Bourgogne rött vin
Bourgogne kan drabbas av hagel eller kraftig kyla under våren, vilket i sin tur kan påverka blomningen och i slutändan även volymerna på skörden.
Direkt till årgångarna
2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990
Årgång: 2023
Betyg: 4
Det var glada miner bland producenterna då 2023 gav en relativt stor skörd för andra året i rad. Vädermässigt innehöll våren båda varma och kyliga dagar. Knoppningen kom igång senare än normalt, vilket gjorde att frosten inte gav så stora problem. Varma till heta sommardagar följdes av regn slutet av augusti. September var ovanligt varm och många skördade på natten. Pinot noirdruvorna var fyllda med aromer och färgämnen, vilket indikerar relativt fylliga och mörka viner, med mycket smak och balanserad fruktsyra.
Årgång: 2022
Betyg: 4
Skördevolymen för 2022 blev högre än på länge tack vare att frostangreppen och hagelstormarna inte var lika kraftfulla som exempelvis 2021. Trots extrema sommartemperaturer skördades druvorna med jämn mognad och hög fruktsyra. Pinot noirdruvorna har beskrivits som koncentrerade, med mycket färg, mjuka tanniner och hög fruktsyra. Vinerna förväntas generellt bli koncentrerade och med balanserad fruktsyra.
Årgång: 2021
Betyg: 3
Vårfrosten gick hårt åt vinrankorna och druvorna, speciellt de gröna sorterna chardonnay och aligoté. Skörden för vissa appellationer blev väldigt låg, för vissa gick upp till 80 procent förlorat. Sommaren var sval, fuktig med olika sorters mögelangrepp. Druvsorteringen var extra viktig. Vinerna lär ha lägre alkoholhalt jämfört med varmare år, vara lite ljusare i färgen samt ha hög och frisk fruktsyra. Karaktären lär dra mer åt röda bär än mörk frukt, vilket pekar på en mer klassisk stil än de senaste årens mer fruktkoncentrerade viner.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Skörden kom i gång rekordtidigt i Bourgogne. Blomningen var på vissa ställen tre till fyra veckor tidigare än normalt. I Mâconnais satte chardonnayskörden i gång redan 12 augusti och vissa producenter hade slutfört sin skörd av pinot noir i slutet av augusti. Generellt skördades pinot noir före chardonnay på de flesta håll, vilket är mycket ovanligt. Höga temperaturer och brist på regn skapade en viss stress för vinrankorna, men kvaliteten för pinot noir-druvorna var odiskutabel. Små druvor skördades med hög koncentration av socker, fruktsyra och med balanserade tanniner.
Årgång: 2019
Betyg: 5
År 2019 i Bourgogne kännetecknades av mycket höga temperaturer i framför allt juli och augusti. Skördevolymen blev låg i Bourgogne på grund av att många druvor torkade ut, men de som skördades var små och hade hög koncentration av socker och smakämnen. Det som överraskade många producenter var att fruktsyran var intakt och frisk, vilket indikerar balanserade och koncentrerade viner när de kommer ut på marknaden. Vissa distrikt, främst Mâconnais, drabbades av vårfrost, som också reducerade skördevolymerna.
Årgång: 2018
Betyg: 5
Det är lite för tidigt för att göra en generell bedömning men ryktena säger att 2018 kan bli en all-time-great. Trots den blöta starten på året var förutsättningarna lysande med varm och torrt väder. Koncentration av frukt, färg och en markerad alkoholnivå är tydliga kännetecken för årgången. Acidifiering, att tillsätta syra till musten eller vinet, är väl använt bland vinmakarna denna årgång.
Årgång: 2017
Betyg: 4
Den varma våren satte igång blomningen tidigt, vilket även gjorde att druvorna utvecklades tidigare. Redan i slutet av augusti började de första druvorna plockas och hela skörden var klar i mitten av september – drygt två veckor tidigare än normalt. Trots en del skurar och värmeböljor under sommaren löpte växtperioden på utan några svampangrepp. Kvaliteten på druvorna var bra med koncentrerade fruktaromer och mörk färg. Volymerna var på normal eller till och med över normal nivå.
Årgång: 2016
Betyg: 4
Frosten slog till hårt natten mellan den 26 och 27 mars. När solen värmde på senare på dagen så brändes knopparna sönder. Mellan 20 och 80 procent av skörden gick förlorad, där Côte de Beaune blev hårdast drabbad. De druvor som kunde skördas var dock av bra kvalitet, vilket ger viner med hög syra, tydliga fruktaromer och mogna tanniner.
Årgång: 2015
Betyg: 5
Positiva intryck över hela regionen. Koncentrerade viner med elegans och djup. Den heta sommaren resulterade i små druvor med hög koncentration av fruktaromer och fruktsyra när det var dags för skörd. Vinmakarna nämner bland annat klassiska årgångarna 1929 och 1990 som jämförelse.
Årgång: 2014
Betyg: 4
Det var svårt för vinodlarna under stora delar av sommaren. Kallt, blött väder späddes på med kraftiga hagelstormar som var förödande för Pommard, Volnay och Beaune – där uppemot 40 procent av druvorna förstördes. Därför blev det glatt humör bland vinbönderna när höstsolen bröt fram och spred värme. Resultatet blev friska och mogna druvor. Vinmakarna jämför årgången som en lite lättare, mjukare variant av 2002.
Årgång: 2013
Betyg: 3
En kall vinter följdes av kyla fram till ett par dagar i mars då man fick uppemot 25 grader. Frågan var om det skulle det bli en tidig blomning och skörd? De följande tre månaderna var dock kalla, mörka och blöta. I juli och augusti kom värmen, men hagelstormarna förstörde det goda humöret. Vinmakarna blev osäkra om de hade något att skörda överhuvudtaget. En torr septembermånad lättade lite på trycket och en mycket liten och sen skörd av hyfsad kvalitet kunde så småningom bärgas i oktober. Vinerna kännetecknas av hög fruktsyra.
Årgång: 2012
Betyg: 4
Ett år med ojämn väderlek: värmeböljor, hagelstormar och regn. Hög nivå av fuktighet med utbrett svampangrepp. En rätt liten skörd med varierat resultat, vilket gör att vinerna varierar i kvalitet och lagringspotential. Generellt viner med mjuka tanniner men som har överraskat med att hålla för lagring.
Årgång: 2011
Betyg: 2
Generellt stor besvikelse under hela växtåret. Speciellt i slutet på säsongen med utbredd röta som följd av riklig nederbörd och hög fuktighet. En årgång som har visat sig mogna tidigt.
Årgång: 2010
Betyg: 4
En mycket kall vinter, med temperatur ner till minus 20, avlivade effektivt en stor andel rankor och är en bidragande orsak till att skörden överlag minskade med upp till 50 procent. De flesta odlingar drabbades av millerandage (klasar med ovanligt små druvor, som i och för sig ger koncentrerade druvor). Ett häftigt åskväder med hagelstorm i september påverkade också. Strax därefter kom dock nordliga vindar och torkade upp och minskade de rötangrepp som uppkommit. Den lilla skörden till trots så visar 2010 års viner upp en elegant klassisk stil, med bra balans och en fräschhet som påminner om 2002. Côte de Nuits lyckades bäst och där lutar betyget mer åt fem.
Årgång: 2009
Betyg: 5
År 2009 rankas som en av de bästa årgångarna på länge. Detta trots problem med hagelstormar i maj och dåligt väder och mycket regn i juli. Augusti var perfekt för vinodlarna, förutom några avbrott med regnstormar. Mogna och friska druvor kunde sedan skördas i september. Det ser ut som en mycket lovande årgång.
Årgång: 2008
Betyg: 3
Ett år med många svåra utmaningar i vingårdarna. Coulure, millerandage, mjöldagg, oidium, gråröta och hagelstormar – allt såg ut att drabba odlarna. I mitten av september kom ett efterlängtat väderomslag med torrare väder och milda vindar, som torkade upp och räddade årets skörd. Speciellt utsatt för hagel var Volnay, Pommard, Meursault, Beaune och Savigny-lès-Beaune. De som gjorde ett mycket hårt arbete på vinfälten med kraftigt druvurval lyckades bäst. Trots stora variationer ser resultatet bättre ut än förväntat.
Årgång: 2007
Betyg: 3
Den milda och torra vintern följdes av en varm och solig vår. Men det blev en kall och blöt sommar, med några få undantag. Hoten från mjöldagg och röta var ständigt närvarande. Hårda gallringar var en nödvändighet för att få en tillfredsställande druvkvalitet. Det blev en liten skörd och något lättare viner. Côte de Nuits ser ut att ha lyckats bäst.
Årgång: 2006
Betyg: 2
Svåra förhållanden. En kall torr vinter, våren likaså. Det dröjde ända in i juni innan lite värme kom. Juli var väldigt varm och torr, vilket stressade stockarna. Augusti var kall och blöt och röta spreds. September och oktober var regniga. Stor variation i kvalitet, men Côte de Nuits verkar ha lyckats bäst.
Årgång: 2005
Betyg: 5
Mycket bra förhållanden i hela Bourgogne gav felfria druvor, utan skadeangrepp. Ett ovanligt tjockt pinotskal gav färgrika viner med god struktur. Goda förutsättningar för toppviner.
Årgång: 2004
Betyg: 2
En varm vår, regnig sommar och kall, fuktig höst gjorde detta till en svår årgång. Vissa spridda angrepp av mjöldagg och hagelstormar i Côtes de Beaune samt en ojämn mognad ställde höga krav på noggrannhet i vingårdsarbetet. En begränsning av skördeuttaget blev nödvändig.
Årgång: 2003
Betyg: 3
Liksom i Bordeaux, var detta ett mycket exceptionellt år. Det var mycket varmt och torrt och speciellt hårt drabbades sydvästsluttningarna av värmestress. Äldre stockar gav bättre kvalitet. Mycket liten skörd, men trots allt intressanta viner från vissa producenter. Beaujolais Cru lyckades mycket bra detta år.
Årgång: 2002
Betyg: 4
Till skillnad från många andra områden i Frankrike detta år, gjorde Bourgogne bra ifrån sig. Torrt och varmt väder i juli och augusti följdes av en inledningsvis något regnig septembermånad. Skörden inleddes i Côte d'Or den 15 september och var avklarad den 1 oktober.
Årgång: 2001
Betyg: 3
Generellt var vädret under 2001 regnigt, kallt och molnigt. Blomningen var sen och utdragen, vilket ledde till att druvorna mognade ojämnt. Côte de Nuits klarade sig bättre än Côte de Beaune som i början av augusti drabbades av lokala hagelstormar.
Årgång: 2000
Betyg: 3
En årgång där vinernas kvalitet är starkt kopplad till hur väl odlarna lyckats gallra druvorna innan skörden. Maj och juni var både varma och torra, men kallt och blåsigt väder i juli ledde till problem. I september blev vädret bättre, men lokala oväder störde skörden i Côte de Beaune.
Årgång: 1999
Betyg: 4
Sommaren var varm och fuktig, vilket ledde till störande svampangrepp. Odlarna insåg tidigt att skörden skulle bli stor, och vissa valde därför att gallra bort omogna druvor för att de kvarvarande druvorna skulle bli mer koncentrerade. Trots en viss mängd regn under skörden blev kvaliteten god.
Årgång: 1998
Betyg: 3
En årgång som gav viner av varierande kvalitet. Sommaren var varm och torr, men inte speciellt solig. Ett tio dagar långt uppehåll i regnandet under september, gav odlarna möjlighet att låta druvorna mogna ytterligare innan skörden startade.
Årgång: 1997
Betyg: 3
Inte riktigt lika bra som 1995 och 1996. Blomningen var tidig, om än något ojämn. Regn i början av september ledde till röta på sina håll.
Årgång: 1996
Betyg: 5
Varmt väder i juni gav en snabb och jämn blomning. Senare hälften av augusti och hela september bjöd på solsken tillsammans med svala nätter. Resultatet blev att en rekordstor skörd av mogna, friska druvor kunde bärgas.
Årgång: 1995
Betyg: 4
En lyckad årgång. Sommaren var varm och torr, följd av lagom mycket regn i mitten av september. De mogna och friska druvorna klarade sig också bra när regnet återkom under skördeperioden. Côte de Nuits generellt något bättre än Côte de Beaune.
Årgång: 1994
Betyg: 2
Regn under september tillsammans med röta ställde till med problem. De odlare som skördade innan eller efter regnen verkar ha gjort bäst ifrån sig. Stor skörd men ojämn kvalitet.
Årgång: 1993
Betyg: 4
En het och torr augusti medförde att druvorna utvecklade ovanligt tjocka skal och relativt höga sockerhalter. Kvaliteten var hög och jämn i hela regionen.
Årgång: 1992
Betyg:
Något av ett mellanår. De producenter som skördade innan regnen i september gjorde bra viner. Men det är inget år som tål lång lagring. Côte de Beaune blev något bättre än Côte de Nuits. Svag trea.
Årgång: 1991
Betyg: 3
En ganska svår och ojämn årgång. Frost i slutet av april reducerade den potentiella skörden. Hagelskurar i juni och augusti ställde till med ytterligare problem, speciellt i Chambolle-Musigny, Morey-St-Denis och Gevrey-Chambertin.
Årgång: 1990
Betyg: 5
En mycket bra årgång, i kvalitet men också i kvantitet. Från juli och fram till skörden i september var vädret utmärkt: soligt, varmt och torrt. Ett välkommet regnväder i slutet av augusti räddade druvorna från att torka ut.
Dela via