av allt. Oavsett europeisk originalstil är den amerikanska tolkningen beskare, starkare och smakrikare, oftast kryddad med aromatisk humle från Washington.
Gamla ölstilar återuppväcktes och nya mikrobryggerier startade.
Stort och smått sida vid sida
I dagens USA finns både världens största lagerbryggerier och tusentals små hantverksmässiga som brygger alla tänkbara stilar. Småskaliga bryggerier, gamla stilars återkomst och allmän experimentlusta är trender som i dag syns i många ölländer. Men de tog sin början i USA i slutet av 1970-talet.
Amerikanska ölstilar
USA bjuder i dag på en mångfald av öl som är svår att överblicka då alla tänkbara stilar bryggs i landet. Några av de viktigaste är:
IPA, APA och NEIPA
Det som skiljer amerikansk IPA från klassisk IPA från England är högre alkoholhalt, större beska och en tydlig karaktär av inhemska humlesorter som amarillo och cascade. Man har också en egen stil som kallas APA, alltså american pale ale. Gränsen mot IPA är lite suddig men generellt är APA inte lika besk och alkoholstark. En modernare variant på temat är NEIPA som oftast är oklar till utseendet med stor, aromatisk humlekaraktär utan allt för hög beska.
California Common – ångande öl
California common ligger i gränslandet mellan varm- och kalljäst och får mer fruktiga toner. Stilen uppkom i Kalifornien på 1800-talet av när man försökte göra lageröl men saknade kylmöjligheter. Ölet jäste varmt i trätunnor och när de öppnades pös ånga ut, vilket gav upphov till smeknamnet steam beer. De ruffigare, fylligare varianterna av lager, så kallade pre-prohibition, syftar till att göra öl som den smakade före 1920-talets förbudstid i USA.
Belgostyle
I USA hittas även de fylliga och alkoholstarka varianterna som har sneglat åt Belgiens ale för inspiration. Samma land har inspirerat amerikanska bryggare att brygga syrligt öl av alla de slag.
Lageröl
Det går inte att komma ifrån att majoriteten av ölen som produceras i USA är ljus lager, även om andelen minskat något. Ljus, ren och frisk lager med måttlig till liten beska, gärna av så kallad light-typ, dominerar. Man använder ofta majs eller ris som råfrukt vid sidan av malten, trots att det är tysk lageröl som stått modell.
Amerikansk humle
Majoriteten av USA:s humleodlingar ligger i den nordvästra delen. Några delstater som sticker ut är Oregon, Washington men även Kalifornien. Många aromatiska, nästan parfymerade humlesorter stammar från USA. Några kända exempel är cascade, citra, chinook och centennial.