Äggtoddy – eggnog
I Nordamerika dricks egg nog runt jul medan den svenska äggtoddyn är som mest populär i påsktider. Olika typer av fatlagrad sprit kan användas men den bör inte vara rökig.
Så blandar du eggnog
- 4–6 cl brandy, whisky eller rom
- 4–6 cl standardmjölk eller grädde
- 1 ägg
- 2–3 cl sockerlag eller honung
- Garnering: riven muskotnöt eller kanel
Gör så här:
- Skaka kraftigt med is och sila upp i ett vinglas eller annat glas på fot.
- Strö eventuellt riven muskot eller kanel över.
- Egg nog kan serveras varm. Värm då mjölken, skaka det övriga och häll upp i glas.
Så blandar du äggtoddy
- 4–6 cl brandy, whisky, madeira eller rom
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- Kakao, kanel eller muskot
Gör så här:
- Rör eller vispa äggulor och socker till en vit smet
- Häll i en mugg eller i ett vinglas
- Rör i önskad sprit- eller starkvinssort
- Garnera eventuellt med kakao, kanel eller muskot
Vad är en toddy?
Namnet kommer ursprungligen från hindi, (tádi) och syftade ursprungligen på saft från solfjäderspalmen. Med start i Storbritannien blev det under tidigt 1800-tal populärt att dricka toddy , vilket var en blandning av sprit eller vin, socker och varmt vatten och citron. Äggtoddyn brukar däremot serveras kall.