Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Om starkvin

Olika starkviner

Olika starkviner

Kunskap & Inspiration

Olika starkviner

Starkvin är helt enkelt vin som man har hällt sprit i. Kända starkviner är sherry, portvin och madeira. Dessa fungerar fint både till och i mat.

10 saker om starkvin

  1. Starkvin är basvin som har spritats upp med druvsprit.
  2. Alkoholhalten i starkvin är vanligtvis 15–22 procent.
  3. Sherry kan vara från extremt torr (fino) till extremt söt (PX).
  4. Sherry lagras i ekfat och tappas över till andra ekfat i så kallat solerasystem.
  5. Alla portviner är söta men finns i olika stil, med eller utan årgång.
  6. Portvin är en fin smaksättare till såser, exempelvis portvinssås. Använd då ett fylligt, ungt och fruktigt portvin av typen ruby eller late bottled vintage (LBV). Portvin är även en bra kombination till ost eller desserter med nötter och choklad.
  7. All madeira hettas upp. Det gör att hållbarheten förlängs och att smaken blir knäckig.
  8. Madeira av typerna sercial eller bual fungerar fint till marinader och madeirasås. Sötare madeira passar till desserter, gärna med nötter eller choklad.
  9. Många starkviner kan lagras eller sparas länge. Madeira och vintage port är perfekta att lagra i 20–30 år.
  10. Starkvinet marsala kan vara både torrt och sött och är en av ingredienserna i desserten Tiramisu.

Skillnad mellan portvin och sherry

Det är en tydlig skillnad i tillverkningen mellan portvin och sherry.

  • Portvin skapas genom att basvinet spritas upp innan det har jäst klart. Det gör att sötman finns kvar.
  • Vad gäller sherry spritas basvinet upp efter jäsningen och är därmed torr. Däremot kan den sötas med druvmust i efterhand.
  • Sherry kommer från Spanien och görs på gröna druvor. Portvin kommer från Portugal och görs vanligtvis av blå druvor (finns dock även vitt portvin).
Portvin: Landskapsbild över de branta vinterasserna i Dourodalen.

Ruby, tawny, vintage...

Portvin – olika stilar från Douro