Kunskap & Inspiration
Aromer i sprit
På Systembolaget har vi smakbeskrivningar på alla provade drycker. Här kan du lära dig och förstå innebörden av våra vanligaste doft- och smakord för sprit.
När vi smakbeskriver våra drycker använder vi olika stil- och smakord för att på så sätt förtydliga dryckens smak. Exempel på sådana ord är nyanserad, komplex, aromatisk, fruktig, blommig och karaktärsfull. Därtill använder vi olika aromord för att ytterligare beskriva dryckens doft- och smak. Det som påverkar doft och smak är råvaran, tillverkningen och lagringen.
Stil- och smakord
Råvarukaraktär
Blommig
Termen används för att beskriva spritdrycker som uppvisar en blommig, parfymerad nyans. Vanligast i spritdrycker som brännvin kryddat med blommor eller grappa, marc och pisco framställda av pressrester från druvsorterna gewürztraminer, muscat, torrontés och viognier.
Bärig
Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika bär. Termen används oftast för smaksatt sprit eller likör. Bärig brukar ofta följas av specifika bärassociationer som hallon, jordgubbar, lingon, blåbär. Bäriga aromer kan både komma från råvara och framställning.
Druvig
Används för aromatiska spritdrycker och markerar att själva druvan är tydligt noterbar i doft och smak i jämförelse med andra fruktassociationer. Vanligt förekommande i cognac eller sprit som är framställda av pressrester från exempelvis muscat, riesling, viognier, torrontés, ugni blanc och liknande druvsorter.
Fruktig
Ett övergripande begrepp som innefattar en mängd olika frukter. Spritdryckens doft och smak ska upplevas som fruktig. Om fruktigheten upplevs som mycket tydlig kan termerna mycket fruktig eller generöst fruktig användas. Termen används för exempelvis sprit framställd av frukt som calvados, likör eller för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål.
Kryddig
Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. Termen används huvudsakligen för gin, rom, akvavit och kryddat brännvin. Kryddigt innebär att doften har tydliga och sammansatta, kryddiga aromer. De kryddiga aromerna används i regel för spritdrycker som är framställda med kryddor och/eller sprit som har fatlagrats.
Maltig
Maltig är ett beskrivande ord som ofta används när spritdrycken uppvisar i första hand maltiga egenskaper av råvaran den är framställd av. Det kännetecknas av aromer av exempelvis olika sorters bröd, knäckebröd, rågbröd, halm.
Parfymerad
Doften och smaken är aromatisk men har övertoner av blommor (som rosor/viol), parfym och exotiska kryddor. Parfymerad innebär en arom med större komplexitet än blommig. Vanligast i spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin eller likör som är kryddat med blommor och/eller grappa, marc och pisco framställda av druvrester från gewürztraminer, muscat, torrontés och viognier.
Struktur och grundsmak
Balanserad
Dryckens smakmässiga beståndsdelar (till exempel fruktighet, alkohol, sötma och fatkaraktär) framträder i ungefär lika hög grad, utan att någon dominerar över de övriga.
Gräddig
Fyllig munkänsla hos drycker baserade på grädde, så som gräddlikör.
Simmig
Mycket söt, fyllig munkänsla. Förekommer vanligtvis i likörer.
Syrlig
Syrlig smak som förekommer i likörer, smaksatt sprit och drinkar & cocktails. Värdet på upplevd syrlighet anges endast i smakbeskrivning för olika typer av spritdryck:
- Något syrlig
- Syrlig
- Mycket syrlig
- Påtagligt syrlig
Söt
Värdet för upplevd sötma anges endast i smakbeskrivning för olika typer av spritdrycker.
- Torr
- Med liten sötma
- Söt
- Mycket söt
Bitterhet
Termen används endast i smakbeskrivningen av olika typer av spritdrycker. Den kompletteras ofta med aromord som exempelvis malört, citrusskal. Bitterheten beskrivs i en stigande upplevd skala/intensitet:
- Något bitter
- Bitter
- Med tydlig bitterhet
- Tydligt bitter karaktär av…
Sammanfattande och inledande termer
Nyanserad
Termen används för drycker i alla varukategorier. Markerar önskemål om att dryckens doft och smak ska uppträda på ett mångfasetterat sätt. I regel finns det många olika aromer i drycken, det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det. Motsatsen är enkel.
Komplex
Termen används för drycker i alla varukategorier. Markerar önskemål om att dryckens doft och smak ska uppträda på ett mycket mångfasetterat sätt. Det finns så många aromer att det är svårt att definiera enskilda aromer och att det ger nya intryck varje gång man doftar eller smakar på det. En komplexitet i doft och smak behöver inte betyda att doften är kvantitativt stor eller att den upplevs som smakrik. Motsatsen är enkel.
Karaktärsfull
Begreppet användas för drycker som har en stor doft och är smakrika och innefattar smaker och dofter som är ”speciella” och inte helt angenäma eller publika till sin karaktär. Exempel på drycker är grappa, pisco, tequila/mescal eller sprit smaksatt med ovanliga ingredienser som exempelvis bävergäll. Kan även beskrivas med aromord som körsbärs- eller aprikoskärnor, mandel, gräs, halm, stall och så vidare.
Robust
Begreppet kan användas för att beskriva drycker som upplevs ha en lite ”råare” ton, exempelvis grappa, pisco, tequila, mescal.
Smakrik
Spritdrycken upplevs som smakrik. Detta innebär ofta en kombination av tydlig råvarukaraktär, smaksättning, upplevd rökighet, samt fyllighet och eventuellt fatkaraktär.
Tillverkning och lagring
Fatkaraktär
Fatkaraktären kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder på ekfaten. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger det vi kallar fatkaraktär. Om typen av fat är tydlig skriver vi även ut detta som exempelvis med tydlig karaktär av kolade ekfat/sherryfat etcetera
Fatkaraktär ger ofta intryck som påminner om nysågat trä, vanilj, smörkola, kaffe, kryddor eller choklad. I regel är det den karaktär som fås där själva träet bidragit till doft och smak. Graden av upplevd fatkaraktär skrivs ut i smakbeskrivningen:
- Inslag av fat
- Fatkaraktär
- Tydlig fatkaraktär
- Påtaglig fatkaraktär
Oxiderad
En oxiderad karaktär kommer från tillverkning och lagring, då drycken varit i kontakt med syre. Aromer förknippade med detta, och som skrivs ut i beskrivningen, är torkade bär/frukter, röda äpplen, kryddor, nötter, svamp. Karaktären hittas i bland annat sprit framställd av frukt som fatlagrats länge.
Vi använder inte begreppet oxiderad utskrivet i karaktäristiken utan använder istället aromord och beskrivande ord för att gestalta karaktären.
Rökighet
Rökighet upplevs framför allt i maltwhisky men kan också upplevas i exempelvis mescal. Vid tillverkning av maltwhisky använder man rökt torv för att mälta kornet. graden av rökighet beror ofta på hur hårt man har rökt kornet vid mältningen. Råvaran som används för att tillverka mescal är agave som bakas i stenugn – det kan ge rökiga aromer. Aromer för att beskriva rökighet är exempelvis tjära, ostronskal, tobak. Graden av upplevd rökighet anges i rökighetsklockan endast för whisky. Graden av upplevd rökighet skrivs ut i smakbeskrivning även för mescal.
- Ingen rökighet: rökighetsklocka 1, skrivs inte ut
- Liten ton av rök, Ton av rök: rökighetsklocka 2–3
- Rökig smak: rökighetsklocka 6–7
- Tydligt rökig smak, med tydlig rökighet: rökighetsklocka 8–9
- Påtagligt rökig smak, med påtaglig rökighet: rökighetsklocka 10–12
Stiltypisk
I kategorin sprit använder vi inte ordet stiltypisk då de flesta spritdrycker, så som vodka eller bourbon, kan anses vara stiltypiska.
Aromord
Citrus
Aromordet är ett paraplybegrepp, där citrusfrukten inte går att specificera.
Apelsin
Hittas ofta i spritdrycker som har fatlagrats och/eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med apelsin som exempelvis likörer, kryddat brännvin, vodka eller gin. Kan specificeras som skal.
Bergamott
Aromen påminner om pomerans men utan kryddiga, blommiga toner. Hittas ofta i sprit som har fatlagrats exempelvis whisky, rom, cognac eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med pomerans som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.
Blodapelsin
Liknar apelsin men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus.
Blodgrapefrukt
Liknar grapefrukt men har ett något blommigare uttryck och omfattas av paraplybegreppet citrus. Aromen hittas i exempelvis spritdryck som är som är framställd av/smaksatt/kryddad med blodgrapefrukt som exempelvis likörer, vodka eller gin.
Citron
Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med citron som exempelvis likörer, vodka eller gin. Kan specificeras som grillad, kräm, karamell eller skal.
Clementin
Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med clementin som exempelvis likörer, vodka eller gin.
Lime
Aromen hittas i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med lime som exempelvis likörer, vodka eller gin.
Mandarin
Aromen förekommer i exempelvis spritdryck som är framställd av/smaksatt/kryddad med lime som exempelvis likörer, vodka eller gin.
Grapefrukt
Hittas i exempelvis sprit som är framställd av/smaksatt/kryddad med grapefrukt som exempelvis likörer, vodka eller gin.
Pomerans
Aromen påminner om bergamott men med en något kryddigare, blommigare ton. Hittas ofta i sprit som har fatlagrats eller i spritdryck som är smaksatt/kryddad med bergamott som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.
Tropisk frukt
Aromordet är ett paraplybegrepp, där frukten inte går att specificera.
Ananas
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål, rom, cognac och/eller i kombination av fatlagring, men även exempelvis i smaksatt sprit och likörer.
Banan
Aromordet hittas exempelvis i beskrivningar för whisky som är gjord av omältat eller lätt mältat spannmål, rom, cognac och/eller i kombination av fatlagring, men även exempelvis i smaksatt sprit och likörer.
Dadlar
Hittas ofta i spritdrycker som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac, calvados.
Fikon (färska)
Specificeras ofta som torkade. Aromen förekommer ofta i sprit som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac och calvados.
Granatäpplen
Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Kiwi (grön)
Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med en fruktigare ton. Hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit. Kan specificeras som gul kiwi.
Litchi
Aromen används oftast för att beskriva spritdryck som upplevs ha en blommig, druvig/fruktig ton. Aromen hittas ofta i likör eller smaksatt/kryddad sprit.
Mango
Aromen påminner om papaya men utan papayans lite jordigare ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Melon
Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit. Kan specificeras med honung-, vatten-, galia- eller nätmelon.
Papaya
Aromen påminner om mango men med en liten jordigare ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Passionsfrukt
Aromen påminner om krusbär i sitt uttryck, men med tropisk ton. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Physalis (kapkrusbär)
Aromen påminner om krusbär men upplevs något mer tropisk/fruktigare. Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Frukt och bär
Aprikos
Aromen förekommer ofta i sprit som har lagrats en längre tid på ekfat som exempelvis rom, whisky, cognac, calvados. Specificeras ofta som torkade eller marmelad. Kan även specificeras som aprikoskärnor.
Enbär
Aromatisk, kryddig arom som vanligtvis används för att beskriva gin.
Gula plommon
Aromen förekommer i spritdrycker som har framställts av plommon exempelvis fruktsprit. Aromen förekommer även i till exempel fatlagrad sprit.
Hallon
Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Havtorn
Aromen används vanligtvis för att beskriva spritdryck som är smaksatt med havtorn exempelvis likörer, gin, vodka eller smaksatt sprit.
Hjortron
Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit.
Jordgubbar
Aromen hittas ofta i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit. Om orden mogna eller torkade förekommer aromordet tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton.
Krusbär
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Körsbär
Aromen hittas ofta i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit. Om ordet torkade förekommer aromordet tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton. Kan även specificeras som körsbärskärnor.
Nektarin
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Nypon
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Persika
Aromen hittas ofta i likörer eller smaksatt sprit och/eller i spritdrycker som har fatlagrats en tid.
Päron
Aromen hittas oftast i likörer, fruktsprit eller smaksatt sprit men kan också förekomma som arom i exempelvis whisky eller vodka. Kan även specificeras som gråpäron eller gula päron.
Russin
Hittas ofta i spritdrycker i fylligare stil, eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom. Kan specificeras som sultanrussin som är mer aromatiska.
Röda bär
Aromordet är ett paraplybegrepp, där enskilda röda bär inte går att specificera. Aromen kan förekomma i exempelvis likörer, gin eller smaksatt sprit.
Rönnbär
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Smultron
Aromen påminner om jordgubbar men är lite mer finstämda i sitt uttryck. Används ofta för att beskriva likör eller smaksatt spritdryck.
Stjärnfrukt
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Vinbär
Ett paraplybegrepp. Aromen kan specificeras som vita vinbär, röda vinbär eller svarta vinbär. Används ofta för att beskriva exempelvis likör eller smaksatt sprit.
Äpplen
Används som paraplybegrepp. Aromordet kan specificeras som gröna eller gula äpplen. Om ordet röda, vinter eller torkade förekommer tyder det på att spritdrycken upplevs ha en något oxiderad ton. Aromordet hittas i exempelvis sprit som är framställd av äpplen, i sprit som har fatlagrats eller i likör.
Kryddor
Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika specifika kryddor. De kryddiga aromerna kan komma från råvaran eller att spritdrycken har fatlagrats.
Anis
Aromen hittas i smaksatt sprit, som kryddat brännvin, samt i likörer.
Chili
Aromen hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Fänkål
Aromen hittas i smaksatt sprit, som kryddat brännvin eller i klosterlikör.
Gurkmeja
Aromen kan hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Ingefära
Aromen kan hittas i likörer eller smaksatt sprit.
Kakao
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom. Aromen kan också innebära att den fatlagrade spritdrycken upplevs som lite uttorkande/torr. Kan också förekomma i smaksatt sprit eller i likörer.
Kanel
Aromen förknippas med att spritdrycken har fatlagrats eller är smaksatt.
Kardemumma
Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt.
Kryddnejlika
Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt.
Kummin
Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin.
Lakrits
Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.
Lakritsrot
Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker.
Muskot
Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats och som upplevs ha en något oxiderad, jordig ton.
Peppar
Ett paraplybegrepp. Aromen är vanlig för att beskriva drycker med högre alkoholhalt. Aromordet kan specificeras som vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar, kryddpeppar och chilipeppar. Aromen kan också förekomma i exempelvis gin, likörer eller smaksatt sprit.
Saffran
Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som exempelvis kryddat brännvin, smaksatt sprit och likör.
Spiskummin
Aromen förknippas med spritdrycker som har fatlagrats eller är smaksatt.
Stjärnanis
Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker så som ouzo, pastis samt i likörer.
Vanilj
Aromen hittas i spritdrycker som lagrats på främst amerikanska ekfat men även på andra typer av ekfat. Aromen kan även hittas i smaksatt sprit eller likör.
Mineral
Bivax
Aromen påminner om honung i kombination med gummi. Kan förekomma i pressrestdestillat som grappa eller pisco.
Jod
Aromen kan förekomma i spritdrycker som exempelvis maltwhisky. Kan även förknippas med en viss sälta.
Ostronskal
Aromen kan förekomma i spritdrycker som exempelvis maltwhisky. Aromen förknippas med en viss sälta, rök, tång, sjögräs och hav.
Rökig mineral
Aromen påminner om när man slår ihop flinta så gnistor uppstår, kan hittas i exempelvis mescal.
Örter, blommor och växtlighet
Agave
Aromen förknippas med råvaran som spritdycken har framställts av exempelvis tequila och mescal.
Angelikarot/kvanne
Aromen hittas i smaksatta spritdrycker exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.
Apelsinblommor
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i fatlagrad sprit.
Arrak
Aromen förknippas främst med råvaran som spritdycken har framställts av, vanligtvis sockerrör, som exempelvis rom eller rombaserade likörer. Är också den mest framträdande aromen i punsch.
Basilika
Aromen hittas i spritdryck som är smaksatt/kryddad med basilika som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.
Björksav
Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker eller destillat av björksav.
Ceder
Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.
Citrongräs
Aromen hittas i spritdryck som är smaksatt/kryddad med citrongräs som exempelvis likörer, kryddat brännvin eller gin.
Dill
Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker, huvudsakligen i kryddat brännvin.
Dragon
Aromen förknippas med smaksatta spritdrycker.
Eneträ
Aromen förknippas framför allt med spritdrycker som har fatlagrats.
Fläder
Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och likör.
Granskott
Aromen hittas i smaksatt sprit.
Gräs
Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i tequila, rom eller vodka.
Grönt te
Aromen hittas i smaksatt sprit.
Halm
Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i whisky, tequila eller rom.
Hibiskus
Aromen hittas i smaksatt sprit.
Jasmin
En blommig arom som hittas i smaksatt sprit eller i sprit som har ris som bas.
Klöverblommor
Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i whisky, tequila eller mescal.
Koriander
Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin eller kryddat brännvin.
Lagerblad
Aromen hittas i smaksatt sprit eller i sprit som fatlagrats.
Lavendel
Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin eller kryddat brännvin.
Malört
Aromen förknippas huvudsakligen med en kryddig bitterhet. Hittas i spritdrycker som kryddat brännvin, absint, likörer och bitters.
Mandelblommor
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i fatlagrad sprit.
Mynta
Aromen hittas i smaksatt sprit som exempelvis gin och likör.
Pepparmint
Aromen hittas i smaksatt sprit och likör.
Rabarber
Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och likör.
Rosmarin
Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin.
Salmiak
Aromen hittas i smaksatt sprit samt i whisky och är då förknippad med en viss sälta.
Salvia
Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin.
Sassafras
Aromen hittas i smaksatt sprit.
Svartvinbärsblad
Aromen hittas oftast i spritdrycker som framställda av spannmål eller växtbas, exempelvis i tequila, rom eller vodka.
Tallbarr
Aromen hittas i smaksatt sprit.
Timjan
Aromen hittas i smaksatt sprit så som kryddat brännvin och gin.
Tång
Kan hittas i spritdryck som exempelvis maltwhisky och förknippas då med en viss sälta. Aromen kan även hittas i smaksatt/kryddad sprit som i gin eller kryddat brännvin.
Viol
Aromen hittas i smaksatt sprit så som gin, likörer eller kryddat brännvin. Aromen kan även hittas i fatlagrad sprit.
Vita blommor
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i smaksatt sprit.
Äppelblommor
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har en något blommig arom exempelvis grappa, tequila och mescal. Kan även förekomma i smaksatt sprit eller i äppelsprit.
Örter
Ett paraplybegrepp som innefattar en mängd olika örter där den enskilda örten inte kan specificeras. Aromordet kan specificeras som torkade eller färska.
Bröd
Bröd
Beskrivs ofta som en maltig karaktär men kan specificeras som exempelvis rågbröd ryewhisky och vetebröd i vodka.
Råg
Beskrivs ofta som en maltig karaktär.
Vete
Beskrivs ofta som en maltig karaktär.
Övriga aromer från tillverkning och lagring
Choklad
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom. Aromen kan specificeras som mjölkchoklad, vit eller mörk choklad.
Farinsocker
Aromen har en lite bränd ton och hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats, exempelvis i whisky, cognac eller rom.
Fat
Fatkaraktär kan uttrycka sig på en mängd olika sätt beroende på träets ursprung, storlek och ålder. Även annan behandling med trä, som chips, spån eller stavar ger fatkaraktär, som påminner om nysågat trä. Vi använder exempelvis begrepp som vanilj, smör/gräddkola, kaffe, kryddor eller choklad i vår beskrivning.
Fransk nougat
Aromen hittas oftast i spritdrycker som fatlagrats. Aromen är nyanserad och sammansatt och påminner om mandel och maräng, ibland med andra ljusa nötter som macadamianötter och pistagenötter.
Grädde
Aromen förknippas ofta med en fylligare typ av spritdryck, exempelvis gräddlikörer.
Gräddkola
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis bourbon, brandy eller cognac eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom. Aromen påminner om smörkola men är mildare.
Honung
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis whisky, rom, cognac. Kan specificeras som ljung- eller acaciahonung.
Kaffe
Aromen hittas oftast i likörer eller i spritdrycker som fatlagrats.
Karameller
Aromordet kombineras/specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron.
Knäck
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.
Kokos
Aromen hittas i spritdrycker som lagrats på främst amerikanska ekfat eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom.
Kola
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som gräddkola och smörkola eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom.
Kåda
Aromen kan hittas i smaksatt sprit.
Mandel
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan även hittas i likörer och smaksatt sprit.
Mandelmassa
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.
Marmelad
Aromordet och hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan även hittas i likörer och smaksatt sprit. Aromen kan specificeras med exempelvis apelsin, aprikos och citron.
Marsipan
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.
Muscovadosocker
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats exempelvis cognac eller whisky eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring, exempelvis rom.
Nougat
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.
Nötter
Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats. Aromen kan specificeras som macadamianötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter, pinjenötter etc
Sandelträ
Nyanserad, sammansatt, kryddig, aromatisk arom som har en viss blommighet, ofta rosor och ett drag av rökelse. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats.
Sirap
Ett paraplybegrepp. Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom eller bourbon. Kan specificeras som ljus, mörk, lönn etc.
Skal
Ett paraplybegrepp. Specificeras med typ av frukt, exempelvis grapefrukt, citron eller apelsin. Kan också innebära att spritdrycken har en viss bitterhet.
Smörkola
Aromen hittas oftast i spritdrycker som har fatlagrats eventuellt i kombination med viss sötma och/eller längre tids fatlagring exempelvis rom eller bourbon. Aromen påminner om brynt smör och har ofta en ton av vanilj.
Stall
Aromen hittas oftast i spritdrycker som är framställda av spannmål eller växtbas. Exempelvis tequila, mescal, pisco eller grappa. Spritdrycken upplevs ha doft och smak som är ”speciell” och inte helt angenäm eller publik till sin karaktär.
Tjära
Aromen förknippas med spritdrycker som kan upplevas ha en rökighet, exempelvis maltwhisky.
Tobak
Aromen förknippas med spritdrycker som kan upplevas ha en rökighet, och/eller längre tids fatlagring, exempelvis rom, whisky eller cognac.
Dela via