Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Sprit
Calvados, likör och andra spritsorter

Bitter – komplex och bitter smak

Bitter – komplex och bitter smak

Kunskap & Inspiration

  • Hur tillverkas sprit?
  • Whiskykunskap
  • Tequila
  • Rom – lär dig mer
  • Vad vet du om vodka?
  • Gin & genever
  • Cognac
  • Calvados, likör och andra spritsorter
  • Drinkar och cocktails
  • Spritprovning

Bitter – komplex och bitter smak

Bittra spritdrycker har, precis som örtlikörerna, sin bakgrund i den medeltida klostertraditionen att laka ur läkeörter i alkohol. Det som kännetecknar en bitter är en besk, komplex smak av många olika örter.

Bitters är en sammansatt typ av spritdryck. Det är inte ovanligt att man använder fler än 40 smakgivare i recepten och en tydlig bitterhet, oftast av malört eller gentiana. Bitterheten kan också komma från rabarber, kronärtskocka, vinruta, aloe eller bark från chinaträdet, alltså kinin.

Som smaksättare används citrus, örter och bär av olika slag. Till skillnad från örtlikörer med liknande smaksättning är en bitter markant torrare.

Hur tillverkas bitter?

Framställningen sker vanligen genom maceration av de olika ingredienserna, antingen var för sig, eller gemensamt. Basspriten är oftast ett neutralt destillat baserat på vin eller spannmål. För att balansera det beska sötas ibland bittern med rörsocker, sirap eller honung.

Alkoholhalten ska vara minst 15 volymprocent men många märken når upp till 50 procent eller högre. Det finns även alkoholsvagare varianter som kallas aperitif. De är i regel vinbaserade, fruktiga i stilen och i regel inte lika bittra. Oftast dricks aperitifer med is eller som spritzer med sodavatten eller juice.

Hur dricker man bitter?

De flesta bitters dricks i små glas som matsmältare, digestif, eller som läkemedel vid magåkommor. Det är även en vanlig smaksättare i drinkar och cocktails.

Bittert i Italien

Det italienska ordet för bitter är amaro och går igen i drycker som amarettollikör, Amaronevin och bitterkategorin amaro.

Bitter är en populär dryck i Italien där den delas den in i tre kategorier. Från minst till mest bitter kallas den: 

  • China 
  • Amaro
  • Fernet

Cocktailbitters

En egen typ av bitter är extremt koncentrerad och påminner snarare om elixir. På Trinidad tillverkas angostura, döpt efter den stad i Venezuela där den skapades 1924. Den används i första hand som smaksättare och ett par droppar räcker för att smaksätta drinkar som Pink Gin eller Manhattan. Enligt den första definitionen av "cocktail", från 1806 är faktiskt någon form av bitter en obligatorisk ingrediens.

Bitter i vårt sortiment

Illustration av anis mot orange bakgrund..

Med smak av lakrits

Anissprit runt Medelhavet