Champagne
Champagne ligger i norra Frankrike och det är relativt kallt. Även under varma år så får druvorna en hög syra. Risk för hagel finns som kan göra stor skada.
Direkt till årgångarna
2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990
Årgång: 2023
Betyg: 3
Champagne fick en stor skörd på grund av att frosten uteblev under våren och att blomningen i juni föll väl ut. Druvklasarna var fulla av druvor i september. Men innan dess bjöd juli omväxlande på sol och regn. Augusti var relativt kylig och regnig, vilket gjorde att druvorna svällde av vätska snarare än sockerhalt, som är brukligt. När värmen kom i september mognade druvorna snabbt. Chardonnay blev vinnare då pinot noir och pinot menuier i högre utsträckning drabbades av mögelsvamp. Producenter med möjlighet till sortering och aktivt vingårdsarbete lyckades bättre än de som tvingades lita på ”turen”.
Årgång: 2022
Betyg: 5
Rapporterna som kommit in har varit mycket positiva, skördevolymen var stor och kvaliteten på druvorna var hög. Väderleken i Champagne liknade resten av Frankrike – en torr och relativ kall vinter följt av aprilfrost som kom före knoppningen. Rekordvärmen och den torra sommaren gjorde att druvorna nådde full mognad och att mögelangrepp i vingårdarna uteblev.
Årgång: 2021
Betyg: 3
Det var ett utmanade år för vinodlarna med frost och hagel i april samt mycket regn under vissa perioder. Det sistnämnda ledde till mögel- och svampangrepp i vingårdarna. Skördevolymen blev också mycket lägre än normalt. Området Côte des Blancs och druvsorten chardonnay klarade sig bäst.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Tidig skörd som på många andra ställen i Frankrike. Vintern och våren var mild och sommarvärmen gjorde att en del producenter kände sig tvungna att skörda redan i mitten av augusti. Druvorna växte helt enkelt för snabbt i värmen. Även om det är tidigt att rapportera om vinerna så var druvorna av hög kvalitet.
Årgång: 2019
Betyg: 3
Ett ganska eländigt år som trots det gav bra kvalitet på druvorna i slutändan, men skörden blev liten. Året började med relativt varmt och blött väder som gjorde att vissa vingårdar angreps av mögelsvamp. April kom med frost som gjorde att många blomskott drabbades. Hetta under sommaren brännskadade en del druvor och i augusti kom hagel som ställde till stora skador, framför allt i Côte des Blancs med sina chardonnayodlingar. Värmen under sommaren gjorde ändå att druvorna nådde hög mognad och fruktsyran var intakt. Betyget kan ändras efter att årgångschampagnerna kommer ut på marknaden.
Årgång: 2018
Betyg: 5
I Champagne var vinmakarna på bra humör. Ett lyckat år då de flesta har fått en stor och frisk skörd. I stort sett alla pratade om ett bra vintageår. Ett tacksamt år som låter fylla på ”reserve”-vinerna, som hos många varit på låg nivå då de senaste årens skördar varit små.
Årgång: 2017
Betyg: 3
Våren och sommaren var generellt varma med inslag av väderomslag som gjorde att vingårdarna drabbades av frost och hagel, vilket skadade druvklasarna. På vissa håll började skörden redan i slutet av augusti på grund av det varma vädret. Regn under skörden ledde på sina håll till angrepp av svampen botrytis, vilket krävde noggrann sortering och snabb plockning av druvorna. Syranivå och potentiell alkoholnivå ser lovande ut trots det svåra vädret. Chardonnay klarade sig bäst följt av pinot noir och pinot meunier, som led av övermognad.
Årgång: 2016
Betyg: 4
Likt Bourgogne drabbades även Champagne av frost och hagel, vilket reducerade skörden, södra Champagne drabbades värst. Regn i maj och juni skapade problem med svampangrepp. Värmen kom dock till slut och kvaliteten på druvorna blev bra, med fördel för pinot noir jämfört med chardonnay, som mognade senare än pinot, vilket är mycket ovanligt. Många vinhus lär deklarera årgångschampagne för 2016, men volymerna blir mindre än normalt.
Årgång: 2015
Betyg: 4
Ett mycket varmt och torrt år. Och vädret motverkade svamp, röta och andra sjukdomar i vingårdarna. Vattenbristen reducerade skörden och torkan stressade vinmakarna – att våga vänta tillräckligt länge på den fenoliska mognaden. Lite kraftigare stil, speciellt för chardonnay, men hög kvalitet speglar årgången. Tiden får visa om det blir en femma när årgångschampagnen kommer ut på marknaden. Prognosen är god.
Årgång: 2014
Betyg: 4
En mild vinter följdes av en torr och varm vår, vilket gjorde att blomningen kom tidigt. Det såg mycket bra ut, men i augusti raderades smilbanden på grund av mycket regn. Glädjen kom dock tillbaka tillsammans med soliga och torra september som redde ut de flesta problem. Kanske en liten fördel för chardonnay gentemot de blå druvorna, pinot noir och pinot meunier.
Årgång: 2013
Betyg: 4
Årgången tävlar inte riktigt med föregående år i kvalitet. Resultatet med en bra balans mellan syra, socker, alkohol indikerar dock på årgångschampagne. Hagelstormar i början av säsongen begränsade skörden, men det blev ett naturligt druvurval med bra koncentration i slutändan. Chardonnay ser ut att vara årets vinnare och ger fina förutsättningar för god kvalitet av blanc de blancs.
Årgång: 2012
Betyg: 4
Andra året i rad som odlarna karaktäriserar som ett mycket problematiskt år. Många menar att de inte sett värre situation på flera decennier. Anledningarna var flera: vårfrost, hagelstormar och en mycket blöt sommar. Problemen tornade upp sig som berg. Det varma, torra och soliga vädret i augusti kom därför som en salig välsignelse och gjorde att man trots allt var mycket optimistisk över druvkvaliteten. En liten skörd, dock koncentrerade druvor och de flesta champagnehus indikerar årgångschampagne detta år.
Årgång: 2011
Betyg: 2
Nästan alla odlare menar att detta var ett mycket märkligt och svårt år. En ovanligt varm vår följdes av en kall och blöt sommar. Hagelstormar gjorde att många förlorade stora delar av kommande skörd. De som inte drabbades hade istället att se fram mot utspädda och i många fall rötangripna druvor. Trots en solig avslutning ökade inte sockernivån i druvorna och många kunde inte undvika att chaptalisera (metoden där man tillsätter socker till musten).
Årgång: 2010
Betyg: 3
En dramatisk årgång, sa vinbönderna. Det började med en kall vinter och vår. Försommaren var torr och varm och bönderna log. Men torkan höll i sig och rankorna drabbades av stress. Mognaden avstannade. Regnet kom i mitten av augusti och det var med besked. Druvorna utvecklades snabbt. Men regnet fortsatte. Röta utvecklades på några dagar och det blev snabba beslut att försöka hitta en optimal tid för skörden, utan att skörda alltför omogna druvor. Det krävdes en hård gallring. De som vågade vänta fick belöning i form av en torr, sval och blåsig period. Utvecklingen av röta avstannade och klasarna torkade. Dock hade redan en stor andel pinotdruvor drabbats och det minskade skörden. Detta är helt klart ett bra år för chardonnay.
Årgång: 2009
Betyg: 4
Det blev en svår start på växtsäsongen. En torr och kall vinter följdes av en regnig vår, som i och för sig fyllde på vattenreserverna. Juni var relativt kall, speciellt nattetid. Augusti var torr och varm, vilket var välkommet. Skörden blev frisk och av god kvalitet.
Årgång: 2008
Betyg: 5
Årgången var nära ett misslyckande. Det började med kallt vårväder och mycket regn. Juni var svängig med kallt och varmt om vartannat som ledde till en ojämn blomning och sedermera en mindre skörd än 2007. En nära förestående misslyckad årgång, räddades av ett mycket fint septemberväder och en skörd med mycket hög kvalitet kunde bärgas.
Årgång: 2007
Betyg: 3
Den varma våren ledde till en tidig knoppning. Förväntningar på en tidig skörd fick revideras efter sommaren, som var både kall och regnig. Hagelstormar hade en stor förödelse på vissa håll. Generellt inget vintage-år, men kvaliteten på skörden blev trots allt något bättre än förväntat. Inget bra år för chardonnay, men pinot noir klarade sig över förväntan.
Årgång: 2006
Betyg: 4
Detta är ett helt klart ett år för chardonnay, eftersom båda pinotdruvorna attackerades i stor utsträckning av röta. En noggrann vinmakare med strikt druvurval kan dock göra bra ifrån sig även med blå druvor detta år. Ett bra betyg tack vare kvaliteten på chardonnay.
Årgång: 2005
Betyg: 4
Väderförhållandena var mycket bra. En frisk och bra skörd. Kvaliteten på chardonnay och pinot noir, tyder på årgångschampagne, trots problem med mognad och röta för pinot menuier.
Årgång: 2004
Betyg: 4
En mycket bra säsong överlag. Visst problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och säkert årgångschampagne för de flesta producenter.
Årgång: 2003
Betyg: 3
Våren började lysande, men frost och snö i mitten av april förstörde en stor del av knoppningen. Maj och juni var varma, viss förstörelse av lokala hagelstormar i juni. Resten av säsongen förblev väldigt varm och torr och den friska skörden blev rekordtidig. Ovanligt hög koncentration, men låg fruktsyra.
Årgång: 2002
Betyg: 5
Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta, men i början av september slutade det regna och solen torkade upp vingårdarna. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra (om än speciellt) år för årgångschampagne.
Årgång: 2001
Betyg: 1
Ett mycket problematiskt år. Det regnade oavbrutet under skörden och de få druvorna höll låg kvalitet. Förmodligen kommer de flesta producenter att låta bli att göra någon årgångschampagne.
Årgång: 2000
Betyg: 3
En problematisk årgång med kyla och svampangrepp, ett år som kunde ha slutat sämre, om inte vädret hade blivit bra under själva skörden. Augusti och september hade fint och varm väder. Detta gjorde att druvorna skördades med bra kvalitet.
Årgång: 1999
Betyg: 4
De växlande väderförhållanden som rådde under vår och försommar, stabiliserades under sensommaren. De mogna druvorna kunde plockas under goda förhållanden. Många producenter valde att göra årgångschampagne.
Årgång: 1998
Betyg: 3
En rekordstor skörd med bra kvalitet. I början av september kom regn som gjorde att druvorna började svälla och det fanns fara för urvattnade druvor och låg syra. Dock kom sol och värme i mitten av månaden och det rädda upp situationen. Flera producenter valde att göra årgångschampagne.
Årgång: 1997
Betyg: 2
Trots ganska besvärligt väder, med regn både i juni och i augusti, valde många producenter ändå att göra årgångsbetecknad champagne.
Årgång: 1996
Betyg: 5
En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra. En årgång som anses väldigt bra och alla producenter gjorde årgångschampagne.
Årgång: 1995
Betyg: 4
Den första årgången sen 1990 som de flesta producenter tyckte var god nog för tillverkning av årgångschampagne. Chardonnayskörden blev speciellt lyckad.
Årgång: 1994
Betyg: 2
Återigen ställde problem med regn och röta till det för odlarna i Champagne. De flesta producenter valde att inte göra någon årgångschampagne.
Årgång: 1993
Betyg: 3
De förhoppningar odlarna hade haft på att få en god årgång, spolierades av ett kraftigt regnväder som drog in över Champagne vid skördetid. Många producenter valde ändå att göra årgångschampagne, trots att förutsättningarna inte var perfekta.
Årgång: 1992
Betyg: 2
Inte heller detta år ställde sig vädrets makter på odlarnas sida. Druvornas kvalitet räckte inte till för årgångschampagne.
Årgång: 1991
Betyg: 2
Något av ett mellanår. Normal skördestorlek, men kvaliteten på druvorna räckte inte till för att göra årgångschampagne.
Årgång: 1990
Betyg: 5
En lysande årgång. Under april påverkades stora delar av Champagne av frost. Kyliga förhållanden under maj gjorde att blomsättningen drog ut på tiden. Denna ostadiga inledning följdes dock av en lång, het och torr sommar, och därför kunde odlarna bärga druvor av hög kvalitet.
Dela via