Rhônedalen norra
De branta vingårdslägena exponeras optimalt mot solen och varma dagar följs av svala nätter. Ibland finns risk för frost tidigt på säsongen. Mistralvinden torkar upp vingårdarna efter regn.
Direkt till årgångarna
2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998 1997 1996 1995 1994 1993 1992 1991 1990
Årgång: 2023
Betyg: 4
Efter en relativt torr vinter kom mycket regn och även en del hagelstormar under våren och sommaren. Vissa vingårdar fick problem med mögelangrepp på grund av värmen som kom samtidigt. Värmeböljor under sommaren och in på hösten gjorde att druvorna växte till sig. Lyckligtvis var nätterna kalla så att druvorna fick vila och den viktiga fruktsyran bibehölls. De producenter som hade möjlighet att sortera och aktivt arbeta i vingårdarna under sommaren var bäst förberedda inför skördesäsongen. Volymerna blev bra och druvorna visade upp fin balans, vilket indikerar på välbalanserade viner.
Årgång: 2022
Betyg: 4
Trots värmeböljan under sommaren som riskerade att stressa vinrankorna så att druvorna slutar växa, var producenterna nöjda med skörden. Det föll välbehövligt svalkande regn, som gjorde att syrahdruvorna skördades fyllda med aromer, bra med fruktsyra och mogna tanniner. De gröna druvorna klarade sig också bra, men kanske med lite lägre fruktsyra än normalt.
Årgång: 2021
Betyg: 4
Även Rhônedalen fick sin beskärda del av vårfrost och hagel. Regn ställde också till problem för vinproducenterna. Skörden av de gröna druvsorterna, började i slutet av augusti, cirka tio dagar senare än 2020. Även de blå druvorna fick en längre växtsäsong och en frisk syra. Även om volymerna är mindre 2021 kommer vinerna få karaktär, kanske mer eleganta med markerad fruktsyra och inte lika hög alkoholhalt som vid varmare årgångar.
Årgång: 2020
Betyg: 4
Även i norra Rhônedalen var det värmen och den milda våren som satte standarden. Blomningen kom i gång tidigt och skörden påbörjades i mitten av augusti. Svala nätter gjorde dock att druvorna hade bra med fruktsyra, vilket gör att vinerna lär vara balanserade med gott om fruktaromer och balanserad tanninstruktur.
Årgång: 2019
Betyg: 4
Norra Rhônedalen drabbades, som de flesta franska vinregioner, av kraftiga värmeböljor under sommarmånaderna. Det gjorde att vinrankorna led av vattenstress och druvorna blev få till antalet. Delar av regionen, främst Crozes-Hermitage, drabbades också av vårfrost som även det påverkade volymerna negativt. I augusti och september kom regn vilket kylde ner temperaturerna och gjorde att druvorna kunde behålla sin frisk fruktsyra. Vinerna lär uppvisa koncentrerade aromer med balanserade fruktsyror.
Årgång: 2018
Betyg: 5
Årgången bjöd både på kvalitet och kvantitet i Norra Rhône. En del områden drabbades av mjöldagg men 2018 var överlag ett mycket bra år. Hösten var varm och solig vilket gjorde att syrah-druvorna kunde bärgas med perfekt mognad. Syranivån är något lägre denna årgång, men fylliga, kraftiga och koncentrerade röda viner väntas. Utmaningen för de vita vinerna har varit att behålla friskhet och mineralitet.
Årgång: 2017
Betyg: 4
Ett varmt år, men inte så torrt som i södra Rhône. Blomningen startade tidigt vilket gjorde att skörden blev tidig. Precis som i södra Rhônedalen drabbades många vingårdar av coulure, en sjukdom som gör att druvor får svårt att utvecklas efter blomningen eller att klasar utvecklas ojämnt. Hårdast drabbades distriktet Condrieu med sina odlingar av viognier. De hade även vårfrost. Kvaliteten var hög på de druvor (gröna och blå) som kom in till vinkällarna, med hög socker- och syranivå. Mycket färg och tanniner för syrah.
Årgång: 2016
Betyg: 4
Ett bra år, trots utmanande vårväder, med bland annat hagel som drabbade Hermitage, och hög sommarvärme som stoppade upp mognadsprocessen på vissa platser. Men septemberegn gjorde att druvmognaden kom igång och vinerna visar bra kvalitet – med bland annat mogna tanniner, balanserad fruktsyra och lägre alkoholhalt än 2015.
Årgång: 2015
Betyg: 5
Det var en lång, het och torr växtsäsong. Tack vare svala augustinätter behölls fruktsyran på en bra nivå. Generellt en årgång med kraftiga och alkoholstarka viner, ibland till över 14 volymprocent. Terroirbegreppet visar verkligen sin betydelse detta år och med lite efterhandsperspektiv verkar vinmakarna nu ösa lovord över årgången. Speciellt Côte Rôtie och Hermitage lyser starkt.
Årgång: 2014
Betyg: 3
Den svala och blöta sommaren visade skillnaderna mellan olika terroir. Mot slutet av september föll rikligt med regn. Det var Cornas, St-Joseph, Hermitage och Côte Rôtie som drog stora fördelar av sina sluttningar, där upptorkningen skedde betydligt snabbare. Här är också resultatet bäst, med balanserade och koncentrerade viner.
Årgång: 2013
Betyg: 4
En långsam start på växtsäsongen på grund av kall vår, och det var problem med mjöldagg i juni. Sedan svängde det rejält med varma sommardagar och svala nätter. Fina förhållanden och de flesta vinbönder verkar vara mycket nöjda med resultatet. Speciellt de som hann skörda före det kraftiga oktoberregnet. Den sena starten ledde till en sen skörd, men med friska druvor. Generellt en jämn, fin kvalitet med bra koncentration.
Årgång: 2012
Betyg: 4
Många områden hade stora problem 2012. I norra Rhône ser resultatet dock positivt ut. En del chaptalisering (metoden där man tillsätter socker till musten) var nödvändigt, men vinerna är strukturerade trots något låg syra, men mer tanninrika än föregående år.
Årgång: 2011
Betyg: 3
Ett år med mycket ojämn väderlek. Skörden såg mycket lovande ut, men höstregn fick odlarna att oroa sig för röta och svampangrepp. Regnet var rätt kortvarigt och rötan uteblev, men orsakade i viss mån uppsvällda och utspädda druvor. Dock en hyfsad kvalitet, men inte i nivå med 2009 och 2010.
Årgång: 2010
Betyg: 4
Skörden blev liten, som på många andra håll. Sammanfattningsvis en bra växtsäsong och en fin avslutande period med harmonisk mognad. Klassisk elegans kombinerad med koncentration och rätt hög nivå av garvsyra i harmoni med fruktsyran.
Årgång: 2009
Betyg: 5
En årgång som många talar om som extraordinär för norra Rhônedalen. Det blir svårt att ge annat än en femma i betyg, när jämförelserna är i likhet med 1999 och 1990. Mycket lovande för framtiden.
Årgång: 2008
Betyg: 2
En svårarbetad säsong. Molnigt, kallt och regnigt mestadels hela tiden under perioden juni till augusti. Farhågorna återkom när skyarna öppnade sig i början av september och stora delar av den kommande skörden gick förlorad. Vädret klarnade i mitten av september och mistralvinden som kom i mitten av oktober torkade upp i vingårdarna. Den här fyraveckorsperioden förbättrade oddsen. Trots allt var en stor del druvor ruttna vid skördetid, så ett kraftigt druvurval var nödvändigt för kvalitetens skull. En tvåa är kanske orättvis, men kvaliteten når en svag trea.
Årgång: 2007
Betyg: 4
April var ovanligt varm och påskyndade växtligheten, vilket såg ut att ge en rekordtidig skörd. Druvanalyser i augusti, som var ovanligt sval, visade dock på en avstannande mognadsprocess. Avslutningen på säsongen gav mycket goda förhållanden med värme, torka och svala nätter. Det blev till slut en väldigt lång växtsäsong, som ser ut att ge viner av hög kvalitet med intensitet, balans och komplexitet.
Årgång: 2006
Betyg: 4
En kall, torr och på många håll snörik vinter följdes av en ganska varm sommarstart. En bra avslutning på växtsäsongen i september, varmt och torrt gav friska druvor och mycket goda utsikter till hög vinkvalitet. Fruktiga, intensiva och balanserade viner verkar vara resultatet.
Årgång: 2005
Betyg: 5
Under vintern, våren och början av sommaren var torkan ett stort hinder. Juli kom med välbehövligt regn. Augustiregnet bättrade utsikterna och satte fart på mognaden. Skörden var rätt liten och druvstorleken likaså, men skalen var ovanligt tjocka vilket gav mycket färgrika viner. Bra koncentration och mycket hög fruktsyra gav goda förutsättningar till långlivade viner, i klass med 1995.
Årgång: 2004
Betyg: 4
Regn i början av året fyllde på vattennivån, som var mycket låg efter 2003 års värme. En mycket bra växtperiod från den varma våren och sommaren. Därefter en lång, sval men rätt torr höst som inleddes med välbehövligt regn i augusti. Utmärkta förutsättningar, mycket tack vare de svala nätterna, gav mer klassiska viner i elegantare stil än 2003. Mindre koncentration, men mer balans än 2003. Mycket bra år för marsanne och rousanne.
Årgång: 2003
Betyg: 3
Den heta säsongen resulterade i rekordtidig men liten skörd. Medeltemperaturen i augusti i norra Rhône var tio grader över den normala. Producenter med noggrannhet i vingårdsarbetet och tempererade vinerier lyckades att få balanserade viner. Generellt alkoholstarka, mörka, fylliga och fruktiga viner men med låg syra.
Årgång: 2002
Betyg: 2
En svår årgång. En dålig blomning följdes av hagelstormar och röta. På sina håll minskade skörden med 60 procent. Många producenter chaptaliserade (tillsatte extra socker) i musten för att förbättra balansen i vinerna.
Årgång: 2001
Betyg: 5
En utmärkt årgång för vinerna från norra Rhône. Sommaren var torr och varm. Under september månad fortsatte det goda vädret och druvorna fick mogna i lugn och ro. Resultatet blev långlivade viner med balanserad strävhet och fruktsyra.
Årgång: 2000
Betyg: 4
Efter en regnig vår startade blomsättningen i slutet av maj. Under juli var vädret molnigt och svalt. Värmen kom i mitten av augusti och höll sig fram till skörden i början av september. Överlag en god årgång.
Årgång: 1999
Betyg: 5
En utmärkt årgång för vinerna från norra Rhône. En het och torr augusti följdes av lagom mycket regn. Resultatet blev balanserade och välstrukturerade röda viner från de olika ursprungen, där Côte-Rôtie kanske lyckades bäst.
Årgång: 1998
Betyg: 5
En svår frost som drabbade norra Rhône i mitten av april, följdes av bra väder under resten av druvornas mognadsperiod. Hettan i juni följdes av en del regn i juli. Men värmen kom tillbaka i augusti och mogna druvor kunde skördas i början av september.
Årgång: 1997
Betyg: 4
Ett år som gav viner av skiftande kvalitet. Juni och juli bjöd på svalt och fuktigt väder. Augusti kom med solsken och värme, men sen blev vädret ostadigt igen. De bästa vinerna gjordes av de producenter som väntade med att skörda till oktober.
Årgång: 1996
Betyg: 3
I likhet med 1995 började druvornas väg till mognad med en snabb och jämn blomning. Juli och augusti medförde dock svalare och fuktigare väder. Mistralvinden under september hjälpte till att torka upp, men bidrog dessvärre även till att hålla temperaturen nere.
Årgång: 1995
Betyg: 5
Den bästa årgången sen 1990. Odlarna i norra Rhône kunde glädja sig åt utmärkta väderleksförhållanden. En god skörd av högkvalitativa, mogna druvor gav viner med god koncentration.
Årgång: 1994
Betyg: 4
Bättre väder överlag än de två tidigare årgångarna. Sommaren var varm och het och lagom mycket regn föll i september. Bra viner gjordes framför allt i Hermitage, Cornas och St-Joseph. Generellt är dessa viner mer koncentrerade än vinerna från 1992 och 1993.
Årgång: 1993
Betyg: 3
De förhoppningar odlarna hade i norra Rhône om en god skörd efter den varma sommaren, grusades av kraftiga skyfall lagom till skörden. Röta och svampangrepp följde, och därför var en noggrann gallring av druvorna en förutsättning för att lyckas framställa viner av god kvalitet.
Årgång: 1992
Betyg: 2
Dåligt väder under blomningsperioden, sommaren och skörden ledde till rejäla problem med röta. En svår årgång, som inte är för långlagring.
Årgång: 1991
Betyg: 4
Ytterligare en torr och het sommar i norra Rhône. Från och med den 11 september kom regnet, och därmed röta. Kraftiga vindar hjälpte dock till att hålla rötan i schack. Relativt fylliga viner, men med något låg syra.
Årgång: 1990
Betyg: 5
En mycket bra årgång. Sommaren var väldigt het och torr, men ett lätt regn i augusti räddade druvorna från att torka ut. Många odlare skördade ända in i oktober för att få maximalt mogna druvor.
Dela via