Systembolaget

Logga in

Varukorg

Start
Vin
Årgång & lagring
Årgångstabell
Tyskland

Mosel och Rheingau

Kunskap & Inspiration

Mosel och Rheingau

Mosel och Rheingau har mycket svalt klimat och de branta vinodlingarna ner mot Moselfloden respektive Rhen gör att vinrankorna får optimal exponering för sol och värme, vilket minskar risken för frost.

Direkt till årgångarna

2023  2022  2021  2020  2019  2018  2017  2016  2015  2014  2013  2012  2011 2010 2009   2008  2007  2006  2005  2004  2003  2002  2001  2000  1999  1998 1997  1996  1995  1994  1993  1992  1991  1990

 

Årgång: 2023

Betyg: 3/4

Vintern, våren och delar av sommaren i Mosel var varm och torr. Det stressade framför allt de yngre vinrankorna som ledde till uttorkade och ”brända” druvor. I slutet av juli kom en stor mängd regn och gjorde att rieslingdruvorna växte snabbt. September var varm vilket skyndade på mognadskurvan och det blev bråttom att skörda innan druvorna blev övermogna. Druvkvaliteten för riesling blev ändå hög, med hög fruktkoncentration och bibehållen fruktsyra. Ädelrötan fick bra fäste, vilket bådar gott för de söta vinerna.

Rheingau fick en varm vår och sommar. Men regnet som föll i juli och augusti ställde till det för pinot noir. Däremot fick den så viktiga riesling bra förutsättningar. Nederbörden skyndade på mognadskurvan och en väldigt varm september ledde till att druvorna behövde skördas snabbt för att inte bli övermogna.  Kvaliteten på rieslingvinerna förväntas bli bra, med en fin balans av fruktsyra, koncentration och aromer.



Årgång: 2022
Betyg: 3/4

Värmen drabbade Tyskland under sommaren. Torka var ett problem främst för de yngre vinrankorna. De äldre rankorna stod emot bland annat för att rötterna går djupare ner i jorden. Druvorna från de bästa vingårdslägena i Mosel skördades med hög koncentration av socker och aromer, men med en lägre fruktsyra än normalt. På grund av torkan gick skördevolymen ner cirka sju procent jämfört med ett genomsnitt de senaste tio åren. Rheingau klarade sig lite bättre (betyg 4). Kvaliteten på druvorna till de stilla vinerna var hög, men med lägre fruktsyra än normalt för riesling. Spätburgunder (pinot noir) har beskrivits som mycket, mycket tillfredställande i kvalitet. 


Årgång: 2021

Betyg: 4

Det var ett utmanade år för Tysklands vinbönder. Vårfrost, få soltimmar under sommaren och på det mycket regn. På vissa håll, som i Ahr, med omfattande översvämningar med stora skador som följd. I Mosel och Rheingau rapporteras att druvkvaliteten blev bra. Detta tack vare hårt vingårdsarbete, men också att druvorna fick lång mognadsperiod då temperaturen var lägre över stora delar av säsongen. Skördevolymen är dock lägre än tidigare år.


Årgång: 2020
Betyg: 4

Våren var mild och varm. På vissa håll bidrog det till att blomningen kom i gång tidigt. Värmen stegrades sedan under sommaren och därtill föll inga större regnmängder. Kyliga nätter samt behövligt regn i slutet av växtsäsongen skapade bra förutsättningar för att druvorna skulle få nödvändig paus från värmen. Kvaliteten på druvorna blev därmed hög: små druvor med koncentration av socker, fruktsyra och smakämnen.


Årgång: 2019
Betyg: 5

Årgången anses av många experter som en av de bästa på flera år, och går att jämföra med 2015, som fick höga betyg i vinpressen. Tyskland drabbades som många andra europeiska länder av värmeböljor. Detta ledde till att många vingårdar började torka ut och att en del druvor började skrumpna. I augusti kom dock svalkande regn och september var varm, men med kyliga nätter som gav druvorna en lång växtsäsong. Vinerna lär visa upp en hög till mycket hög fruktsyra och koncentrerade fruktaromer. Enda negativa är att volymen blev lägre än exempelvis 2018, på grund av värmen, men även hagelstormar satte käppar i hjulet.


Årgång: 2018
Betyg: 5

Enligt mätningarna är årets skörd den största sedan 1999 med 23 procentenheter över genomsnittet mätt under en tioårsperiod. Det blev en överraskning att druvkvaliteten var så hög trots bristen på nederbörd under växtsäsongen. Septemberregnet bidrog till en större skörd för de druvor som är lite mer senmognandeÅrgången kännetecknas av aromrika harmoniska viner med balanserad fruktsyra. Året ser ut att ge en hög kvalitet över hela spektrumet upp till trockenbeerenauslese.


Årgång: 2017
Betyg: 4

Ett omväxlande år för vinodlarna. Våren kom med frost och senare under sommaren drabbades vingårdarna av hagel. Till sist kom det fina vädret och för de druvor som klarade sig blev kvaliteten bra, med relativt fyllig struktur och kropp och med hög och ren fruktsyra. Generellt förlorade odlarna 20 procent av den tänkta skörden, och enskilda vingårdar så mycket som 80 procent.


Årgång: 2016
Betyg: 4

Till en början en knepig årgång med frost, mycket regn och även torka under säsongen. Det slutade ändå med bra kvalitet: mogna druvor, hög, balanserad fruktsyra och sockernivå. Detta tack var en varm höst som gjorde att druvorna fick mogna i lugn och ro.


Årgång: 2015
Betyg: 5

Det var varmt väder i Mosel och Rheingau, men med lite utspridda regnskurar här och där förbättrades utgångsläget inför skörden. Vinmakarna är nöjda med en frisk och högkvalitativ skörd. Bra kvalitet från kabinett till trockenbeerenasuslese. För de flesta gick dock drömmarna om eiswein i kras när både november och december var ovanligt varma. I mitten av januari kom en arktisk kyla och vissa gjorde eiswein i januari 2016 med 2015 års beteckning! Baden ser ut att göra fina röda viner.


Årgång: 2014
Betyg: 3

En mycket mild och torr vinter samt torr och varm vår gav tidig knoppsättning och blomning. En sval sommar bromsade växtligheten, men en torr och varm period i september gav extra skjuts till druvmognaden. En del odlare började skörda i slutet av månaden. Det blev höga insatser för de som väntade för länge. Det tunga regnet runt 7–8 oktober lämnade stora spår efter sig, speciellt för auslese till trockenbeerenauslese, vilka därmed sällan förekommer för årgången. Stor variation i kvalitet, där vissa kabinett och spätlese, speciellt från Mosel, uppvisar god kvalitet.


Årgång: 2013
Betyg: 3

Den kalla och långsamma våren följdes av en mild och torr sommar. Tunga regnmoln hopade sig i september och mängden regn blev stor och ihållande. Valet av skördetid blev en mycket avgörande faktor. De som dessutom satsade på ett envist, men lönsamt vingårdsarbete har lyckats bäst. 


Årgång: 2012
Betyg: 4

En mycket liten skörd. Det var kallt, blåsigt och blött under blomsättningen vilket reducerade möjligheten till kvantitet. Dock gjorde reduktionen att druvorna var friska, då luftcirkulationen förbättras med färre klasar. Varma höstdagar och svala nätter gav en jämn druvmognad, för de som väntade med skördetidpunkten. Generellt fin kvalitet på auslese- och spätlesenivå.

Till toppen av sidan


Årgång: 2011
Betyg: 3

Ett relativt bra år. Kanske lite avsaknad av fruktsyra, men trots allt balanserade viner som tros mogna tidigt. Våren sparkade rejält igång med en varm april. Dock förekom nattfrost i maj på många ställen och orsakade stora skador och reducerad skörd, men Mosel klarade sig bra. Kraftiga hagelstormar i augusti oroade odlarna, då hagel stora som tennisbollar ramlade ner från skyn och orsakade stora materiella skador. Trots allt verkade skadorna vara i en begränsad omfattning i vingårdarna. Ädelrötan var dock svårövertalad och ger begränsningar för beerenauslese- och trockenbeerenauslese. En trea på gränsen till fyra.


Årgång: 2010
Betyg: 4

Extremt lågt skördeuttag detta år. Perfekt mogna druvor och hög fruktsyra kännetecknar årgången. Under vårens blomsättning var coulure utbrett (druvorna utvecklas inte), liksom millerandage (druvorna utvecklas ojämnt). Augustivädret utvecklade botrytis innan druvorna var mogna och en gallring var nödvändig för att få friska druvor. Det svala vädret i slutet av säsongen bidrog till den höga syran. Kvaliteten på skörden var trots allt hög och vinerna visar god potential. En del söta viner är av mycket god kvalitet.


Årgång: 2009
Betyg: 5

En solig sommar och höst, med svala nätter. Idealiska förhållanden, med undantag av en ojämn blomning i juni till följd av en kall och regnig period, som reducerade skörden. Precis som 2007 är det ett år med viner av finess och elegans.


Årgång: 2008
Betyg: 4

Detta är ett mycket bra år för kabinett- och spätleseviner. Växtsäsongen inleddes med varmt vårväder och fortskred i rätt normal takt. En frisk skörd kunde sedan bärgas på höstkanten. September var sval och torr vilket inte gav några stora förhoppningar om utveckling av botrytis.


Årgång: 2007
Betyg: 4

En årgång då allt var på sin plats. Den milda vintern följdes av en ovanligt varm vår och växtligheten låg mycket före det normala. Skadeangrepp var minimala och frånvaro av mjöldagg och röta berodde på att sommarregnen kom när det behövdes. Hettan i juli orsakade inga större problem. Augusti erbjöd lite svalare normalt väder och en jämn mognad. Druvorna vid skörden var mycket friska. Ett toppår för riesling.


Årgång: 2006
Betyg: 3

En kall lång vinter och en kall och blöt vår fördröjde växtligheten. Värmen och torkan, från maj till juli, gjorde dock att allt gick nästan för fort. Svala augusti bromsade upp förhållandena något och varma september gjorde att förväntningarna på en frisk och högkvalitativ skörd inväntades. Katastrofen var nära när ihållande regn i slutet av september kom, vilket ledde till snabba ryck och noggrant urval. Skörden blev liten, men kvaliteten var i vissa fall mycket hög.


Årgång: 2005
Betyg: 4

De ovanligt många soltimmarna under växtsäsongen gjorde att det blev en väldigt tidig, men liten skörd. Denna årgång karaktäriseras av klassiska, långlivade rieslingviner. Det gynnsamma vädret under senhösten gav även möjlighet till stor skörd av beerenauslese- och trockenbeerenauslese-viner.


Årgång: 2004
Betyg: 4

Druvkvaliteten var överlag mycket god och riklig. Bra temperatur, jämn nederbörd och en perfekt oktobermånad fylld av soltimmar, gav en optimal, lång mognadsperiod. De söta vinerna ser ut att bli särskilt lysande. Men det var också ett tråkigt vinår för Tyskland. För första gången slog svartröta till – Schwarzfäule – en svampsjukdom som torkar ut druvorna till hårda skal.


Årgång: 2003
Betyg: 3

Inte ens de nordliga vinområdena i Tyskland klarade sig undan 2003 års tropiska sommarhetta. Det ledde inte enbart till en tidig och snabb mognad, utan även till vinrankstress på grund av torka. ’Grön skörd’ var ett måste för att minimera stress och maximera druvkvalitet. Bevattning var tillåten, men inte många hade den möjligheten. Efterlängtat var därför regnet i september, vilket stabiliserade läget någorlunda. Druvorna var friska och i god kondition. Det avgörande var att skörda vid rätt tillfälle – att få fruktsyra men inte druvmognad, att vänta och kanske få mognaden men bekymmer med alltför låg syra? Ett bra år för söta viner.


Årgång: 2002
Betyg: 4

Förhållandena var i det närmaste idealiska under maj och juni. Kraftiga skyfall i början av juli följdes av en varm sommar. September bjöd på fint väder och det höll i sig fram till mitten av oktober. Sen kom regnet och de druvor som hade angripits av ädelröta kunde inte skrumpna. Även om detta innebär att de högre prädikatsnivåerna (beerenauslese, trockenbeerenauslese) inte gick att producera, var druvorna tillräckligt friska för att ge goda kabinett- och spätleseviner. På det hela taget klarade sig Mosel något bättre än Rheingau.

Till toppen av sidan


Årgång: 2001
Betyg: 5

Detta var i första hand ett strålande år för rieslingvinerna från Mosel, i klass med det fantastiska 1959. Väderleksförhållandena var utmärkta fram till början av september då häftiga skyfall och kyligt väder medförde en snabb spridning av röta. I Rheingau fortsatte det dåliga vädret, men moselvinerna räddades av det varma och torra vädret i oktober–november.


Årgång: 2000
Betyg: 3

Vad som till en början såg ut att bli en mycket lyckad årgång, förstördes till stor del av regnet i slutet av september. Röta spred sig snabbt i vingårdarna, men överlag klarade sig de nordligt belägna områdena bättre än de södra. Rieslingdruvorna klarade sig allmänt sett bra.


Årgång: 1999
Betyg: 4

En årgång med stora skördar av  god kvalitet. Idealiskt väder i maj med en tidig blomsättning i juni, följdes av en varm sommar. September var het och torr. Regn i början av oktober störde skörden inledningsvis. Mycket bra viner från de klassiska lägena i Mosel och Rheingau. Av Tysklands totala skörd på hela 12,3 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för drygt 55 procent.


Årgång: 1998
Betyg: 4

Bra väder under maj–augusti. Regn föll under september och oktober, dock med en veckas uppehåll i slutet av oktober. Många passade på att skörda sina rieslingdruvor då. Efter tre år i rad med små skördar, var den rikliga skörden detta år mer än välkommen. Av Tysklands totala skörd på 10,8 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för 41,5 procent.


Årgång: 1997
Betyg: 4

En mycket god årgång för samtliga Tysklands vindistrikt. Efter en svår start på vinåret kom en mycket het augusti, följd av soligt och varmt väder i september. Resultatet blev en liten skörd av hög kvalitet. Av Tysklands totala skörd på 8,4 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för hela 70 procent.


Årgång: 1996
Betyg: 4

En ostadig början på året försenade mognadsprocessen hos druvorna. I början av oktober var socker- och syrabalansen hos rieslingdruvorna fortfarande dålig. Men brittsommaren sent i oktober räddade årgången. Av Tysklands totala skörd om 8,6 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för nästan 38 procent.


Årgång: 1995
Betyg: 4

Odlarna hade förhoppningar om en årgång av både god kvalitet och god kvantitet detta år. De försvann när regnet och det kalla vädret kom i slutet av augusti. Oktober blev dock den varmaste sen 1985, vilket gjorde att rieslingdruvor av hög kvalitet kunde skördas, främst i Mosel. Av Tysklands totala skörd på 8,5 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för drygt 24 procent.


Årgång: 1994
Betyg: 4

En bra årgång. Sommaren var fin och speciellt juli var ovanligt varm. I september kom regnen och ädelrötan fick en tidig start. Den sent mognande rieslingdruvan trivdes i det soliga och dimmiga oktobervädret, så det blev många beerenauslese- och trockenbeerenauslese-viner detta år. Av Tysklands totala skörd på cirka 10,3 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för nästan 43 procent.


Årgång: 1993
Betyg: 4

En bra årgång. En mycket varm vår gjorde att blomsättningen startade i början av juni – tre veckor tidigare än normalt. Vädret under sommaren var något skiftande. Hösten var kall och regnig och skörden utdragen. För att få god kvalitet var noggrann gallring nödvändig. Av Tysklands totala skörd på cirka 9,7 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för drygt 66 procent.


Årgång: 1992
Betyg: 4

En god till mycket god årgång. Sommaren bjöd omväxlande på sol, regn och fukt som bidrog till svampsjukdomar. Skörden kunde börja i oktober, men stördes av ett tio dagar långt regnfall med start den 20 oktober. Av Tysklands totala skörd på cirka 13 miljoner hektoliter stod Prädikatvinernas andel för nästan 48 procent.


Årgång: 1991
Betyg: 3

En relativt sett svår årgång. Frost drabbade odlingarna vid två tillfällen under april. Soligt och torrt väder från början av juli torkade dock ut druvorna något. Regn i september. Men det blev en god årgång för produktionen av eiswein. Av Tysklands totala skörd på cirka 10 miljoner hektoliter stod Prädikatvinernas andel för 24 procent.


Årgång: 1990
Betyg: 5

En enastående årgång. Den tredje riktigt bra årgången i följd för tyska viner. En mycket het sommar avbröts av ett kraftigt regn i slutet av augusti som minskade skörden med en tredjedel. Det varma och soliga vädret fortsatte i september och oktober. Av Tysklands totala skörd på cirka 8,5 miljoner hektoliter stod Prädikatsvinernas andel för drygt 60 procent.

Till sidans topp


 

Dela via