Vilka viner går att lagra?
Hur länge ett vin ska lagras är en fråga om personlig smak. Däremot finns egenskaper i vinet som påverkar lagringstiden. Även årgångens kvalitet spelar in, samt vilken miljö du lagrar i. Mörkt och svalt är ett måste. Nedan förslag är mer av riktlinjer än absolut sanning. Vill du ha exakta förslag kan du alltid chatta med våra experter
Argentina: Mendoza
Lagringstid
Rött: 5–10 år
Regionen Mendoza dominerar Argentinas vinproduktion. Men de mest kvalitativa vinrankorna på druvan malbec växer på hög höjd och får tillgång till vatten av snösmältningen. Temperaturskillnaden mellan dag och natt bidrar till druvans kvalitet.
Australien: Barossa Valley
Lagringstid rött: 5–10 år
Barossa Valley ligger i södra Australien och här är det druvan shiraz som gäller. Regionen har ett varmt klimat, vilket skapar fylliga viner med mörk, mogen frukt, oftast lagrad på amerikanska ekfat. Med tiden utvecklar vinerna läderaromer.
Australien: Eden och Clare Valley
Lagringstid vitt: 5–10 år
I regionerna Eden Valley och Clare Valley nära Barossa Valley odlas lagringståliga riesling. De som odlas på högre altitud har ett kallare klimat och ger kvalitetsviner med citrustoner, mineral och hög syra – med toner av honung och petroleum efter längre lagring.
Chile: Valle Central
Lagring rött: 5–10 år
Underdistrikt som Rapel och Colchagua har historia att göra lagringsbara viner på främst cabernet sauvignon. Vinerna har hög strävhet och fruktsyra.
Egenskaper för lång lagring
Vita viner som har hög fruktsyra och/eller som är söta går att lagra. Röda viner med hög strävhet och/eller fruktsyra håller många år. Ju högre pris ett vin har, desto större sannolikhet är det att vinet tål lagring.
Frankrike: Bordeaux
Lagringstid
Rött: 10–20 år
Vitt: 5–10 år
Riktigt stora, röda bordeauxviner – på bland annat cabernet sauvignon och merlot – behöver minst 10–20 år för att göra sig själva rättvisa. De bästa vita, på semillon och sauvignon blanc, mognar på halva tiden.
Frankrike: Bourgogne
Lagringstid
Rött: 5–15 år
Vitt: 5–10 år
Både röda (pinot noir) och vita (chardonnay) bourgogneviner kan lagras länge. Vissa av de allra främsta röda exemplaren är njutbara upp till 30 år. En del uppskattar unga pinot noir-viner medan andra hellre vill lagra för att få mer mogna toner.
Frankrike: Champagne
Lagringstid: 2–20 år
Årgångschampagne mår bra av att lagras och vissa kan lagras långt mer än 20 år. Men vanlig standardchampagne utvecklas också positivt av ett par års vila. De typiska druvorna för champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Frankrike: Rhônedalen
Lagringstid
Rött: 10–15 år
Vitt: 5–10 år
Beroende på årgång och producent kan norra Rhônedalens kraftiga röda viner, gjorda på syrah, lagras i 15–20 år. I södra Rhône är det främst de röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape som brukar gå att lagra länge.
Vita kvalitetsviner på druvan marsanne kan lagras länge, speciellt från appellationen Hermitage i norra Rhône.
Italien: Barolo
Lagringstid rött: 10–20 år
Nu är vi i Piemonte i norra Italien. I regionen Barolo är vinerna gjorda på druvan nebbiolo. Vinerna är ofta väldigt sträva som unga med höga tanniner och fruktsyra. Förr i tiden krävdes det uppemot 15–20 års lagring för att de skulle vara njutbara. Nu tillverkas många viner i "fruktigare" stil, men de bästa vinerna klarar ändå minst tio års lagring.
Italien: Barbaresco
Lagringstid rött: 10–15 år
Vi är fortfarande i Piemonte i norra Italien. Druvan i regionen Barbaresco är nebbiolo, precis som i Barolo. Men i Barbaresco kan ha lägre grad av strävhet (undantag finns givetvis), vilket gör dem lättillgängliga lite tidigare.
Italien: Brunello di Montalcino, Chianti Classico
Lagringstid rött: 5–15 år
I Toscana i centrala Italien är det druvan sangiovese som dominerar. Områdena Brunello di Montalcino och Chianti Classico är de mest kända. Kvalitetsvinerna har bra lagringsegenskaper som mycket frukt, hög syra, bra strävhet – och har lagrats länge på ekfat.
Italien: Amarone
Lagringstid rött: 5–10 år
Området Amarone della Valpolicella ligger i Valpolicella i nordöstra Italien. Här dominerar druvorna corvina, corvinone och rondinella. I Amarone ingår torkade druvor vilket ger mycket extrakt, alkohol och sötma – därmed kan riktiga kvalitetsviner hålla i 20 år.
Portugal: Portvin
Lagringstid: 20 år eller längre
Vintage port, årgångsbetecknade portviner, bör lagras länge. 15–25 år brukar behövas för att vinerna ska anses nå sin topp. De typiska druvorna i portvin är touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz (tempranillo), tinta barroca och tinta cão.
Portugal: Madeira
Lagringstid: 20 år eller längre
Madeira är ett mycket lagringsdugligt vin där kvalitetsvinerna görs på sercial, verdelho, bual och malvasia. Det är främst de årgångsbetecknade flaskorna som kan lagras i flera tiotals år. Övrig madeira kan också ligga länge men utvecklas inte nämnvärt under åren.
Spanien: Priorat
Lagringstid rött: 5–10 år
I nordöstra Spanien nära kusten ligger Priorat. Det är ett bergsrikt landskap där många vingårdar har äldre vinstockar på druvorna garnacha (grenache) och cariñena (carignan). De ger kraftiga, röda viner med mörk, koncentrerad frukt och hög strävhet. Även druvor som cabernet sauvignon kan ingå i vinerna.
Spanien: Rioja
Lagringstid rött: 10–20 år
Rioja ligger i norra Spanien och här dominerar druvan tempranillo. Traditionellt har de röda vinerna här varit fylliga, tanninrika med en viss oxidation (syrepåverkan) eftersom de har legat länge på gamla ekfat. Sedan 1970-talet finns det även en yngre stil som vill göra lättare, fruktigare och mer tillgängliga viner, lagrade på nyare, franska ekfat.
Spanien: Ribera del Duero
Lagringstid rött: 5–10 år
Även här i Ribera del Duero i norra Spanien är det tempranillo (lokalt tinto fino) som dominerar. Vinplanteringarna kan ligga på 850 meter med stor temperaturskillnad mellan dag och natt – idealiskt för druvan.
Tyskland: Mosel, Rheingau och Rheinhessen
Lagringstid vitt: 5–10 år
Rheingau och Rheinhessen är kända regioner i Tyskland. Här har druvan riesling det lättare att mogna tack vare klimatet – men ger ändå torra viner med bra syra. Viner med extra hög kvalitet kan lagras längre än tio år.
Sydafrika: Stellenbosch
Lagringstid rött: 5–10 år
Regionen Stellenbosch har ett bra läge i Sydafrika med påverkan från kusten och skydd av bergen. Vingårdar på hög altitud ger kvalitetsviner på främst druvan cabernet sauvignon.
USA: Kalifornien, Napa Valley
Lagringstid rött: 5–10 år
Napa Valley ligger i North Coast-delen av Kalifornien men skyddas mot det varma klimatet av morgondimma som svalkar vingårdarna. Druvan cabernet sauvignon. ger fylliga, tanninrika viner med hög syra – vilket ger bra lagringspotential. Men här finns långlivade kvalitetsviner som klarar minst 30 år.
USA: Kalifornien, Sonoma
Lagringstid vitt: 5–10 år
Sonoma County ligger i North Coast-delen av Kalifornien, ovanför Napa Valley. Här görs kvalitetsviner på druvan chardonnay. Delar av Sonoma får också in kall dimma som drar ner temperaturen och ger elegantare viner med god lagringsförmåga.
Österrike: Wachau
Lagringstid: 5–10 år
Här är det främst riesling som sticker ut som mest tålig för tidens tand i en vinkällare. Men även värt att prova grüner veltliner, som också har frisk syra och hög koncentration.
Söta viner
Lagringstid: 10–20 år
De söta kvalitetsvinerna är ofta goda att dricka unga men utvecklas hela tiden. Under perfekta förhållanden kan de främsta vinerna vara njutbara i 50 år och uppåt. Exempel på lagringsbara, söta viner finns i Frankrike (Sauternes i Bordeaux, Vouvray i Loire), Tyskland (Beerenauslese och Trockenbeerenauslese) och Ungern (Tokaj).