Prova rom hemma
Vill du prova rom i hemmamiljö? Här hittar du provningsprotokoll och förslag på romprovningar. Välj på olikheter mellan rom i spansk, fransk, och brittisk stil, ljus rom mot mörk eller en bred provning med olika sorter och stilar.
Välj provning och vilka romsorter ni vill prova. Sök själv genom att filtrera fram på stil i vår sökfunktion eller ta hjälp av våra förslag i länkarna nedan. Vi ger dig även tips på vägen.
Bra saker att tänka på
- Undvik gärna att ha på dig parfym för att hålla ditt doftsinne neutralt.
- Se till att glasen är rena från doft som kan störa vid provningen.
- Spottkoppar, vattenglas och provningsprotokoll kan vara bra att ha till hands – för de som vill.
- Vilka glas ska man prova rom i? Ett tulpanformat som smalnar av upptill är bäst för att koncentrera aromerna.
Prova olika ”landsstilar” inom rom
Ett sätt att dela in Karibiens rom på är utifrån ursprung. Rom i spansk, fransk respektive brittisk stil har olika karaktär – hur stor skillnad är det mellan dem?
Välj mörk rom med följande ursprung:
Spansk stil: (Spanien, Dominikanska republiken, Trinidad, Guatemala, Kuba eller Puerto Rico)
Fransk stil: (Frankrike, Martinique, Guadalope eller Réunion)
Brittisk stil: (Storbritannien, Jamaica, Barbados eller Guyana)
Prova olika sorters mörk rom
Mörk rom med olika ursprung samt en smaksatt sprit baserad på mörk rom. Denna provning går även att kombinera med choklad av varierande kakaohalt.
Välj mörk rom med följande ursprung:
Spansk stil (Exempelvis från Kuba, Trinidad eller Dominikanska republiken)
Fransk stil (Av typen agricole om ursprunget är Martinique)
Brittisk stil (Jamaica eller Barbados)
Sydamerikanska fastlandet (Exempelvis från Guyana, Panama eller Nicaragua)
Smaksatt sprit av rom (Välj en mörk sort)
Prova olika sorters ljus rom
Olika sorters ljus rom med olika mycket karaktär av råvaran sockerrör.
Välj en rom från varje kategori:
Ljus rom med internationellt ursprung
Ljus rom från Kuba, eller Dominikanska republiken
Ljus rom med ursprung Frankrike
Ljus rom med ursprung Brasilien (cachaça)
Prova i tre steg – utseende, doft och smak
Ställ glasen i en båge eller på rad och prova från vänster till höger.
1. Utseende
Titta och notera skillnaderna i färg, vad kan de bero på? Diskutera färgerna med varandra.
2. Doft
Sniffa försiktigt precis ovanför glaset – det räcker för att kunna bedöma doften i rom. Om du tar in romen i för stora drag kan alkoholen snabbt bedöva doftsinnet.
Diskutera doften med varandra. Är den stor eller liten, det vill säga känner du mycket eller litet i doften?
Här är några aromord som kan hjälpa dig att beskriva rom:
-
Örtiga aromer påminner om nyklippt gräs och vegetativa aromer.
-
Fruktiga aromer påminner ofta om tropisk frukt som ananas och banan. Päron- eller citrusaromer kan också förekomma.
-
Aromer av torkad frukt, exempelvis sultanarussin, dadlar, fikon, svart banan eller pomerans.
-
Kryddiga aromer påminner om mörk sirap, farinsocker, arrak, kanel eller kokos.
-
Fataromer påminner om vanilj, nötter, kola och choklad.
3. Smak
Smaka – eller snarare smutta – på varje rom och notera skillnaderna och eventuella likheter. Återkommer aromerna från doften eller finns det nya? Finns det sötma eller är spriten helt torr? Hur länge sitter smaken i?
Prova gärna att försiktigt hälla i lite, lite vatten i glaset. Vattnet drar ner alkoholhalten och gör det lättare att känna romens dofter och smaker.
Vilka slutsatser går det att dra?
- Jämför era doft- och smakbeskrivningar. Kom ni fram till samma slutsats eller olika? Det går att prova blint och se om ni prickade in rätt rom i rätt glas. Lägg provningen på den nivå som känns bra för alla.
- Glöm inte att ta hänsyn till att alla känner olika saker och är olika känsliga för vissa dofter och smaker.
- Under provningen kan det också vara bra att ha varje produktsida till hands för att se Systembolagets förslag på färg, doft och smakbeskrivningar.
Dela via