Albariño
Grön druva.
Odlas i: Spanien, Portugal.
Kända distrikt: Rías Baixas i Galicien och Vinho Verde.
Smak: Från lätta, friska och lätt pärlande till fylligare oljiga viner med inslag av persika och grapefrukt.
Passar till: De lätta vinerna passar bra till fisk och skaldjursrätter medan de fylligare passar bra till stekt fisk och rätter på ljust kött.
Smaktyp: Viner med albariño finns i regel i kategorin Friskt & Fruktigt men kan även finnas som Fylligt & Smakrikt.
Persika och grapefrukt
Albariño odlas mest i Galicien i nordvästra Spanien och norra Portugal. Druvan ger friska och fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika och grapefrukt. De bästa vinerna anses komma från området Rías Baixas i västra Spanien.
I Portugal heter druvan alvarinho eller cainho branco. Viktigaste området är Vinho Verde vars viner med samma namn ofta är friska och fruktiga med låg alkoholhalt och ibland lite kolsyra i.