Patagonien
Patagonien har ökenklimat och vinplanteringarna ligger utmed floder. Heta dagar med kalla nätter ger bra förutsättningar för lång växtsäsong.
Årgång: 2023
Betyg: 4
Alla vinregioner drabbades av en rejäl frostknäpp 31 oktober och 1 november och generellt förlorade vinindustrin 25–30 procent i volym på grund av detta. Värst drabbat var ändå Patagonien, som rapporteras har förlorat uppemot hälften av skörden på grund av frosten. Kvaliteten på druvorna som klarade sig hela vägen till skörden verkar dock ha varit bra, små koncentrerade druvor med hög, frisk fruktsyra och mycket smakämnen. Pinot noir-druvan drabbades värst men vinerna lär bli koncentrerade med mycket smak.
Årgång: 2022
Betyg: 5
Mungiporna var uppåt i Patagonien. Varm vår och sommar, men kalla nätter, gjorde att druvorna fick lång växtsäsong. Ett kylande regn inför skörden fick druvorna att mogna i lugn takt. Intensiva vindar gjorde också att vingårdarna torkade upp snabbt. Enda negativa var frost under tidig vår, vilket gjorde att vissa vingårdar förlorade uppemot 25 procent av sin skörd.
Årgång: 2021
Betyg: 4
Södra Argentinas vinområden hade en varm och torr sommar. Höga dagstemperaturer och svala nätter skapade bra förutsättningar för mogna druvor med hög fruktsyra.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Skörden startade mycket tidigare än normalt då värmen varit hög under en längre period. Detta efter att vintern och våren varit ovanligt kall med bland annat frostangrepp. Druvorna bärgades med hög koncentration av socker, fruktsyra och tanniner.
Årgång: 2019
Betyg: 5
Vintern och våren var i början fuktig men när värmen kom med friska vindar så torkade vingårdarna snabbt upp. Sommaren var varm, med endast ett fåtal dagar med höga temperaturer över 40 grader. Det var hög kvalitet på druvorna vid skörd, med frisk fruktsyra och mycket fruktaromer.
Årgång: 2018
Betyg: 5
I Patagonien ledde vårfrosten till en mindre skörd, men kvaliteten av de fullt mogna skördade druvorna var hög. Intensiva röda och vita viner med balans och struktur förväntas.
Dela via