Göra egen tonic – sätt din egen smak
I takt med att intresset för gin skjutit i höjden har även dess klassiska följeslagare tonic blivit allt populärare. Vi tipsar om hur du gör egen tonic.
Men tonic är inte längre synonymt med stora PET-flaskor på stormarknadens läskavdelning. Det finns tonickoncentrat att köpa och de riktigt intresserade blandar sin egen tonic.
Tonicälskare
Systembolagets Oskar Markusson tillhör de hängivna tonic-tillverkarna.
Systembolagets dryckesrådgivare Oskar Markusson tipsar om att smaksätta egen tonic efter säsong.
Varför gör man egen tonic?
– Visst kan man köpa färdig tonic water men det är mycket roligare att blanda själv för då kan man själv styra över smaken och välja sin kryddning, säger Oskar. Det är också spännande att jämföra en egentillverkad tonic mot ”originalet”. När du gör din egen tonic kan du också välja smaksättning efter säsong – på sommaren passar ingredienser som fläder och citron bra, medan kryddnejlika får dominera jultonicen. Det viktigaste är att inte vara rädd för att testa.
Hur gör man tonic själv?
Steg 1: Basen
Kinin är ett måste. Antingen köper du den i färdig pulverform eller så använder du barken från kinaträd som du själv mixar till pulver i en blender. Det är kinin som ger den bittra smaken.
Steg 2: Kryddningen
Citrusskal som pomerans, apelsin och lime ingår också, liksom lite citronsyra för hållbarhetens skull. Sedan tillsätter du örter och kryddor efter smak, till exempel timjan, pepparkorn, kanel, kryddnejlika eller viol.
Steg 3: Sötningen
Söta blandningen med socker eller agavesirap.
Steg 4: Tillagningen
Låt allt koka ihop, sila av och låt svalna. Vissa kryddor, som enbär, kan behöva macerera och låta ligga kvar i tonicblandningen lite längre.
Hur kolsyrar man?
– Enklast är såklart att blanda ut sin tonic med kolsyrat vatten, säger Oskar, men det är egentligen fusk! Riktiga nördar inom området gör egen syrakultur och kolsyra. Man gör då en så kallad ”ginger bug” som fungerar som en surdeg. Som starter används ingefära, socker och vatten. Under fyra dagar matas blandningen med mer socker och ingefära. På ingefärans skal finns jästkulturer som sätter igång processen. Efter det låter man det hela jäsa under tryck så att kolsyra bildas. Till sist blandar man det med vatten eller i den färdiga tonicen.
Hur smakar egentillverkad tonic?
– Hemmagjord tonic har få likheter med färdig tonic water på flaska. Den här blir mörkare, brun- eller bärnstensfärgad och får en mustig, kryddig och distinkt smak. Beroende på hur mycket kinin som används blir den även beskare. Ta bara inte allt för mycket eftersom kinin i för stora doser är giftigt, varnar Oskar.
Spelar det någon roll vilken gin man blandar med?
– Ja, det tycker jag. En kraftig och tung tonic med smak av julkryddor passar mindre bra att kombinera med en lätt och citrusdriven gin. I och med att utbudet är så stort finns det mycket att välja på. Det är inte längre bara enbär som dominerar smakprofilen när det kommer till gin, avslutar Oskar.
Inne att prova gin
Att gin är populärt märks också på Systembolagets dryckesprovningar. Ett flertal butiker erbjuder ginprovning med eller utan tonic och de är mycket populära.
– Just Gin & Tonic, där kunderna får prova ett par ginsorter och några olika varianter av tonic är en av de populäraste provningarna som snabbt blir fulltecknade på vissa orter, säger Therese Avara-Eggel, ansvarig för Systembolagets dryckesprovningar. Hon avslutar med ett tips:
– Ett enkelt och spännande sätt att upptäcka vilken roll tonic spelar är att köpa några olika sorter och sedan prova ihop med sin favoritgin.